Hopp til innhold

Vil ha regler for samisk duodji

Jurist mener det bør være tydeligere regler for bruk av tradisjonell samisk håndverk.

Kolleksjon fra Gudrun Sjödén

Designer Gudrun Sjödén slapp sin samiskinspirerte kleskolleksjon nylig. Det har blant annet den samiske kulturarbeideren Liselotte Wajstedt reagert på. Nå mener jurist Mathias Åhrén det er på tide med faste retningslinjer.

Foto: Mats Widén

Etter at den samiske kulturarbeideren Liselotte Wajstedt reagerte på den nye kolleksjonen til designeren Gudrun Sjödén, så mener jurist Mathias Åhrén at det må tydeligere regler til for bruken av duodji.

– Vi bør få en form for enhetlig retningslinje på dette her. Den her typen spørsmål dukker opp oftere og oftere, og det blir de samme reaksjonene hver gang, mener Åhrén.

– Alle henter inspirasjon fra andre kulturer

Åhrén, som er samerådets jurist, har forsket på retten til eierskap urfolk har over sin tradisjonelle klesstil. Der han blant annet har sett på hvordan designere og kunstnere kan bruke samisk kultur som inspirasjon.
Selv har han bare sett Sjödéns kolleksjon på internett, og ut ifra det han har sett mener han den er på grensen.

Mattias Åhrén

Jurist Mattias Åhrén ønsker klare retningslinjer for bruken av samisk tradisjon innen klær.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK


– Alle designere henter inspirasjon fra andre kulturer, og samene kan ikke stoppe andre fra å hente inspirasjon fra deres kultur.

Godt mottatt i Tyskland

For Gudrun Sjödén var det naturlig å ville lage en slik kolleksjon i og med hennes samiske bakgrunn.

– Jeg ønsket å kunne anvende meg av den samiske kulturtradisjonen og fargespråket, og de ulike attributtene, forteller hun til SVT.

Det er julekolleksjonen hennes som er samiskinspirert, og den er godt mottatt i spesielt Tyskland, ifølge designeren.

Vil ha samiske designere med på bølgen

Liselotte Wajstedet ble opprørt over kolleksjonen, som hun mener kopierer samisk duodji.

Sápmis første og eneste duodji-professor, Gunvor Guttorm, mener at designerne først bør komme og møte samiske håndverkere før de slipper kolleksjonene sine.
– For det viser seg at ikke alle er klar for at den samiske kulturen benyttes til slike formål, sier Guttorm.

Duodjeprofessor Gunvor Guttorm

Duodjeprofessor Gunvor Guttorm ønsker bedre dialog med designere utenfra som lar seg inspirere av samisk kultur.

Foto: Samisk høgskole


Hun mener samiske designere og kunstnere i stedet selv bør være med på bølgen med interessen for å fremme samisk design og håndverkstradisjon.

– På den måten vil vi selv være med på å være proaktive.

Korte nyheter

 • – Stuoráp gå Tråante 2017

  – Sáme kultuvrra l riek stuorra oasse dat stuorra prosjevtas mij ålles Europav gåbttjå. Bådåddjo l má europalasj kultuvrraoajvestádan válljidum jagen 2024.

  Plánaj lij barggamin gåktu, majna ja gudi dasi galggi oassálasstet, ja gåktu ålles Europaj ja aj ålles væráldij vuosedit mij la kultuvrra dan guovlon.

  Europalasj kultuvrraoajvestádan sihtá javllat ålles Nordlánnda la maŋen danna. Ja sáme kultuvrra l má riek stuora ja luondulasj oasse dassta.

  – Bådåddjo 2024 galggá sjaddat edesik sæmmi stuorak gå Roandem 2017, ja vájbi stuoráp.

  Dav tjuottjot prográmmajådediddje prosjevtan Henrik Sand Dagfinrud Bådåddjo 2024:n. Bådåddjo 2024 la má stuorra dáhpádus mij vihpá ålles jagev 2024. Europalasj kultuvrraoajvvestáda sihtá javllat dat la akta værálda stuorámus dáhpádusájs mij guosská kultuvrra- ja sebrudakåvddånahttemij.

