Hopp til innhold

Mener kravet om testing av Svalbard-turister må fjernes for å redde sommersesongen

De har allerede mista to vintersesonger og store deler av fjorårets sommersesong. Nå ber reiselivet på Svalbard om at testkravet for reisende til øya fjernes så fort som mulig.

Longyearbyen

Reiselivet på Svalbard vil at kravet om å teste seg for korona før avreise fjernes, slik at Longyearbyen kan få mange norske turister på besøk i sommer.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Vi opplever nå at det åpnes opp for nordmenn å reise i eget land. Så blir vi stående igjen på startstreken på samme måte som i 2020, hvor vi tapte halve sommeren. Vi frykter det vil skje igjen, sier Ronny Brunvoll, daglig leder i Visit Svalbard.

Sommeren 2020 opplevde overnattingsbedriftene på Svalbard en svikt på 75 prosent i omsetninga.

Reiselivet har fått to krisepakker fra regjeringa som skal hjelpe bedriftene som er hardest ramma av pandemien. Brunvoll vil helst slippe å måtte få en tredje krisepakke til Svalbard.

– Vi ønsker å få muligheta til å tjene penger selv og operere innenfor de gjeldende smittekrav, sier reiselivssjefen.

Ronny Brunvoll daglig leder i Visit Svalbard

Ronny Brunvoll vil unngå en tredje krisepakke til reiselivet på Svalbard, og ber nå regjeringa fjerne kravet om negativ test før avreise til øya.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

Derfor ber han Helse- og omsorgsdepartementet fjerne kravet om at reisende til øya må teste negativt for korona før de får komme.

Statssekretær Erlend Svardal Bøe i Helse- og omsorgsdepartementet sier følgende til NRK:

– Spørsmålet om testing av reisende til Svalbard og muligheten for å bruke koronasertifikat vil bli vurdert i forbindelse med trinn tre i regjeringens gjenåpningsplan, og vi kommer tilbake til det da, sier han.

Ønsker forutsigbarhet

Pandemien førte til at flere nordmenn ferierte i eget land i fjor. Også i år blir det norgesferie på de fleste.

– Mens det fylles opp på hotell i Tromsø, Vesterålen og ellers i landet, så blir vi dessverre hengende igjen på grunn av usikkerheta, sier Brunvoll.

Han tror mange lar være å bestille tur til Svalbard så lenge det fortsatt er krav om å teste seg. Ifølge Brunvoll har departementet svart at en avgjørelse er rett rundt hjørnet.

– Vi får svar som ikke gir oss noe forutsigbarhet. Vi ønsker oss en dato og beskjed om at da er Svalbards spesifikke begrensninger fjerna. Det forventer vi, og det fortjener vi, sier han.

Vaksinepass

Brunvoll sier de har felles forståelse med lokale myndigheter og smittevernlegen om at krav om negativ test ikke lenger er nødvendig.

Smittevernlegen på Svalbard, Knut Selmer, syns ikke kravet om testing bør fjernes helt.

– Om det skal lempes, så bør man lempe på testkravet kun for dem som har dokumentasjon på at de er fullvaksinerte, sier han.

Knut Selmer, smittevernoverlege i Longyearbyen

Knut Selmer mener de med vaksinepass kan slippe å teste seg for korona før de reiser til Svalbard.

Foto: Børre Haugli / Svalbardposten

Selmer mener de som fortsatt ikke er vaksinert, må ta en test før de kan reise til Svalbard. For selv om rundt 90 prosent av innbyggerne på Svalbard er vaksinerte, er det fortsatt et lite og sårbart helsevesen på øya.

Det kreves seks sykepleiere for å ta seg av en person som ligger på respirator. Longyearbyen sykehus har kun seks sykepleiere og ett isolat. Det finnes heller ikke karantenehotell på Svalbard.

– Avstanden til sykehuset i Tromsø er 100 mil. Er det da snakk om smittsom sykdom er det problematisk å sende dem dit, sier Selmer.

Longyearbyen sykehus

Longyearbyen sykehus har kun ett isolat og seks sykepleiere. Får de en pasient på respirator, vil kapasiteten være sprengt.

Foto: Petter Strøm / NRK

Skulle det komme smitte til Svalbard, er han likevel trygg på at de kan håndtere smittesporing nå som mesteparten av de lokale innbyggerne er fullvaksinerte.

Det var reiselivet selv som tidlig i pandemien pressa på for et testregime for reisende slik at de kunne ta imot besøkende igjen. Med stadig flere fullvaksinerte på Svalbard og ellers i Norge, mener reiselivssjefen det ikke lenger er nødvendig.

– Ingen kan overleve dette, det sier seg selv. Det må komme lettelser så vi får ta del i reisinga. Det er snakk om et helt lokalsamfunn og 500 årsverk som er ramma av dette. Det er dramatisk for Longyearbyen og Longyearbyens reiseliv, sier Brunvoll.

Statssekretær Erlend Svardal Bøe i Helse- og omsorgsdepartementet sier følgende til NRK: