Hopp til innhold

- Galskap å selge Elkem

Arne Byrkjeflot tror Orkla og Norge har mistet det største industrieventyret på mange år, når Elkem nå får kinesiske eiere.

Arne Byrkjeflot

Arne Byrkjeflot mener det er galskap at Elkem selges til kineserne, men forteller at Norge ikke kunne hindret salget. (arkivfoto)

Foto: Hans H. Bjørstad

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Byrkjeflot er leder for LO Trondheim og sitter i bystyret for partiet Rødt. Han mener at Norge har mistet en av de viktigste og største teknologifremskrittene på flere år.

- Det er galskap å selge Elkem. Selskapet er en av de få industrilokomotivene vi har i landet vårt, og er verdensledende på det som kan bli den nye store teknologien, nemlig solenergi.

Trond Giske mener på sin side at man ikke skal være for negativ til salget.

– Jeg tror ikke vi bare skal se negativt på at utlendinger synes det er interessant å putte kapital inn i Norge. Det kan også være et bevis på at vi har teknologi, en markedsposisjon og kompetent arbeidskraft som utlendinger setter pris på, sier næringsministeren.

Norge blir ikke med

Elkem skriver på sine egne nettsider at det er på Fiskå i Kristiansand deres mest sammensatte virksomhet er. Byrkjeflot tror at anlegget i Kristiansand nå kun blir et sted for forskning.

- Den store teknologien her foregår i Kristiansand, og jeg tror nok dette blir beholdt som en forskning, men den store utviklingene der man bygger nye fabrikker som kan bygge på dette kommer ikke til å skje i Norge.

Byrkjeflot tror at kjøperne China National Bluestar kommer til å utnytte teknologien like mye, om ikke mer, men Norge kommer ikke til å ta del i dette.

- Er det noe vi virkelig bør beholde i landet vårt så er det sånne type selskap, sier Byrkjeflot.

Kunne ikke stoppet salget


- Det mye staten burde gjort, men de har jo ingen redskap til å gjøre noe. Industrikonsesjonsloven er opphevet (som følge av EØS-avtalen, journ.anm.). Det er dette som har sørget for at man ikke har noen redskaper til å styre norsk industri nå for tiden, sier Byrkjeflot.

Opphevingen av konsesjonsloven gjorde at salg av selskap som Elkem ikke lenger måtte konsesjonsbehandles av staten, kun innrapporteres.

- Man kan ikke si nei lenger. Hadde Giske ønsket å stoppe dette, hadde han ikke hatt mulighet.