  Ulmme dájna la Bådåddjo, Nordlánnda ja ålles rijkaguovllo tjalmostahteduvvá nasjonálalattjat ja aj gasskarijkalattjat, ja duodden europalasj kultuvrraaktisasjvuodav åvddånahttet. Ja dan jage de Bådåddjo galggá dáv stuorra dáhpádusáv plánit ja ásadit ålles jagev ásadimij ja prosjevtaj aktisattjat gasskarijkagasj, rijkalasj, guovlulasj ja bájkálasj fámoj.
  – Rahpam dát stuorra jahkásasj dáhpádusás la guovvamáno dan jage, nav lahka sáme álmmukbiejve gå máhttelis, subtsas prográmmajådediddje Henrik Sand Dagfinrud.

  – Ja sáme oasse galggá luondulasj oasse liehket dássta. Avtastahtedum oasse, javllá Dagfinrud.

  Gulldala Julevmagasijnav dán ássje birra

  Folk i gatene jubler over at Bodø er kåret til Europeisk kulturhovedstad 2024
  Foto: Per Inge Johnsen / Bodø kommune
 • – Ikke greit i det hele tatt

  Ordfører Ida Pinnerød i Bodø reagerer sterkt på hendelsen i hjembyen der en fem år gammel gutt ikledt samekofte blir møtt med hets i barnetoget.

  Først skal en voksen mann ha kommet bort og fortalt 5-åringen at han ikke kunne bruke flagget. Litt senere går gutten og mora forbi noen voksne menn som tydelig skal ha sagt «æsj». Og like etter er det to damer som peker og snakker om kofta hans ganske høylytt.

  Til slutt er det en yngre gutt som kommer bort og roper at dette er Norge, og at det er Norges bursdag.

  – Jeg syns det er helt forferdelig. Jeg er oppriktig lei meg for at ungene skal oppleve sånt, og at folk i det hele tatt skal oppleve sånt. Men det at en femåring utsettes for denne type, ja – det som egentlig er rasisme. Det er ikke greit i det hele tatt, og selvfølgelig er vi nødt til å ta tak i det.

  Bodø 17 mai
  Foto: Sigurd Steinum / NRK
 • Conifa-cupen må nok avlyses i år

  Årsaken er at den lokale arrangøren i Nice ikke har gitt lyd fra seg om de er klare til å arrangere Conifa-EM i fotball i år eller ikke. Det bekrefter president i FA Sápmi Håkan Kuorak, som sier til NRK at de ikke får kontakt med arrangøren i Nice.

  – Arrangøren har satt lokket på siden 26. april. Ingen vet noe om hvorfor. Ei heller Conifa. Og det finnes heller ikke noen offentlig avlysning. Vi får bare ikke kontakt med arrangøren, sier Kuorak.

  Årets Conifa EM for menn skulle gå av stabelen 3. til 12. juni i Nice i Frankrike. Elleve lag skulle delta. Nå vil Kuorak prøve å få til et alternativ. Men også det ser ut for å bli utfordrende.

  – Når seriespillene er slutt i Norge og Sverige skal vi prøve å få til en turnering med tre-fire lag.

  Håkan Kuorak er klar på at dette vil skade Conifas navn veldig mye.

  – Vi prøver å finne ut av hva man gjør framover. Advokat er innkoplet, og Conifa undersøker om man skal gå til rettslige skritt etter dette.

  – Alle er like undrende Media i Frankrike har også forsøkt å få svar, og hotellet som var booket har selv avbooket alt. De har også gjort forsøk på å få tak i arrangøren, uten å lykkes.

  Kuorak understreker at dette ikke vil få følger for damenes World Championship 2022 som går av stabelen i India først i juli.

  – Dame-Vm går som vanlig, sier Kourak som nå begynner å planlegge 2023 EM, og 2024 Conifa-VM.

  Håkan Kuorak
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK