Uoppklart drapssak blir TV-dokumentar

I desember 2011 forsvant alle spor etter Per Vålnes fra Balsfjord i Troms. Til tross for intensiv politietterforskning ble aldri saken oppklart. Nå satser NRK på en dokumentarserie om krimmysteriet.

Per Vålnes montasje

UOPPKLART: Per Vålnes ble sist sett i boligen sin i Balsfjord i Troms i november 2011, under sin egen 50-årsfeiring. Bilen ble funnet forlatt i Lavangsdalen, og bilnøklene ble funnet i en bekk like ved.

Foto: NRK

– Det er en stor, uløst krimgåte som politiet har brukt mye ressurser på, og ikke kommet til bunns i. En person er borte og det har preget en bygd, en by og en landsdel at det ikke finnes et svar på hva som har skjedd.

Det sier prosjektleder Håvard Gulldahl i NRK til Helgemorgen i P2 lørdag morgen.

Nesten ni år har gått siden bilen til Per Vålnes ble funnet forlatt i Lavangsdalen utenfor Tromsø. Bilnøklene hans ble funnet i en bekk i nærheten.

Hans daværende samboer meldte ham savnet 1. desember 2011, men etter noen dagers søk ble letingen innstilt på grunn av at det kom snø.

Saken har vært gjennom flere faser med undersøkelser, siktelser og leteaksjoner, men politiet står fortsatt uten spor i saken.

Nå satser NRK på en dokumentarserie om mysteriet, som skal ha premiere høsten 2021 på NRK 1.

Vålnes-dokumentar

Vålnes bodde i Balsfjord kommune. Bygda er fortsatt preget av forsvinningen. Det samme gjelder Tromsø og resten av landsdelen, sier prosjektleder Håvard Gulldahl.

Foto: Sindre Haugland / NRK

Utfordrende arbeid

Prosjektleder Håvard Gulldahl mener det er riktig av NRK å lage serien til tross for at en uoppklart sak fører med seg en rekke store utfordringer.

– Balansen mellom samfunnets behov for å vite hva som har skjedd, og finne ut hvorfor politiet ikke har noen klare svar, er en vanskelig jobb, men samtidig vår jobb i NRK å gjøre.

Prosjektlederen understreker at journalistene må trå ekstra varsomt i arbeidet med Vålnes-dokumentaren.

– Først og fremst handler det om menneskene som er berørt. Per Vålnes er borte, og det eksisterer mange teorier rundt hvordan det har skjedd. Vi håper dokumentaren vil gi noen flere svar.

Omfattende søk siden 2011

Vålnes' samboer ble i 2012 pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap. Senere ble kvinnens nye samboer og en bekjent av dem siktet for samme forhold.

De tre deltok alle i bursdagsfeiringen hans 26. november 2011, som også var den siste sikre observasjonen av Vålnes. Men uten et lik og et klart åsted ville ikke påtalemyndigheten ta ut tiltale. De satt 13 måneder i varetekt før de ble løslatt.

Politiet har foretatt omfattende søk etter mannen. Blant annet ble gulvet på Vollan gjestestue gravd opp i håp om å finne spor.

I oktober i fjor ble det gjort nye søk med drone og på bakken i Lavangsalen på bakgrunn av nye tips i saken. I sommer opplyste politiet i Troms om at saken inntil videre er lagt på is.

Vollan Gjestestue

To av de tre siktede jobbet på Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn da Vålnes forsvant. I november 2014 ble gulvet revet opp for undersøkelser etter Vålnes i massene under nybygget.

Foto: Sindre Haugland / NRK

Ønsker tips fra publikum

Prosjektlederen sier at de fremover ønsker tips fra publikum til saken. De har underveis i arbeidet oppdaget at flere kan sitte på viktige opplysninger.

– I løpet av det siste året har vi blitt kjent med at det finnes mange der ute som sitter på informasjon som ikke er kjent. Vi merker at det er mange som ønsker å fortelle mer enn det de fortalt før, og de vil vi gjerne komme i kontakt med.

Gulldahl sier at en nesten ti år gammel forsvinningssak gjør noe med folk.

– Det finnes mennesker som ønsker å rydde litt opp i fortida si etter så mange år, og noen av dem har vi allerede møtt. Vi har lyst til å prate med alle, for vi har ikke bundet oss opp til enkelte kilder eller teorier.

Tips kan sendes til: vs21@nrk.no. NRK praktiserer kildevernet strengt og behandler alle opplysninger konfidensielt.