I over 20 år har den norsk-russiske grensa i Finnmark vært preget av samarbeid og tillit. Men Europa er i endring.
Det norske forsvaret sier nå, offisielt, at Norge bør bygge opp hærens styrker i Nord-Norge.
En ekspertgruppe satt ned av regjeringen la mandag denne uken fram sin rapport om det norske forsvaret. Der heter det at Ukraina-krisen betyr slutten på «den dype freden» i Europa.
– Ekspertpanelets rapport peker på at det er fornuftig å få på plass en tydelig robust militær tilstedeværelse i Finnmark for å være en terskel mot Russland. Og Hæren har tatt til orde for å øke sin tilstedeværelse i Finnmark, blant annet gjennom økt trening og øving. Og det er jo på det rene at vi ikke har kampavdelinger i Finnmark i dag, sier Aleksander Jankov, pressetalsmann i Hæren.
Hæren skal bli ny, og sterkere, i Finnmark
Nye stridsvogner, nytt luftvern og nytt artilleri.
BYGGER OPP: Aleksander Jankov, pressetalsmann i Hæren.
Foto: ForsvaretGrensevakten i Kirkenes skal få bedre våpen. I tillegg vil Hæren reetablere en jegeravdeling ved Garnisonen i Porsanger i Lakselv.
Russlands militære gjenoppbygging betyr samtidig at Norge er totalt underlegen i det norsk-russiske maktforholdet.
Mer utstyr skal lagres i nord
-- Hæren peker jo på at ekspertutvalget har lagt fram en rapport der Russland i uoverskuelige framtid vil være den viktigste faktoren når forsvaret av Norge skal planlegges. For Hæren innebærer dette at en brigade må ferdigmoderniseres med nytt artilleri, stridsvogner og luftvern for å møte det som framstår som en mulig framtidig trussel.
NYE SOLDATER: Hæren vil reetablere en jegeravdeling ved Garnisonen i Porsanger.
Foto: Piera Balto / NRKOg brigaden bør ha materiell lagret i Finnmark, for å kunne trene og øve hyppigere der. Dette bidrar til en tydeligere terskel mot Russland, sier Jankov.
Deltar ikke på seierparaden i Moskva
Norge har innstilt bilaterale militære aktiviteter med Russland ut 2015. Det bilaterale samarbeidet har vært innstilt siden mars 2014, etter den folkerettsstridige anneksjonen av Krim og destabiliseringen i Øst-Ukraina.
Samvirket innenfor noen områder opprettholdes likevel, og dette gjelder for eksempel kystvakt og grensevakt, søk og redning og mekanismene i Incidents at Sea-avtalen, oppgir Forsvarsdepartementet.
Statsminister Erna Solberg vil ikke delta på seiersparaden i Moskva 9. mai, og det er i dag ikke politisk kontakt mellom landene på regjeringsnivå.
Men Russland kommer i uoverskuelig framtid til å være viktig når norske myndigheter skal planlegge hvordan landet skal forsvares.
FLERE I GRØNT: Det kan bli flere soldater stasjonert på permanent basis i Finnmark i framtiden. Hæren vil ruste opp i Finnmark for å være en terskel for en framtidig russisk militærtrussel.
Foto: Ole-Sverre Haugli/Hæren/Forsvarets mediesenter / NTB scanpix– Vi mener at rapporten er god og at den viser behovet for å styrke forsvaret på landsiden i nord. Det viktigste vi gjør er å få modernisert brigaden med luftvern, artilleri og stridsvogner for å kunne møte en potensiell fiende på land og for å kunne holde land og eventuelt slå en fiende på land i Norge, sier Jankov.