Sminkekosten lar kreftsyke Mia ta kontroll over eget liv

For å vinne over kreften må Mia konstant legge livet sitt i andres hender. Når ting blir for vanskelig griper hun etter sminkekosten. Den kan hun hvert fall kontrollere.

Mia

Venstre halvdel av ansiktet til Mia Ingebrigtsen er sminket. Den andre viser hvordan hun egentlig ser ut.

Foto: Privat

– For noen måneder siden hadde det aldri falt meg inn at sminke skulle bli mitt hverdagsvåpen, sier Mia Ingebrigtsen (28).

Hun har så vidt sminket seg siden hun var 18, men det er mye som har forandret seg siden da. Etter hun fikk kreft har hun et brennende ønske om å kunne ta kontroll over livet sitt igjen.

I sommer fikk hun beskjeden om at en liten kul i brystet var kreft av den hissige sorten. Men Mia er ikke en jente som lett lar seg knekke. For å komme seg gjennom livet etter operasjonen, ble galgenhumor et viktig våpen.

Men det er ikke lett å skulle holde humøret oppe, når man egentlig har det ganske fælt. For siden i sommer har Mia opplevd litt av hvert.

Giften som er din beste venn og verste fiende

Mia Ingebrigtsen om smine 2

En sort topp dekker over venstre bryst. På høyre side er arr etter mastektomi av brystet. På venstre side har hun en veneport. Det lille arret rett under kragebeinet er der slangen/kateteret går ned i hovedåren.

Foto: Privat

– Puppen er borte og jeg er lappet sammen. Jeg har ikke lenger følelse der den ene puppen en gang var plassert. På venstre side av brystet har jeg et rør som går ned i hovedåren min. Der får jeg cellegift pumpet inn i meg ukentlig.

Cellegiften som gjorde at hun sov fire ganger en hel uke i strekk. Og som gjorde at hår, bryn og øyenvipper falt av. Og slimhinnene tørket inn.

– Behandlingen gjør også at tennene mine er utsatt for hull. Tipper jeg har pådratt meg det, for tannpinen har begynt å melde seg.

Cellegiften har gjort huden til Mia veldig tørr og stram. Og en sprøyte som skal forhindre at hun blir steril under behandlingen har gitt henne store, vonde kviser.

– Og giften tar pusten fra deg. Jeg er har dårligere kondisjon nå enn hva jeg hadde når jeg var storrøyker. Den cellegiften er en god venn, men samtidig din verste fiende på dårlige dager.

Det har skjedd så mange endringer siden jeg startet med cellegift. Alt har kommet veldig brått på. Og jeg har ikke kontroll på noe, jeg er bare med.

Mia Ingebrigtsen

Listen kunne vært betydelig lenger.

– Poenget er uansett at jeg ikke har kontroll lenger. Jeg kan ikke velge disse tingene bort, uten å sette meg på stupet og dingle med beina.

En usminket sannhet om å ta kontroll over eget liv

Mia Ingebrigtsen om sminke 4

Slik så Mia Ingebrigtsen ut etter hun var på sminkekurs i september. – Jeg følte meg ordentlig oversminket når jeg var ferdig der, sier hun.

Foto: Privat

Men Mia kan bestemme hvordan hun skal sminke seg og hva hun skal ha på seg. Der er hun sin egen herre.

– Jeg har for første gang i livet tatt utallige selfies. Før var jeg rake motsetning til den jeg er nå. Jeg har nesten ikke brukt sminke før i det hele tatt, kanskje bare bitte litt noen ganger, sier hun.

Og nå som hun bruker mer sminke en tidligere, har hun fått mange kommentarer på at hun ser så frisk og opplagt ut.

Jeg tviholder på den lille kontrollen jeg har over egen kropp. Til nå er sminken det eneste som kan få meg til å føle meg delvis normal.

Mia Ingebrigtsen

Sminken er bare en maske hun tar på seg for å føle seg litt bedre.

Men på bloggen sin vil Mia vise den usminkede sannheten, og skriver:

«Derfor velger jeg nå å gi dere den dokumentasjonen, det bildet som jeg ikke har vist dere tidlige. Den endringen som ikke vises med sminken på, den endringen behandlingen har påført kroppen min.»

Strategier for å «ta livet tilbake»

psykologspesialist i klinisk voksenpsykologi, Else-Marie Molund

Psykologspesialist i klinisk voksenpsykologi, Else-Marie Molund.

Foto: Privat

– Det å ha kontroll over eget liv er kjempeviktig, og når vi mister den er det ganske vanskelig. Da er det vanlig at man prøver å finne strategier for å ta livet sitt tilbake, sier spesialist i klinisk voksenpsykologi, Else-Marie Molund.

Det er veldig forskjellig fra person til person, men for noen blir belastningen mindre.

– Når man mister det livet man er vant til, så vil man prøve å få det tilbake og mestre det. Det er forskjellig hva man gjør for å oppnå det. Noen oppsøker opplevelser, andre leser seg opp på sykdommen og noen kan gjøre helt andre ting, sier Molund til NRK.

For en sykdom er noe som rammer en person ufrivillig.

– Og da vil man gjøre det man kan for å mestre det, på en måte som fungerer for den enkelte.

Håper hun kan gjøre en forskjell for noen

Mia Ingebrigtsen om sminke

Mia ned rufsete hår, usminket og på fjelltur. Bildet er tatt i Øksfjord sommeren 2014.

Mia Ingebrigtsen har 7 uker igjen av cellegiftkuren. Snart skal hun begynne å jobbe for å få kroppen og livet tilbake.

– I januar skal jeg på salg og kjøpe klær så jeg kan være lenge ute i skog og mark.

Med mye fokus på kropp i media og blant ungdom håper Mia at hennes historie kan få andre til å sette pris på det de har.

– Kanskje er det en jente der ute som har dårlig selvtillit, som ser bilde av meg og tenker at hun skal sette pris på sine egne pupper. Mine var veldig små, og det hadde jeg problemer med da jeg var yngre. Men nå tenker jeg at jeg selvfølgelig skulle vært glad for det jeg hadde.

Kanskje noen der ute ser at man må være glad for det man har før man mister det?

Mia Ingebrigtsen

Nyheter fra Troms og Finnmark