– Kvalmende meningskappløp på nett

Meningskappløpet som har rådet på sosiale medier etter at Ingebrigtsen-saken ble kjent er kvalmende, mener Nordlysredaktør Anders Opdahl.

Anders Opdahl

Nordlysredaktør Anders Opdahl går i mandagens Nordlys hardt ut mot det han betegner som et meningskappløp.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Opdahl reagerer på at samfunnstopper og politikere har støttet Roger Ingebrigtsen på Facebook og andre sosiale medier, uten at alle fakta i saken er kjent.

– Både menigmann og samfunnstopper har felt en knusende dom over hva som rett og galt, uten å ha dybdekunnskap om hva dette handler om. Det er veldig forstemmende, sier Opdahl.

– Underlig å snakke om maktspill

Opdahl reagerer på at mange spekulerer i at det hele dreier seg om et politisk maktspill – og mener folk bør være forsiktige, både med å dømme og å frikjenne.

– Det foreligger en krystallklar indikasjon på at det er et offer i denne saka og en som har gjort noe galt, og å legge dette helt til side og snakke om politisk maktspill, er underlig, sier Opdahl.

Flere redaktører reagerer

Regionredaktør i NRK Troms og Finnmark, Pål Hansen, har fulgt debatten på sosiale medier siden Roger Ingebrigtsen selv fortalte om saken på sin Facebookprofil fredag.

– Det er forstemmende hvordan profilerte personer formulerer skarpe synspunkter, og det som er gjennomgående på profilen til Ingebrigtsen – er jo at han er offer, sier Hansen.

Hansen mener det må gå an å vise støtte uten at man beskylder den 25-årige kvinnen for å ha gjort noe galt.

– Å vise omsorg og støtte når folk har det vanskelig er selvsagt fint, men det er fullt mulig å gjøre det uten å si at kvinnen som varslet er skurken her, sier Hansen.

– Må ikke bli tabu å debattere

Olav Gunnar Ballo er en av politikerne som har kommentert saken på Facebook-profilen til Roger Ingebrigtsen.

Han har i sine innlegg satt spørsmålstegn ved timingen til kvinnen som varslet om saken, få dager før det opprinnelig planlagte nominasjonsmøtet i Troms Arbeiderparti.

– Det er åtte år siden forholdet. Når det da er et nominasjonsmøte få dager etter at dette kommer frem i lyset er det unaturlig ikke å koble varslingen til tidspunktet, sier Ballo.

– Ser du at det kan være uheldig av deg å kommentere kvinnens motiv for å varsle, før du kjenner alle fakta i saken?

– Ingen vil noensinne kjenne alle forhold i en sak. Om det skal være utgangspunkt for diskusjon vil enhver debatt lammes, sier Olav Gunnar Ballo til NRK.

– Har politikere et særskilt ansvar i forhold til hvordan de oppfører seg på sosiale medier?

– Ja, man skal være saklig og ta nødvendige forbehold. Så lenge man gjør det må også politikere få mene noe i en viktig og sentral debatt som denne, sier Ballo.

Nyheter fra Troms og Finnmark