Han var for sammenslåing, nå er han mot: – Vi mistet det lille vi hadde

Ordfører Johan Vasara ønsket først sammenslåingen med Troms velkommen. Nå er han like oppgitt som resten av fylket over at det kommer lommerusk til Finnmark.

Johan Vasara mener det er viktig å få frem synspunktene til folket i Finnmark. Derfor ber han dem gå

Johan Vasara mener det er viktig å få frem synspunktene til folket i Finnmark. Derfor ber han dem gå ti stemmeurnene 14. mars – og helst stemme nei til fylkessammenslåingen med Troms.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

– Vi hadde en positiv innstilling til en større og sterkere region med nye oppgaver og mer makt og myndighet. Så kom Gardermoen-avtalen.

Kautokeino-ordfører Johan Vasara (Ap) sto tidligere nesten helt alene frem i media og var entusiastisk til en sammenslåing med Troms. Han trodde det ville bety mye for den samiske delen av Finnmark, som han ofte føler blir glemt i regionale konflikter.

Men etter avtalen kom på plass på Gardermoen i februar, endret han mening.

– Vi mistet det lille vi hadde, sier han.

Derfor har han nå bestemt seg for å stemme nei til sammenslåingen med Troms, under folkeavstemningen 14. mai. Han oppfordrer resten til å gjøre det samme.

Johan Vasara, ordfører i Kautokeino, portrettert.

Ordfører Johan Vasara utenfor rådhuset i Kautokeino.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Respekt for Stortinget

Selv om ordføreren nå er blitt negativ, respekterer han likevel at Stortinget vedtak.

– Det må vi bare forholde oss til, mener Vasara.

– Men det er viktig å få fram synet til folket i Finnmark, også for ettertida. Skulle ting endre seg i framtida, så skal vi i alle fall kunne si at Finnmark har lyttet til sin egen befolkning.

Han er likevel svært alene om å respektere Stortinget. Det er enorm motstand i Finnmark. Spørreundersøkelser viser at to av tre finnmarkinger ønsker å stemme nei til sammenslåingen, og hele 80 prosent er imot at det skjer gjennom tvang.

Fylkestinget i Finnmark har utsatt hele prosessen, mens de venter på resultatet av folkeavstemningen.

– Vi må være våkne

Kautokeino-ordføreren mener utsettelser er å kaste bort tiden.

– Vi må være våkne. Store institusjoner er foreslått flyttet ut av Oslo. Der må vi i kommunene være på hugget. Spesielt vi i Indre Finnmark, som har vært lite tilgodesett.

Johan Vasara tenker spesielt på to ting som bør havne i Indre Finnmark, hvor de samiske kommunene Kautokeino og Karasjok ligger. Først og fremst reindriftsdirektørens kontor.

– Og dessuten bør den nye storregionen ta et nasjonalt ansvar for samisk språk og kultur, sier han.

Monica Mæland i Kautokeino

Monica Mæland er i Finnmark flere dager denne uka. Onsdag besøkte hun blant annet den samiske høgskolen i Kautokeino.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Mæland: – Private arbeidsplasser viktigst

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) er denne uken på besøk i nettopp i Indre Finnmark, for å bli bedre kjent med det samiske – som ligger under hennes departement.

Hun vil likevel ikke si så mye om hvilke nye regionale arbeidsoppgaver fylkene vil ta over i framtida.

– Det er helt umulig for meg å spekulere i. Digitaliseringen og teknologiutviklingen gjør at vi effektiviserer offentlig sektor. Jeg er først og fremst opptatt av at vi får nye jobber i privat sektor, sier Mæland.