Hopp til innhold

Vitne tok kontakt med politiet etter åtte år – utløste nye søk etter Vålnes

I sommer oppsøkte en person politiet og fortalte om observasjoner vedkommende hadde gjort for åtte år siden, etter at Per Vålnes (50) forsvant fra Balsfjord. De nye opplysningene har ført til at politiet i høst har gjort flere søk.

Per Vålnes montasje

SIST SETT: Per Vålnes ble sist sett i boligen sin i Balsfjord i Troms, i november 2011.

Foto: NRK

– En drapssak blir aldri lagt helt bort. Vi har nok opplysninger nå til å iverksette de tiltakene vi har gjort. Vi anser dette vitnet som troverdig, og har derfor gjort både dronesøk og søk på bakken i Lavangsdalen, sier lensmann i Midt-Troms, Andreas Nilsen.

Han forteller at personen tok kontakt etter at vedkommende endret livssituasjon.

– Vi kommer til å lete mer, men vi er fullstendig klar over at det snart blir både snø og tele i jorda, sier Nilsen.

Bilen til Per Vålnes ble funnet i Lavangsdalen noen dager etter at hans samboer meldte ham savnet 1. desember 2011. Bilnøklene hans ble funnet i en bekk i nærheten. Etter noen dagers søk ble letinga innstilt på grunn av at det kom snø.

Lavangsdalen

Her, på denne parkeringsplassen på innfartsveien til Tromsø, ble bilen til Per Vålnes funnet i desember 2011.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Fant bil og nøkler

Høsten 2012 ble en kvinne og to menn pågrepet og siktet for drap. Da var det gått nesten ett år etter at 50-åringen ble meldt savnet.

De tre har hele tiden nektet straffskyld.

De første månedene etter at Vålnes forsvant, ble saken sett på som en forsvinning og politiet mistenkte ikke at det lå en kriminell handling bak.

I april 2012 ble Kripos koblet inn i saken, og noen uker senere fikk politiet tillatelse til å avlytte telefonene til personer de anså som interessante i saken.

De tre som ble pågrepet og sikta i saken deltok alle i bursdagsfeiringen hans 26. november 2011. Men uten et lik og et klart åsted ville ikke påtalemyndigheten ta ut tiltale.

De siktede satt 13 måneder i varetekt før de ble løslatt.

Politiet mottok det nye tipset for noen uker siden. 24. september ble det søkt med drone i Lavangsdalen. 14. oktober ble det søkt på bakken.

– Dette er et av mange tips vi har fått i saken. Men dette tipset velger vi å ta seriøst og sjekke ut, sier lensmannen.

Det kan nå bli aktuelt å gjennomføre ytterligere søk de neste dagene.

– Men vi er avhengig av gode værforhold og nå har det kommet litt snø, så vi må finne et tidsvindu med godt vær.

– Har brukt flere titalls millioner

Politiet har brukt store ressurser på søket etter Per Vålnes, som ble meldt savnet etter sin egen 50-årsfeiring i Balsfjord i Troms i november i 2011.

De tre personene som satt i varetekt i 405 dager er Per Vålnes' tidligere samboer, hennes nye kjæreste og en venn av paret.

I etterforskningen har politiet gjort store søk i Balsfjord. De har også brukt flere titallsmillioner kroner på å søke etter Vålnes under nybygget på Vollan gjestestue.

I 2015 valgte Riksadvokaten å henlegge saken på bevisets stilling. Men nå skal politiet altså gjøre nye søk.

Søket etter Vålnes

SØK: I november 2014 gjorde politiet søk i grunnen under deler av Vollan gjestestue. På bildet ser du en kraftig vakuumsuger som ble brukt til å fjernet massene under gjestestua, der politiet trodde levningene av Per Vålnes kunne være gravd ned.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

– Vi trenger et svar på hva som skjedde med Per

Søsteren til Per Vålnes, Heidi Molstad Andresen, sier hun er glad for at søket nå gjenopptas.

– Det er oppløftende at et nytt vitne har stått fram etter så lang tid, og betryggende at politiet vurderer vitnet som troverdig. Jeg håper jo fortsatt på en oppklaring – og føler meg også ganske sikker på at det fortsatt finnes andre som sitter på informasjon de ennå ikke har delt med politiet.

Heidi Molstad Andresen

Søsteren til Per Vålnes er glad for at søket nå gjenopptas. – Vi er mange som trenger og håper på et svar på hva som egentlig skjedde med Per, sier Heidi Molstad Andresen.

Foto: PRIVAT

Hun er imidlertid forsiktig med å tillegge den nye utviklingen for stor betydning.

– I løpet av årene har det vært foretatt mange etterforskningsskritt som ikke har munnet ut i bevis som har vært sterke nok til å bevise drap. Jeg tør derfor heller ikke å tillegge dette nye søket for stor betydning, men er selvsagt glad for at politiet fortsatt følger opp saken.

– Vi er mange som trenger og håper på et svar på hva som egentlig skjedde med Per, sier Molstad Andresen.

Per Vålnes

Per Vålnes ble meldt savnet i 2011. Saken ble først etterforsket som en forsvinning, men etter hvert ble den endret til en drapssak.

Foto: Sigmund Krøvel Velle

– Overrasket over nye søk

Ordføreren i Balsfjord fikk først vite om de nye søkene gjennom media.

– Jeg er veldig overrasket over at letinga gjenopptas, men skjønner at det nå har dukket opp nye opplysninger, sier ordfører Gunda Johansen.

Ordføreren sier at dette gir nytt håp om at saken kan bli oppklart.

Ordfører Gunda Johansen, fotografert i 2019.

Ordfører i Balsfjord, Gunda Johansen, håper på en oppklaring i Vålnes-saken.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Det hadde vært det aller beste, ikke minst for de pårørende som ikke har fått svar på forsvinningen. Det vil også helt klart være en fordel for samfunnet i Balsfjord å få løst saken.

Politi
Foto: NRK
Politiet har blant annet søkt etter Per Vålnes til vanns og på land, og i septiktanker.

Nyheter fra Troms og Finnmark