Politiet har fått større håp om oppklaring av Vålnes-saken etter NRK-serien

Politiet er i gang med nye avhør etter NRK-serien om Per Vålnes. – To-tre av tipsene anses som ekstra interessante, sier politioverbetjent Katrine Grimnes.

Katrine Grimnes, politioverbetjent i Troms politidistrikt

Politioverbetjent Katrine Grimnes sier TV-serien om Vålnes-saken har gitt nytt håp om å få saken oppklart.

Foto: Malin Straumsnes / NRK

Hver uke i november har politiet i Midt-Troms fått telefoner fra folk som har sett TV-serien. De har informasjon om det som politiet mener kan være en drapssak.

Søndag ble siste episode sendt. Også den førte til nye tips i saken, forteller Grimnes.

– Jeg kan ikke kommentere dem i detalj, men totalt er vi oppe i et tjuetalls tips etter serien.

1. desember 2011 ble Per Vålnes fra Balsfjord i Troms meldt savnet av sin samboer. En større leiteaksjon ble satt i gang.

Saken ble først etterforsket som en forsvinning, men etter hvert dukket det opp tips som vekket politiets mistanke om at Vålnes kunne ha blitt drept.

Vålnes samboer, hennes nye kjæreste og en felles venn ble sikta for drap eller medvirkning til drap.

Per Vålnes

Politiet har mottatt over tjue nye tips etter NRK-serien om Per Vålnes.

Foto: Sigmund Krøvel Velle

Men ingen levninger av Vålnes ble funnet, til tross for omfattende søk. De tre sikta nekta i stor grad å forklare seg til politiet. Til slutt ble saka henlagt og de sikta ble sluppet fri etter mer enn 400 dager i varetekt.

NRK forklarer

Hva er Vålnes-saken?

Hva er Vålnes-saken?

Det er en stor, uløst krimgåte fra Balsfjord i Troms, som politiet har brukt mye ressurser på og ikke kommet til bunns i. En person er borte, og det har preget en bygd, en by og en landsdel at det ikke finnes et svar på hva som har skjedd.

Hvem var Per Vålnes?

Per Vålnes var en hundeoppdretter som levde og åndet for hundene sine. Han drev en kennel med rasen dogo canario. Han bodde i Balsfjord sammen med sin samboer og to barn. Det er ti år siden han forsvant sporløst fra hjemmet sitt.

Når ble han sist sett?

Han ble meldt savnet 1. desember 2011. Det ble satt i gang en større leteaksjon etter den savnede. Så dukket det opp tips som vekket politiets mistanke om at Vålnes kunne ha blitt drept. Politiet tror noe skjedde med ham fem dager tidligere, i hans egen 50-årsfest.

Har politiet hatt noen mistenkte?

Seks personer ble siktet i saken. Tre av dem ble raskt sjekket ut, mens tre satt varetektsfengslet i 12,5 måneder: Per Vålnes' tidligere samboer, hennes nye kjæreste og en venn av paret. Men de ble aldri tiltalt. Siktelsene mot disse tre ble frafalt, og sakene mot dem henlagt etter bevisets stilling. Alle seks har nektet for å ha noe med forsvinningen å gjøre.

Hvorfor er saken aktuell nå?

Når det nå er ti år siden en av Norges ukjente, men oppsiktsvekkende forsvinningsgåter startet, har NRK laget en true crime dokumentarserie om Vålnes-saken. Politiet har allerede fått et titalls nye tips etter at serien ble publisert.

Se serien i NRK TV her

Skal gjøre vitneavhør

Grimnes sier at informasjonen de har fått etter serien, har et stort spenn.

– Noen tipser om plasser de mener politiet bør lete på. En del reagerer på uttalelser fra intervjuobjekter i serien, så det er veldig mye forskjellig.

Ifølge Grimnes er det så langt to-tre tips som anses som spesielt interessante.

– De inneholder ny informasjon for oss, som vi prøver å ettergå i forhold til troverdighet og hvordan vi klarer å linke dem til hendelser tilbake i 2011 da vi satte i gang etterforskning. Vi har tatt noen vitneavhør og det vil bli noen flere i dagene og ukene framover, sier hun.

I hvilken grad har det kommet inn tips på nye, mulige gjerningspersoner?

– Det kan jeg ikke kommentere nå.

I hvilken grad vil dere innkalle de tre som var sikta til nye avhør?

– Det kan jeg heller ikke kommentere på enda.

Gode grunner til å vente

Selv om saka mot de tre sikta personene ble henlagt, er Vålnes-forsvinningen i Balsfjord fortsatt en «levende» straffesak hos politiet.

Et naturlig spørsmål for dem å stille til de som nå ringer inn tips i saka, er hvorfor de har ikke har tatt kontakt tidligere.

– De ulike vitnene har ulike grunner til hvorfor de har venta med å gi informasjon til politiet. Og det er gode grunner. Det er ingen som har holdt tilbake fordi de har vært redde for det ene eller andre.

Hvordan er håpet om oppklaring av saka nå, sammenlignet med før NRK-serien?

– Håpet er i alle fall ikke blitt noe mindre etter denne serien. Det er åpenbart at den har vakt stor interesse, både blant de som har vært i kontakt med oss før, og helt nye vitner som vi ikke har hatt kontakt med tidligere. Så uten NRK-serien hadde vi neppe fått de opplysningene som vi sitter på nå, sier politioverbetjent Katrine Grimnes i Midt-Troms politistasjonsdistrikt.

Har du tips i saken kan du ringe politiet på 02800.

Her bodde Per Vålnes

Per Vålnes-saken er en potensielt stor, uløst krimgåte som politiet har brukt mye ressurser på, men ikke kommet til bunns i. Per Vålnes er aldri funnet, og han er heller ikke offisielt erklært død.

Foto: NRK

– Viktig å ikke forhåndsdømme

Gunda Johansen er ordfører i Balsfjord kommune, der Per Vålnes bodde. Hun håper TV-serien til NRK bidrar til en oppklaring om hva som skjedde da han forsvant i 2011.

– Det tror jeg er et ønske fra alle i kommunen, at saka får en ende. Og det får den jo ikke, sånn som den står nå.

Ordføreren synes NRK-serien om Vålnes kom med en viktig påminnelse i siste episode.

– Det er ingen som er dømt i denne saken, og det er kun domstolen som kan dømme noen. Det er det viktig at også innbyggerne i Balsfjord tar inn over seg.