Hopp til innhold

Bekymret for mye søppel i naturen: Til og med bananskallet bør være med hjem

Det er biltur, fjelltur og telttur som gjelder for de fleste nordmenn i år. Men søpla, den må du ha en plan for.

Hengekøyer på Kvamsfjellet, Oppland

REN NATUR, TAKK: Fargerike hengekøyer klare til bruk på Kvamsfjellet i Gudbrandsdalen. Hvis man rydder etter seg på steder som dette, blir det triveligere for nestemann som vil campe.

Foto: Ragnhild Moen Holø / NRK

Mange nordmenn skal på oppdagelsesferd i eget land i sommer. Men når man beveger seg utenfor asfalten, står det ikke lenger søppelbøtter overalt.

Hvor skal man gjøre av søppelet sitt, da?

Organisasjonen Hold Norge Rent er bekymret for at det blir mye søppel når folk skal ferdes utenfor allfarvei.

De oppfordrer derfor alle til å ta med seg noen ryddevett-regler på ferie.

#likefintsomfør

KAMPANJE: #likefinsomfør er slagordet til dugnaden til Hold Norge Rent.

Foto: Hold Norge rent

#likefinsomfør

De har nå satt i gang en dugnad mot forsøpling i naturen.

Dugnaden har fått navnet #likefinsomfør, og den handler om at vi skal forlate turstien, campen eller rasteplassen slik vi fant den.

– Det er bra at mange drar på tur, men samtidig får vi noen meldinger om at folk legger igjen mye søppel, sier prosjektleder Ingrid Zimmermann i Hold Norge Rent.

Hun mener det er viktig å spre holdninger om at man skal rydde opp etter seg:

Det man har tatt med seg ut, skal også bli med tilbake.

I tillegg bør man ta med seg søppel man finner ute, selv om det ikke er sitt eget.

Organisasjonen Norsk Friluftsliv er opptatt av det samme. Sporfri ferdsel er viktig! I år har de fått mange henvendelser om dette fra publikum.

– Det folk særlig spør om, er hva man skal gjøre med dopapiret, sier Synne Kvam.

Søppel i Roan, Åfjord

TA MED POSE: Et av rådene er å alltid ha med seg pose på tur! Da kan du ta med både eget og andres søppel.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden / nrk

Slik kan du bidra:

Organisasjonene kommer med noen smarte tips til hvordan man skal opptre for at naturen skal se pen ut etter at vi har besøkt den:

  1. Fem for hvalen: Et allerede innarbeida ryddebegrep, som ble kjent etter at flere hvaler ble funnet med magene fulle av plast. Går ut på at man skal plukke med seg fem søppel-gjenstander fra steder man besøker, for å unngå at de havner i havet.
  2. Søppelbingo: Ekstra stas dersom man har barn! Går ut på at man lager bingoark med bilder av ulike typer søppel, og så krysser man av ettersom man finner rett type. Første med tre eller fem på rad, får bingo!
  3. Bruke rydde-app: Hvis man kommer over et forsøplet sted man ikke selv har mulighet for å rydde, kan man registrere stedet i appen. Appen heter «Rydde», og er utarbeidet av Hold Norge Rent.
  4. Ta med pose: Hvis man skal ut i «villmarka», altså på steder der det er langt til søppelkasser, er det lurt med en pose til søppelet. Da har du også muligheten til å ta med annet søppel enn ditt eget.
  5. Unngå engangsgrill og engangsprodukter: Dette tar plass, og du må bære det med deg hjem etter bruk for å kaste det. Da er det bedre med flerbruksprodukter som kan brukes flere ganger. Vekta blir som regel den samme, eller mindre!
  6. Ha en plan for dopapiret! Skroll nederst i saken for mer info.
Dronefoto av Støtt Brygge.

SÅRBART: Vakker natur i Meløy i Nordland. Men med mange besøkende, kan søppel bli et problem dersom folk ikke rydder etter seg. Bildet er fra Støtt Brygge, Meløy.

Foto: Hans Petter Sørensen / Far Out Focus

Er det noe du kan kaste i naturen?

Ifølge Zimmermann kan man nesten ikke kaste noe som helst ute i naturen.

Selv et bananskall eller en epleskrott tar lang tid for naturen å bryte ned.

Det er ikke så trivelig å finne matrester når man kommer til et sted man ønsker å campe, selv om det strengt tatt er biologisk materiale.

– Kan det graves ned, da?

– Jeg vil ikke anbefale det, fordi det tar lang tid før det er brutt ned. Ta heller med en søppelpose, og ta det med hjem.

Norsk Friluftsliv mener at det kan være en idé å brenne opp noe av søppelet, hvis det er forsvarlig å tenne opp bål der du ferdes.

Men alt av plast, hermetikk, glass eller tomme ølbokser hører ikke hjemme på bålet, fordi det avgir farlige gasser og ikke er brennbart.

Matavfall kan imidlertid brennes, det samme med papp og papir.

Hengekøyetur med søppelpose

HENGEKØYE MED «SØPPELBØTTE»: Et tips på tur, er å henge søppelposen litt over bakken, som her. Da slipper du å få maur i søpla.

Foto: Line Fosser Vogt / NRK

Hva med dopapiret?

Og så til det «evige» problem: Hva skal man gjøre når man må på do? Ingrid Zimmermann mener det beste er å ta med dopapiret hjem.

– Man kan ikke grave det ned, selv om mange tror det. Her må man rett og slett ta med seg papiret hjem, som med resten av søpla. Ta med en ekstra pose til dette, anbefaler Zimmermann.

Hun sier at det kan være utfordrende, men at man igjen må tenke at det kommer noen etter seg som ikke vil sette pris på å finne brukt dopapir.

Brukt dopapir bak Vettakollen i Nordmarka i Oslo.

ÆSJ: Dette dopapiret ble funnet bak Vettakollen i Nordmarka i Oslo.

Foto: Nina Didriksen

Organisasjonen Norsk Friluftsliv er også opptatt av hvordan man skal håndtere do-biten på tur. De mener at man KAN grave ned papiret, men at man må velge sted med omhu. Det er også smart å velge papir av lav kvalitet, fordi dette brytes raskere ned.

De opplyser videre at dersom man ikke har til hensikt å ta med papiret hjem, kan man brenne det opp. Dette må selvfølgelig unngås ved skogbrannfare, og de minner om generelt bålforbud mellom 15. april og 15. september.

– Er man på et populært sted, er det ikke hensiktsmessig å grave det ned. Da må du ta det med hjem. Men er du langt fra andre folk, kan du grave det ned. Men husk at det skal se pent ut og ikke være synlige tegn etter dobesøket, sier Synne Kvam i organisasjonen.

Like fin som før

#likefinsomfør

Like fin som før

#likefinsomfør

Like fin som før

#likefintsomfør

Flere saker fra Innlandet