Hopp til innhold

Tilliten til Arbeiderpartiet er svekket

Fersk meningsmåling viser at folks tillit til Arbeiderpartiet er svekket etter Ingebrigtsen-saken.

Roger Ingebirgtsen

Tilliten til Ap er svekket etter at Roger Ingebrigtsen fredag innrømmet et seksuelt forhold til en 20 år yngre jente som var tillitsvalgt i partiet.

En fersk meningsmåling utført av InFact for NRK viser at oppstyret rundt Arbeiderpartiet etter at tidligere statssekretær Roger Ingebrigtsen gikk av har svekket folks tillit til partiet.

4 av 10 velgere svarer at tilliten til Arbeiderpartiet er svekket på grunn av uroen rundt nominasjonsprosessen i Troms Ap.

Ingebrigtsen trakk seg som stortingskandidat og fra alle verv i partiet fredag – etter at han innrømmet å i 2004 ha innledet et seksuelt forhold til en 17 år gammel jente som var tillitsvalgt i partiet.

Svekket tillit blant folk

I undersøkelsen er 1066 velgere i Troms spurt om tilliten til Arbeiderpartiet er svekket etter den siste ukas hendelser.

39 prosent av de spurte svarer at de har mistet tillit til Arbeiderpartiet samtidig svarer 44 prosent nei på spørsmålet om tilliten er svekket.

– Tallene viser at saken rammer Arbeiderpartiet. Bare velgere i Troms er spurt, og mer enn 1000 personer, sier regionredaktør i NRK Troms og Finnmark, Pål Hansen.

Aps egne mest tro

Av undersøkelsen går det frem at av de rødgrønne velgerne er av de mest trofaste, og at det er hos Arbeiderpartiets egne velgere tilliten er minst svekket.

Mens 11 prosent av Ap-velgerne svarer at de har mindre tillit til partiet nå enn før oppstyret rundt partiet den siste uka, svarer nesten like mange at tilliten til partiet faktisk er styrket.

– Selv om tilliten er minket hos mange, slår den ikke kraftig ut hos partiets egne velgere, sier Hansen.

Flere menn skeptiske

Ifølge undersøkelsen som er gjort av InFact er det flere menn enn kvinner som reagerer negativt på den siste ukas avsløringer om Ingebrigtsen, samt spekulasjonene om maktspill innad i Troms Ap.

45 prosent av mennene svarer at tilliten til partiet er svekket, mens 32 prosent av kvinnene deler synspunktet.

48 prosent av kvinnene som er spurt svarer imidlertid at nei – tilliten til Arbeiderpartiet er ikke svekket.

Taper lite tillit hos de yngste

Samtidig viser undersøkelsen at tilliten er minst svekket hos de yngste velgerne mellom 18 og 29 år.

60 prosent av de yngste velgerne svarer at tilliten til Arbeiderpartiet ikke er svekket.

Etter at også den nå 25-årige kvinnen Ingebrigtsen hadde et forhold til også trakk seg fra nominasjonskampen, er nominasjonsmøtet i partiet er nå utsatt til i januar.