Hopp til innhold

Her rammes reiselivet aller hardest: – I år kommer nok mørketiden bokstavelig talt

LONGYEARBYEN: Overnattingsbedriftene på Svalbard har opplevd en svikt i omsetningen på 75 prosent i sommer. Fortsatt er mange permitterte, og flere hoteller er tvunget til å holde stengt utover høsten.

Longyearbyen korona

Svalbards turisme er rammet hardt av koronakrisen. På denne tiden av året er vanligvis gatene i Longyearbyen fulle av turister.

Foto: Vilde Kristine Malmo / NRK

– I år kommer nok mørketiden bokstavelig talt. Vi har veldig lave bookingstall, så fra midten av oktober og ut januar ser det svært mørkt ut, sier hotellsjef ved Svalbard Hotell, Stein-Ove Johannessen.

Hotellsjefen regner med at bedriften vil ha tapt 30 millioner ved utgangen av året.

Det utgjør nesten 70 prosent av omsetningen.

I tillegg er over halvparten av hans ansatte fortsatt helt eller delvis permitterte.

– Aldri opplevd lignende

Tobias Johannisson er resepsjonssjef ved hotellet, og er en av mange som i en lengre periode har vært delvis permittert.

Tobias Johannisson, Svalbard Hotell

Tobias Johannisson er en av mange som frykter tiden reiselivsbransjen går i møte.

Foto: Vilde Kristine Malmo / NRK

Først nå er han fullt tilbake i jobb igjen.

– Jeg personlig har aldri opplevd noe lignende arbeidsmessig. Jeg er urolig for hva som kommer til å skje videre.

Hotellsjef Stein-Ove Johannessen forventer at det blir ytterligere permitteringer utover høsten.

– Det blir nok dessverre det fra oktober. Det har helt klart vært tøft for de ansatte. Det er vanskelig å gå uten jobb, sier han og legger til;

– Det vi er bekymret for er at det har vært en optimisme med positive tall for reiselivsnæringa på fastlandet. Men den virkeligheten har dessverre ikke vi sett her.

Stein-Ove Johannessen, hotellsjef Svalbard Hotell

Hotellsjef Stein-Ove Johannessen beskriver 2020 som et dramatisk år.

Foto: Vilde Kristine Malmo / NRK

– Svalbard ble hengende igjen

Krisen i reiselivet stikker nemlig dypere på Svalbard enn på fastlandet.

– Reiselivet stoppet fullstendig opp i det vintersesongen skulle starte i mars. Da hadde mange av bedriftene allerede gått et halvår på lavsesong og kanskje tømt kontoen for å holde ansatte i sving under mørketiden, og de så frem til å tjene penger igjen i mars og april, sier sjef i Visit Svalbard, Ronny Brunvoll.

– Da det etter hvert kom en gradvis gjenåpning på fastlandet ble Svalbard hengende igjen på grunn av at det var strengere restriksjoner her. Vi kom derfor i gang igjen mye senere enn fastlandskollegaene våre gjorde.

Ifølge Visit Svalbard har det totale besøket i sommer gått ned med 75 prosent sammenlignet med i fjor. I tillegg har det vært et totalt bortfall av både cruise- og ekspedisjonscruise, noe som er viktig for mange av bedriftene på sommerstid.

Ronny Brunvoll, reiselivssjef Visit Svalbard

– Det er helt surrealistisk. Vanligvis er Longyearbyen på denne tiden av året en by som pulserer med både turistansatte og turister, sier sjef i Visit Svalbard, Ronny Brunvoll.

Foto: Vilde Kristine Malmo / NRK

30 prosent vurderer konkurs

Og nå går Longyearbyen inn i det som virkelig er lavsesongen. Med ekstra stor mangel på bookinger, velger derfor hotellene å stenge dørene midlertidig.

– Vi stenger enda et hotell, fordi vi ikke har belegg, sier fungerende direktør i Hurtigruten Svalbard, Tore Magne Hoem.

Tore Magne Hoem, Hurtigruten

Hurtigruten Svalbard er nødt til å stenge to av sine hoteller, ifølge fungerende direktør, Tore Magne Hoem.

Foto: Vilde Kristine Malmo / NRK

I vinter var hele 80 prosent av de ansatte permitterte.

– Vi så det ikke komme, og det ble ikke bedre enn vi fryktet. I mars og april var det absolutt ingen turister her. Det var surrealistisk.

Sjef i Visit Svalbard krysser fingrene for at vintersesongen blir noen lundenormal. Hvis ikke frykter han dramatiske konsekvenser for hele bransjen.

– Vi vet at noen av bedriftene ikke vil overleve. Omtrent 30 prosent av bedriftene her sier at konkurs er et alternativ de vurderer. Det er fryktelig stor usikkerhet blant bedriftene våre.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark