NRK Meny
Normal

I hardtrening etter kreftoperasjon

Ny norsk forskning viser at lungekreftopererte har god effekt av hardtrening – kort tid etter operasjonen. – Før kunne jeg nesten ikke gå opp trappene. Nå løper jeg opp, sier lungekreftopererte Henry Behn (66).

Lungekreftopererte Henry Behn på Ullevål sykehus

Lungekreftopererte Henry Behn er i god form etter å ha trent i etterkant av operasjonen.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Det viser seg at pasienter som er blitt operert for lungekreft, tåler veldig godt å trene hardt allerede noen uker etter operasjonen. Og de blir i mye bedre form, sier forsker Elisabeth Edvardsen ved Norges idrettshøgskole.

Hun står bak en grundig undersøkelse der 69 lungekreft-opererte var med.

De ble delt i to grupper, der den ene ikke gjorde noe spesielt, mens den andre gruppen drev systematisk trening av styrke og kondisjon tre ganger i uka i 20 uker med en egen trener.

– Vi ser at treningen har veldig god effekt både på kondisjon og på styrke. Noen blir til og med i langt bedre form enn de var før de fjernet en del av lungen eller hele lungen. De som trente la også på seg en god del muskelmasse, noe som er svært verdifullt, sier Edvardsen.

Hun presenterte nettopp resultatene på en lungemedisinsk kongress i Barcelona, med hundrevis av lungespesialister tilstede.

Lungekreftopererte Henry Behn og Elisabeth Edvardsen

Her måler Elisabeth Edvardsen oksygenopptaket som resultat av 20 ukers hardtrening. Selv etter å ha fjernet en tredel av den ene lungen er Henry Behn blitt i mye bedre form enn før.

Foto: Kjartan Rørslett

– Løper opp trapper som ingenting

Lungekreftpasienter er oftest eldre mennesker. De fleste har røykt et langt liv, mange har vært inaktive lenge og var i dårlig form før operasjonen.

Etterpå blir de i en periode ofte enda dårligere, de har smerter, vondt for å bevege seg og de blir fort andpustne.

– Derfor er det spesielt viktig for disse pasientene å komme raskt i gang igjen med rehabiliteringen. Hard trening viser seg altså å være god medisin, sier Edvardsen.

– Jeg startet veldig forsiktig etter operasjonen i fjor, nå kan jeg løpe opp trapper som ingenting og jeg har personlig rekord på 180 kilo i beinpress, sier Henry Behn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger