Hopp til innhold

I sør er de redd for «krig» – i nord har de hatt papirene klare siden giftermålet

Aldri før i moderne tid har et fylke blitt splittet opp. Nå skal flere skille lag. Noen frykter at enda en skilsmisse på Østlandet blir stygg.

SKILLES? Fylkeskommuner fra nord til sør søker nå om skilsmisse. 15. februar skal fylkestinget ta stilling til om Vestfold og Telemark skal gjøre som de to nordligste fylkene.

15. februar skal fylkestinget ta stilling til om Vestfold og Telemark skal skille lag. Fylket har stor gjeld fra før. I tillegg vil skilsmissen medføre store årlige kostnader som staten ikke dekker.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har forsikret at staten skal ta alle kostnader knyttet til fylkes- og kommuneoppløsning, men den videre driften må fylkene stå for selv.

Derfor kan en oppsplitting av regionene bli en hard kamp om penger og fagfolk. Storfylket Vestfold og Telemark har en gjeld på 6 milliarder kroner som skal fordeles.

Nå frykter flere for konsekvensene av en mulig oppsplitting.

– Jeg håper ikke at det blir en «krig», men at det blir å bygge to nye strukturer.

Det sier fylkesdirektør i Vestfold og Telemark fylkeskommune, Arve Semb Christophersen.

Fylkesrådmann i Vestfold og Telemark Arve Semb Christophersen.

Arve Semb Christophersen håper at det ikke blir «krig».

Foto: Kristine Mellefoss

Ber om statlige tilskudd

Det er blitt brukt millioner på videregående skoler og opprustning av veier. Men under overflaten råder en usikkerhet. Fremskrittspartiet opplever at stemningen er i ferd med å bli så dårlig at det kan bli en stygg skilsmisse.

– Vi ser ordførere som går ut og mener mangt om mye. Og vi ser andre politikere som sier at de skal verne om sitt, sier gruppeleder i Frp, Frode Hestnes.

Han er bekymret for om man vil klare å verne om verdiene i et skilsmisseoppgjør.

Frode Hestnes, fylkesleder og gruppeleder i Vestfold og Telemark Frp.

Frode Hestnes er redd for at politikere skal begynne å verne om verdiene til sin del av fylket.

Foto: PER HÅKON SOLBERG / NRK

Han er ikke alene om å frykte en vanskelig oppdeling. Sven Tore Løkslid, fylkesvaraordfører og arbeiderpartipolitiker, mener det blir mindre krangling hvis regjeringen bidrar med penger utover å ta regningen for selve skilsmissen.

– Jeg må be at statsråden, regjering og storting kommer på banen og hjelper, så det ikke blir så stygt som noen nå antyder, sier Løkslid.

Fylkestinget i Vestfold og Telemark

Vestfold og Telemark fikk nytt, felles fylkesvåpen da de slo seg sammen i januar 2020. I nord har de to fylkene beholdt hvert sitt.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Forbereder booppgjøret

Mens Vestfold og Telemark fikk nytt, felles fylkesvåpen da de ble sammenslått januar for to år siden, har de to nordligste fylkene beholdt sine.

I Nord-Norge er det derfor ikke like mye antydning til «krig» – de har nemlig forberedt seg på skilsmissen allerede fra de inngikk ekteskapet, mener fylkesrådsleder i Troms og Finnmark, Bjørn Inge Mo.

– Vi har jo lagt prinsippet til grunn med at det du har tatt med deg inn, det skal du ta med deg ut. Enten det er pluss eller minus, sier Bjørn Inge Mo.

Både Troms og Finnmark har ønsket å skilles fra start.

– Sånn som vi har lagt løpet så tror jeg det skal gå veldig greit. Så jeg tror ikke der er noe problem å spore verdiene, slik at vi får et korrekt booppgjør når vi når så langt, sier Mo.

Bjørn Inge Mo

Bjørn Inge Mo er ikke bekymret for skilsmissen mellom Troms og Finnmark. Han tror det skal gå fint.

Foto: Lars Åke Andersen

Stor gjeld i nord

Troms og Finnmark har søkt og fått godkjent oppløsning. 25. februar skal politikerne i nord vedta hvordan fylkeskommunen skal splittes opp. Og fra 1. januar 2024 skal de to gamle, eller rettere sagt, nye fylkeskommunene være i drift.

Som i Vestfold og Telemark, er det også pengeproblemer i nord. Finnmark har en voldsom gjeld, men også Troms er på rask vei til å få like mye gjeld per innbygger fordi de har vedtatt å bygge nye videregående skoler og ruste opp fylkesveiene. Her har vedlikeholdet vært forsømt i årevis, med et etterslep for flere milliarder som resultat.

Totalprisen for å dele opp Viken, Innlandet og Vestfold og Telemark, Troms og Finnmark vil ligge på opp mot 700 millioner kroner, ifølge fylkeskommunene selv.