Hopp til innhold

Thea (17) skuffet over statsministeren: – Trist at folkeavstemningen ikke har noe å si

Hun skal stemme for første gang, men stiller spørsmål ved det norske demokratiets betydning når hennes stemme ikke betyr noen ting.

Thea Heltne Kjelstad

Thea Heltne Kjelstad (17) fikk si sin mening under NRKs TV-debatt i Alta om sammenslåing mellom Troms og Finnmark. Hun er provosert over regjering og statsminister som avviser at folkeavstemningen i Finnmark har noe å si.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Folkeavstemningen om sammenslåing i Troms og Finnmark har ingenting å si. Det har både statsminister Erna Solberg og kommunalminister Monica Mæland slått fast.

Det opprører Thea Heltne Kjelstad (17).

– Jeg satt der med tårer i øynene da jeg hørte det. Jeg ble veldig trist. Jeg føler at folkeavstemning er en del av demokratiet. Hvis det ikke har noe gjennomslagskraft, hva er demokratiet, da? Hva har vi da?

Thea

Publikum ble spurt om sin oppfatning av folkeavstemning og sammenslåing under TV-debatten torsdag.

Ikke klokere etter debatt

Hun fyller 18 år dagen før folkeavstemningen i Finnmark, hvor hun skal stemme for første gang i sitt liv. Derfor er beskjeden fra statsministeren ekstra provoserende.

– Jeg er skuffet over beslutningen fra Erna Solberg om at det ikke har noe å si, sier Kjelstad.

Hun er ikke ukjent person i samfunnsdebatten i Finnmark. I 2017 tok hun et nasjonalt oppgjør mot seksuell trakassering på jobb, i et innlegg i lokalavisen Altaposten – én uke før #MeToo skapte bølger over hele verden.

Hun har ennå ikke bestemt seg for om hun er positiv eller negativ til sammenslåingen. Derfor var hun torsdag til stede under NRKs TV-debatt om sammenslåingen i Alta.

Her fikk Kjelstad høre stortings- og fylkestingspolitikere gå i strupene på hverandre i en hel time. Men etter debattslutt var hun ikke særlig klokere.

– Det var sterkt å høre argumenter fra begge sider. Det er mange viktige argumenter. Men jeg trenger å høre mer, sier hun, som ble litt provosert over at flere av de eldre debattantene forsøkte å snakke på vegne av ungdommer.

Kurt Wikan

Kurt Wikan får påmontert lydutstyr under torsdagens politiske debatt om sammenslåing mellom Troms og Finnmark.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Mulighet til å snu sammenslåingen

Gruppeleder i Senterpartiet, Kurt Wikan, forstår at 17-åringen blir trist over beskjeden fra regjeringen. Han tror likevel det finnes en vei til omkamp.

– Hvis vi ser på Sverige, hvor dem i fjor prøvde å slå sammen de nordligste fylkene – det bestemte i Riksdagen – folk i de fylkene klarte å snu hele greia. Vi har sjanse. Vi har muligheten til å snu sammenslåingen. Det er bare å stå på.

Men det er ikke helt sikkert at 17-åringen Kjelstad vil være én av dem som snur det.

– Jeg føler hjertet mitt sier nei, men hodet må jobbe litt.

– Hodet sier kanskje ja til Troms og Finnmark?

– Kanskje, sier hun.

Folkeavstemningen i Finnmark arrangeres 14. mai.

Thea Heltne Kjelstad

Thea Heltne Kjelstad er en av flere engasjerte ungdommer som bryr seg om sammenslåingen mellom Troms og Finnmark. Samtidig som hun går mediefag på Alta videregående skole, har hun vært innom som sommervikar både hos iFinnmark, Altaposten og NRK Finnmark. I 2017 tok hun et oppgjør med seksuell trakassering på jobb i et innlegg i Altaposten, som skapte stort engasjement i fylket.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark