NRK Meny
Normal

- Latterliggjør sitt eget krav

Trønderske bønder mener lederen av bondelaget er for ettergivende i årets jordbruksoppgjør.

Pløying
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Tirsdag sa leder i Norges Bondelag Bjarne Undheim at han venter at staten legger minst en milliard kroner på bordet i åpningen av landbruksforhandlingene.

- For defensivt

Knut Sjøvold, som leder Sør-Trøndelag Bonde- og Småbrukarlag, mener det er for defensivt i forhold til det bøndenes krav om 3,3 milliarder kroner.

- Det er nesten som å latterliggjøre sitt eget krav, jeg synes det er dårlig taktikk, sier Knut Sjøvold til NRK.

Heller ikke lederen i bondelaget i Sør-Trøndelag Eilif Peder Folstad stiller seg bak uttalelsen om et åpningstilbud på minst en milliard kroner.

- Ambisjonsnivået i forhold til statens åpningtilbud ligger høyere, jeg vil ikke kommentere det utspillet videre, sier Folstad.

Bjarne Undheim begrunnet kravet om en milliard med at det er mer enn de endte opp med i fjor.

På overtid

Statens tilbud skulle etter planen ha blitt lagt fram tirsdag, men det lar fortsatt vente på seg.

– Det er svært dype interessemotsetninger i regjeringen. For Senterpartiet er jordbruksoppgjøret så viktig at regjeringsdeltakelsen står på spill, sier Erling Kjekstad, fungerende politisk redaktør i Nationen, til NTB.

Bekymret

Knut Sjøvold synes det er bekymringsfullt at forhandlingene tar så lang tid, men leder Jon Trøite i Nord- Trøndelag Bondelag deler ikke den bekymringen.

- Jeg tolker det som at de jobber for å få til et best mulig tilbud. Og vi tåler at det tar ett eller to døgn ekstra, bare det ender med noe godt, sier Trøite til NRK.

Han er forsiktig med å kommentere utspillet fra Bjarne Undheim.

- Jeg forholder meg til at bondelaget og småbrukerlaget har levert et krav på 3,3 milliarder kroner som er svært godt begrunnet, tilbudet fra staten vil jeg kommentere når det ligger på bordet, sier Jon Trøite, leder Nord- Trøndelag Bondelag.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Femte året med spel i år
I over 80 år har Hugos tivoli fra Levanger holdt på. I sommer har en 25-åring overtatt som leder i familiebedriften.