Krever fire ukers varetektsfengsling for drapssiktet kjærestepar

Kjærestepar siktet for drap på kvinnens tidligere samboer i Balsfjord i Troms.

Hus

Huset der de to siktede bodde i Balsfjord.

Foto: Jan Riise Pedersen / NRK

Torsdag pågrep politiet en 39 år gammel mann i forbindelse med at Per Vålnes (50) fra Balsfjord i Troms forsvant sporløst i fjor.

39-åringen er siktet for forsettlig drap eller medvirkning til drap.

Avhøres torsdag

Han er den nye samboeren til den 40 år gamle kvinnen som ble pågrepet og siktet for det samme onsdag. Hun var tidligere samboer med den savnede Vålnes. De to drapssiktede flyttet sammen etter at Vålnes forsvant for 11 måneder siden.

Per Vålnes

Per Vålnes (50) har snart vært savnet i ett år. To personer er nå siktet for forsettlig drap eller medvirkning til drap.

Foto: Privat

Vålnes ble meldt savnet av sin samboer 1. desember i fjor. Siste gang andre vitner har sett Vålnes i live var på 50-årsdagen hans fire dager tidligere, i parets hjem på Sagelv i Balsfjord kommune.

Reagerte på nytt samboerskap

I nesten ett år har saken blitt etterforsket som en forsvinningssak med få spor. Per Vålnes er ikke funnet, men forsvinningen etterforskes nå som et mulig drap.

– Personen vi pågrep i dag er fra Balsfjord og er samboeren til den 40 år gamle kvinnen som ble pågrepet og siktet i går onsdag. Han er pågrepet og brakt inn til politihuset i Tromsø der han avhøres, opplyser regionlensmann i Målselv, Bardu og Balsfjord, Andreas Nilsen til NRK.

– Hva førte til pågripelsen av han?

– Det er langvarig etterforskning som ligger bak begge pågripelsene. Jeg kan ikke si noe mer på grunn av den videre etterforskningen, sier Nilsen.

Nå bekrefter politiet at både naboer i Storsteinnes og politiet har reagert på samboerskapet som oppsto etter at Per Vålnes forsvant.

– Det nye samboerskapet har vart i mange måneder, og flere har reagert på det, opplyste regionlensmannen på pressemøtet i Tromsø torsdag ettermiddag.

– Hva kan du si om kvinnens politiforklaring?

– Hun har gitt en forklaring, men jeg kan ikke fortelle noe om innholdet i den.

– Har forklaringen svekket eller styrket siktelsen mot henne?

– Det vil jeg ikke kommentere, sier han.

Regionlensmannen sier at han ikke utelukker at det kan bli flere pågripelser i saken.

Vil ha full isolasjon

– Hva tror dere har skjedd?

– Vi har ikke gått ut offentlig med informasjon om våre teorier. Vi har selvfølgelig våre interne arbeidskonklusjoner men de kan vi ikke fortelle noe om nå, sier lensmannen.

Fengslingsmøtet skal holdes fredag formiddag.

Da vil politiet be om at de to pågrepne blir ilagt full isolasjon i to av de fire ukene, sier Nilsen.

Politi

Rundt ti polititjenestemenn var torsdag i Balsfjord i forbindelse med drapssaken.

Foto: Jan Riise Pedersen / NRK

Prater med tidligere avhørte vitner

Lensmannen kaller det et gjennombrudd at politiet nå har pågrepet og siktet to personer i forsvinningssaken.

– Vi fokuserer nå på å avhøre de siktede og vitner, og også vitner som vi har avhørt før. Vi har dessuten fått flere tips fra publikum siden pågripelsen i går. Og hvis det er noen der ute som vet mer så vil vi gjerne ha kontakt med dem. La politiet avgjøre om det er viktig informasjon eller ikke.

Politiet i Troms har hatt taktisk hjelp fra Kripos siden april i år. I går kom det også teknikere fra Kripos som sammen med våre egne etterforskere skal hjelpe til med den tekniske delen av etterforskningen.

Sivilforsvaret koblet inn

NRKs reporter Jan Riise Pedersen er i Balsfjord og forteller at teknikerne fra Kripos kom til Balsfjord torsdag ettermiddag.

– De startet både innvendige- og utvendige undersøkelser av bopelen til de to som er siktet. Det er stor politiaktivitet ved de siktedes hus nå. I natt har det vært vakt på stedet, og nå i 14.30-tiden er det rundt 10 politifolk her. I tillegg er mannskap fra Sivilforsvaret koblet inn for å hjelpe til med å lage mat, sette opp telt og gjøre andre nødvendige ting. Det er kaldt ute i dag, sier Pedersen.

Og han fortsetter:

– Politiet er svært tilbakeholdne med å fortelle hva de leter etter. Det vi vet er at det fortsatt befinner seg to hunder inne i huset til de to siktede. Det er også planlagt et møte på skolen på Storsteinnes der elever skal bli orientert om saken fra helsetjenesten i kommunen og politiet.

Andreas Nilsen

Regionlensmann Andreas Nilsen orienterte torsdag om etterforskningen av samboerparet som er siktet for å ha drept Per Vålnes fra Balsfjord i Troms.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Barnevernet har barna

Per Vålnes og samboeren hadde to barn sammen som nå er tatt hånd om av barnevernet.

– Vi har lagt stor vekt på at vi skulle vise god omsorg for barna i den fasen vi er nå. De er tatt hånd om av barnevernet, og vi vet at de gjør det på en god måte, sier lensmannen.

Overfor NTB karakteriserer han dette som en «vanskelig sak».

– Det er en krevende etterforskning som også krever mye tålmodighet. Men det har vi utvist. Gjennom pågripelsene har vi nå kommet til et nytt punkt i saken. Så får vi se hva den videre etterforskningen vil bringe, sier Nilsen.

Få spor

Fire dager etter at Per Vålnes forsvant ble bilen hans, en hvit VW transporter, funnet ved en rasteplass i Lavangsdalen ved E8 i Troms. Det eneste man fant etter svært omfattende søk var bilnøklene.

Nordlys skriver at den siktede 39-åringen var en av seks personer som var til stede under 50-årsdagen til Per Vålnes. Han er opprinnelig fra Hallingdal, men flyttet til Balsfjord etter en periode i Finnmark. Per Vålnes drev hundeoppdrett sammen med sin nå drapssiktede samboer.