Vil verne om samisk kultur

Sametingspresidenten lover å hjelpe til å stoppe turistindustriens misbruk av samisk kultur.

Demonstrasjon i Rovaniemi.

400 mennesker deltok i demonstrasjonen i Rovaniemi.

Foto: Eilif Aslaksen

Sametingspresident Egil Olli støtter samene som forrige torsdag demonstrerte i Rovaniemi mot den finske turistindustriens misbruk og grove utnyttelse av samisk kultur.

Olli lover at han vil være med på å sette en stopper for dette misbruket.

Falsk samedåp

Turistindustrien tilbyr blant annet en "samedåp" utført av finlendere utkledd som samer.

Turistindustrien tilbyr blant annet en 'samedåp' utført av finlendere utkledd som samer.

Foto: Ođđasat

I et seminar om bevaringen av den samiske kulturarven, som Samerådet holdt i Rovaniemi i forrige uke, kom det en del bisarre eksempler på hvordan den finske turistindustrien misbruker det samiske og samisk kultur.

Blant annet kan turistene, som kommer til Julenisseland i Rovaniemi, bestille en "samisk" dåp utført av finlendere utkledd som samer. De falske samene er utkledd i falske versjoner av samiske kofter og "dåpen" utføres med en diger samekniv. Turisten sitter under hele seremonien med bøyde knær og nakke. Hele seremonien avsluttes med at baksiden av samekniven presses mot turistens nakke, som en slags "hellig" handling utført av en primitiv barbar. Hele dåpsseremonien er fake og arrangeres kun for å trekke til seg turister og for å tjene penger.

Et annet eksempel er av litt eldre årgang. På 1980-tallet ble finlands turistindustri solgt på en turismesse i Vest-Tyskland. Der ble turistaneleggene i Äkäslompolo i Kittilä markedsført med en mann utkledd som same i falsk samekofte. Mannen hadde sotet til ansiktet sitt for å gi et mer primitivt inntrykk.

Denne "samen" representerte finsk turiskindustri på 1980-tallet.

Denne 'samen' representerte finsk turiskindustri på 1980-tallet.

Foto: Ođđasat

Rundt 400 samiske ungdommer og politikere holdt forrige torsdag en demonstrasjon i Rovaniemi sentrum hvor de tok avstand fra denne grove utnyttelsen og nedverdigelsen av samisk kultur.

– Naturlig å støtte motstanden

Egil Olli med telefon

Egil Olli

Foto: Liv Inger Somby / NRK

Egil Olli var reist fra Rovaniemi da demonstrasjonen tok sted, og derfor kunne han ikke selv delta.

Olli mener det er naturlig at samiske politikere følger opp demonstrasjonene i Rovaniemi og demonstrantenes krav om å stoppe turistindustriens misbruk av samisk kultur.

– Jeg tror at dette er en av sakene som vil følges opp når vi igjen møtes i Samisk parlamentarisk råd, sier Olli. Neste møte i de nordiske sametingenes samarbeidsorgan holdes 12. november. Da møter de ledende samiske parlamentarikerne "sameministrene" i Norge, Sverige og Finland.

Sametingspresidenten mener at den grove utnyttelsen av den samiske kulturarven må tas opp på ministernivå i de landene hvor samene bor.

– Dette er en sak som er viktig å løfte opp til et høyere nivå, understreker Egil Olli.

Den finske sametingspresidenten, Klemetti Näkkäläjärvi, mener imidlertid at det er for tidlig å ta opp denne saka med "sameministrene".

– Jeg tror ikke dette er mulig, da vi får altfor liten tid til å forberede saka. Derfor tror jeg ikke at vi rekker å utrede saken før møtet med ministrene, antyder Klemetti Näkkäläjärvi.