Hopp til innhold

NRK frikjent av PFU

Arbeiderpartiet klaget inn NRK til Pressens Faglige Utvalg etter Ingebrigtsen-saken. NRK ble ikke felt.

Roger Ingebrigtsen

I november i fjor innrømte Roger Ingebrigtsen å ha hatt et seksuelt forhold til kvinnen da hun var 17 år gammel.

Foto: NRK

Det var flere medier som var klaget inn til Pressens Faglige Utvalg etter Ingebrigtsen-saken. Bak klagen stod Arbeiderpartiet sentralt.

Både Nettavisen, Finansavisen, Itromso og NRK var klaget inn for å indirekte eller direkte skulle ha identifisert kvinnen.

– Sakene er like, men samtidig forskjellige – så vi har hatt krevende diskusjoner. Vi har konkludert ulikt i sakene, sier Hilde Haugsgjerd som er leder i Pressens Faglige Utvalg.

Itromso får kritikk

Både Itromso og Finansavisen får kritikk av Pfu for å identifisere den nå 25-årige kvinnen Roger Ingebrigtsen hadde en forhold til da hun var 17 år med navn og bilde.

– Tilleggsbelastningen kvinnen opplevde gjennom å få navn og bilde publisert. Det viktige for offentligheten å vite, var hennes politiske posisjon og rolle – ikke hvordan hun så ut og hva hun heter, sier Haugsgjerd.

– Mener vi gjorde det riktige

Redaktør i Itromso Jørn Christian Skoglund tar kritikken til etterretning, men mener fortsatt at det var riktig å publisere navn og bilde av kvinnen.

– Jeg mener fortsatt av beslutningen var riktig i forhold til den politiske situasjonen saken oppstod i, det står vi fast ved. Samtidig tar vi selvfølgelig kritikken fra PFU på alvor, sier Skoglund.

To medlemmer av utvalget mente at Itromso og Finansavisen ikke opptrådte kritikkverdig.

– NRK gikk helt fri

Nettavisen som hadde brukt kvinnens navn, men ikke publisert bilde av henne – fikk ikke kritikk av PFU.

NRK som var klaget inn for ikke å ha sladdet tv-bilder av kvinnen godt nok – gikk helt fri, og får heller ikke kritikk av PFU.

– NRK gikk helt fri, der er ikke navnet publisert – og bildene av kvinnen er forsvarlig sladdet, sier Haugsgjerd.

– Ikke et klart nok svar

Kommunikasjonssjef i Arbeiderpartiet Pia Gulbrandsen. mener det var viktig å få en prinsipiell vurdering av hvor langt media kan gå i å identifisere en kvinnelig tillitsvalgt som melder fra om uakseptable forhold.

– Det er bra at PFU finner det kritikkverdig at Itromso og Finansavisen gikk ut med navn og bilde, sier Gulbrandsen.

Samtidig er ikke Arbeiderpartiet fornøyd med PFUs vurdering av saken.

– Vi er opptatt av at de som melder fra om slike saker har et vern. Det synes jeg ikke at PFUs vurdering her gir et klart svar på at de har, avslutter hun.