Hopp til innhold

Militærbase til 500 millioner kan bli lagt ned før den tas bruk

På Bardufoss i Troms jobber de intenst med å få helikopterbasen til 500 millioner kroner ferdig innen 2017. Men om basen i det hele tatt blir tatt i bruk er ikke sikkert.

Helikopterbase på Bardufoss

Arbeidet med den nye helikopterbasen på Bardufoss er i full gang.

Foto: Arild Moe / NRK

Oberstløytnant Christian Øverli

Oberstløytnant Christian Øverli ser fram til at helikopterbasen blir ferdig i 2017.

Foto: Arild Moe / NRK

– Vi forholder oss til det som er vedtatt og ser fram til å få bygninger og utstyr på plass på Bardufoss, sier stabssjef Christian Øverli.

Grunnarbeidet er i gang på Bardufoss for det som skal bli landets hovedbase for alt av forsvarets helikopter. Basen skal blant annet huse 14 av de nye NH90-helikoptrene til Forsvaret, og vil etter planen stå ferdig i 2017, til en pris på 500 millioner kroner.

– Sikkerhetsbildet forandrer seg hele tiden

Men det nye basekartet til Forsvaret, slik det framstår i et foreløpig notat i forsvarssjefens utredning, tyder på noe annet. Der er blant annet Bardufoss flystasjon borte.

Det kan ligne på det som skjedde med torpedofortet i Malangen i Troms. Det ble lagt ned allerede samme år som det sto ferdig, i 2001. Begrunnelsen var endringer i den sikkerhetspolitiske situasjonen. Prislappen på fortet var opp mot 300 millioner kroner.

– Jeg tror det er viktig at forsvaret hele tiden endrer seg ut fra det sikkerhetspolitiske bildet. Når jeg sier dette tar jeg selvsagt ikke til orde for sløsing med offentlige midler. Men det sikkerhetspolitiske bildet må veie tyngst, sier Høyres forsvarspolitiker, Regina Alexandrova, fra Bardu om nedleggelsen av fortet i Malangen.

Basekartet

Dersom notatet i forsvarssjefens utredning stemmer, vil dette bli de militære basene i Norge.

Foto: Grafikk: NRK

Hun er selv tidligere offiser og ønsker ikke kommentere informasjonen NRK sitter på når det gjelder helikopterbasen på Bardufoss.

1. oktober forsvarssjefen skal overlevere sitt fagmilitære råd om framtidas forsvar til forsvarsministeren.

Forsvarets nye hovedbase for helikopter som bygges på Bardufoss, kan bli nedlagt før den er tatt i bruk.