Hopp til innhold

Amerikansk gruvekjempe inn i Sydvaranger – kan gi 400 arbeidsplasser i Kirkenes

Amerikansk investeringsfond kjøper seg inn i gruveselskapet Sydvaranger i Kirkenes. Selskapet ser for seg ny drift fra neste år.

Sydvaranger gruve

400 personer mistet jobben da Sydvaranger gruve gikk konkurs i november 2015. Et amerikansk investeringsselskap gir nå håp om ny drift i separasjonsverket i Kirkenes.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Onsdag kom meldingen om at det amerikanske gruveinvesteringsselskapet Orion Mine Finance har inngått en avtale med Sydvaranger AS om å starte opp igjen jernmalmdrift.

Orion Mine Finance har allerede gått inn med 20 millioner dollar, rundt 170 millioner kroner, i selskapet, opplyser Peter Steiness Larsen, styreleder i Sydvaranger.

Peter Steiness Larsen

Peter Steiness Larsen, styreleder Sydvaranger AS

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Orion Mine Finance har gått inn med 20 millioner dollar slik at vi kan jobbe videre med planene for oppstart av gruva. Dette er noe vi har jobbet med siden april 2016, og vi er svært fornøyde med å ha dette på plass nå, sier Larsen til NRK.

Mål om oppstart i 2019

I en pressemelding opplyser Sydvaranger AS at avtalen er et viktig skritt mot gjenåpning av gruven. Målet er å starte jernmalmproduksjon igjen i løpet av 2019.

Thomas Bækø i Sydvaranger AS

Driftsjef Thomas Bækø i Sydvaranger AS.

Foto: Amund Trellevik / NRK

Sydvaranger opplyser at Orion Mining Finance går inn som en investeringspartner sammen med Tschudi-gruppens selskaper. Foreløpig er det ingenting som tyder på at andre investeringsselskaper går inn i Sydvaranger, opplyser Larsen.

– Er det snakk om å ta Sydvaranger på børs?

– Det snakker vi ikke om på nåværende tidspunkt. Nå skal vi utvikle prosjektet. Hva som skjer på lang sikt snakker vi ikke om i dag, sier Larsen.

Venter konsesjon-svar

Selskapet avventer nå svar på konsesjonssøknaden om ny drift. Direktoratet for mineralforvaltning med Bergmesteren for Svalbard skriver i en e-post til NRK at Sydvaranger om kort tid vil motta svar på søknaden.

Styreleder Larsen sier han ikke kan forestille seg at Sydvaranger får avslag på nevnte søknad.

– Det har vært gruvedrift i Kirkenes i over 100 år. Det er ingenting nytt med dette. Jeg kan ikke forestille meg at direktoratet vil avslå dette, men jeg har selvsagt respekt for det arbeidet de gjør – og de skal få lov til å formulere sitt vedtak. Men jeg har absolutt forventninger om at dette kommer på plass, sier Larsen.

Sydvaranger gruve ble slått konkurs 18. november 2015 og rundt 400 personer mistet jobben.

Sør-Varanger kommune-ordfører Rune Rafaelsen (Ap) sier onsdagens nyhet er gledelig for lokalsamfunnet.

– Kommunen er i en omstillingsperiode. Da betyr 400 nye arbeidsplasser enormt mye. Dette er veldig gode nyheter. Oppstart er avhengig av at konsesjonssøknaden blir godkjent, men dette er uansett et sterkt signal om at man tror på oppstart, sier Rafaelsen.