Hopp til innhold

Syv tips for en mer miljøvennlig bilferie

Fjelltur, overnatting i naturen og flerfoldige timer i bil. I år er det norgesferie som gjelder. Hvordan ta vare på miljøet samtidig? Vi har samlet flere tips som kan hjelpe deg på vei(en).

Bilferie

BILFERIE: En kilde til glede og frustrasjon. Men hvordan sørge for at det er mest mulig gledelig for miljøet?

Foto: Sigrid Olsson, AltoPress / Maxppp / Colourbox

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Bare det å sette seg i bilen er en god start, ifølge Anja Bakken Riise som er leder i miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender (FIVH).

– Vanligvis sitter flere hundre tusen nordmenn seg på et fly til Spania eller Hellas. Bare ved at vi velger bilen og blir i Norge i år gjør vi noe som er litt bedre for klimaet.

3 av 4 nordmenn har planlagt bilferie i sommer. Mange er allerede godt i gang.

Det du kan tenke på når du skal legge ut på veien er: hva du kjører med, hvordan du kjører, hvor mange som kjører, hva du tar med deg, hva du spiser og hvor du overnatter.

1. Velg elbil

Nesten halvparten av norske elbilister planlegger ferie med elbil i sommer, ifølge Norsk elbilforening. Det støtter Riise dem i.

– Hvis du ikke allerede har en elbil går det an å leie, eller låne av en nabo. Eller du kan benytte deg av bilkollektivet eller nabobil, sier Riise.

Anja Bakken Riise

GRØNN SOMMER: Anja Bakken Riise er leder i Fremtiden i våre hender og kommer fra Tromsø. Hun skal seile i sommer og håper på mye vind.

Foto: Renate Madsen

Bilkollektiver leier ut biler til medlemmer. Nabobil er en landsdekkende bildelingsapp der privatpersoner kan leie ut bilene sine.

Det å kjøre elbil på ferie kan kreve litt mer planlegging sammenligna med å kjøre fossilbil.

– Sjekk hvordan du kan legge handleturen til et sted med lader. Eller om det finnes overnattingssteder med lademuligheter, sier Riise.

2. Øv deg på økokjøring

Og dersom du kjører bensin- eller dieselbil kan du øve deg på økokjøring, eller økonomisk kjøring. Det vil si at du bruker minst mulig drivstoff mens du kjører.

– En defensiv kjørestil med jevn fart og uten brå fartsøkninger eller nedbremsinger, gir mindre drivstofforbruk. Det er bra både for lommeboka og for miljøet, sier Camilla Ryste som er kommunikasjonssjef i NAF.

Camilla Ryste i NAF

ØKOKJØRING: Kjørestil har mye å si, sier Camila Ryste i NAF.

Foto: NAF

Ifølge NAF har kjørestil stor påvirkning på hvor mye drivstoff du bruker, og igjen hvor høyt utslippet fra bilen er. Du kan fort spare 10 prosent drivstoff dersom du kjører økonomisk.

3. Kjør sammen

Ett tredje tips fra Riise er å kjøre flere i samme bil.

– En barnefamilie på fire-fem kjører jo gjerne én bil på ferie. Men hvis man er voksne som drar på tur sammen kan man finne på å kjøre flere biler med bare to i. Da kan man spare trafikk, utslipp og penger på å kjøre sammen, sier hun.

Og ler:

– Så må man selvfølgelig vurdere hvor mange man skal være og hvor lenge man skal kjøre. Det er jo ikke alltid man skal fylle bilen helt opp, men man kan vurdere det.

4. Unngå tomgang

Når bilen står i ro, enten i ferjekø, utenfor butikken, bensinstasjonen, eller under en tissepase – skru av motoren, tipser Riise.

– Unødig tomgang er faktisk ulovlig i eller ved bebyggelse, men uansett hvor man er kan det lurt å spare naturen og mennesker for forurensing og for lyden når bilen står i ro, sier hun.

Ferjekø ved Sommerset, nord for Fauske på E6, juli 1973

SKRU AV: Står du i ferjekø sånn som denne gjengen ved Fauske i 1973? Husk å skru av motoren.

Foto: Kjell Helge Moe

5. Ta med alt søppel

Organisasjonen Hold Norge Rent har uttrykt bekymring for mye søppel når folk skal på norgesferie i sommer.

Hold veikanten ren, oppfordrer leder i Hold Norge Rent, Lise Gulbransen.

Lise Gulbransen, daglig leder, Hold Norge Rent

TA MED POSE: Daglig leder i Hold Norge Rent, Lise Gulbransen, minner om

Foto: Hold Norge Rent

– Søppel blir ikke borte om du slenger det ut av bilvinduet! Hvert år rapporteres det om kyr og andre beitedyr som dør etter å ha spist søppel i veikanten, sier Gulbransen.

For å gjøre det lettere har Hold Norge rent noen tips til bilturen:

  • Ta med søppelpose til bilen. Gjerne en egen til matavfall.
  • Bruk drikkeflaske, matskrin og gjenbrukskaffekopp for å redusere avfall som pant og engangsartikler.
  • Bruk søppeldunkene langs veien, men ikke hvis de er fulle. Sorter søppel så langt det lar seg gjøre.

6. Ta vare på det du har fremfor å kjøpe nytt

Mange drar på biltur for å telte, gå i fjellet og gjøre nye aktiviteter. Ofte krever det at man pakker med seg litt utstyr, utstyr man ikke nødvendigvis eier fra før.

– Man bør ikke kjøpe masse nytt utstyr som man ikke bruker igjen året etter. Sjekk heller hvor du kan leie utstyr. Det er også mulig å spørre en venn om de har et større telt eller utstyret du ikke har fra før av, sier Riise.

Familien Eide på bilferie i Sverige i 1964

LÅN UTSTYR: Skal du telte som familien Eide, men mangler telt? Spør en nabo, venn eller noen i familien om å låne.

Foto: Privat

Hun trekker også frem at man kan låne sykkel flere steder. Den kan brukes som transportmiddel i tillegg til bilen.

7. Velg miljøvennlig mat og overnatting

– En god tommelfingerregel er å spise litt kjøtt, mer fisk og mest grønt. Spis økologisk, og spis lokalt. I sommer bør vi nyte de deilige sommergrønnsakene og fersk fisk og skalldyr langs kysten, sier Riise.

Mange norske hoteller er også merket med svane- eller miljøfyrtårn, opplyser Riise.

– Og da begynner vi å nærme oss en veldig miljøvennlig biltur.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark