Hopp til innhold

Tidlig røyking gir brystkreftfare

Pupper blir sett på som umodne helt frem til første graviditet. Så røyker du før du får ditt første barn risikerer du brystkreft senere i livet, ifølge ny forskning.

Illustrasjonsbilde: Brystkreft

På grunn av rask celledeling i perioden fra første menstruasjon til første fødsel, er kvinnebrystet spesielt sårbart mot giftstoffene i røyken.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Eivind Bjerkaas

Eivind Bjerkaas er lege ved UNN og stipendiat ved Institutt for samfunnsmedisin, UiT.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

For første gang slår nå forskere fast at røyking og brystkreft har en sammenheng. Og jo tidligere en jente begynner å røyke, jo større er faren for brystkreft.

– Røyking hos unge damer er sannsynligvis farligere enn vi var klar over tidligere. Særlig hos dem som ikke har fått sitt første barn ennå, sier forsker og lege Eivind Bjerkaas til NRK.

Bjerkaas jobber ved Det helsevitenskapelige fakultet i Tromsø. I hans doktorgrad har han studert medisinske opplysninger fra til sammen 300.000 kvinner fra 1974 til 2003.

– Tidligere var det veldig mange damer som røykte. Så mye som opp mot 40 prosent av alle damer i Norge røyket på et tidspunkt. Det kan være med på å forklare hvorfor så mange damer i Norge utvikler brystkreft.

– Brystet er spesielt sårbart før man får barn

Det mest oppsiktsvekkende er at det er ungdomsrøykingen som kan få stor betydning for helsen senere i livet.

– Ungdomsperioden er den mest risikofylte. Når brystkjertelen modnes, fra 12–14 års alderen til du er omtrent 30 år.

Faren for å få kreft i voksen alder er 15 prosent større for damer som begynner å røyke før de har vært gravide, viser forskningen som først var omtalt i Labyrint.

– Det er fordi brystkjertelen er spesielt sårbar for røyking og farlige giftstoffer som finnes i sigarettrøykingen, i den alderen før man får sitt første barn. Det henger sammen med at brystkjertelen er under kraftig utvikling, sier Bjerkaas.

I og med at kvinner i dag gjerne venter til de er i midten av 30-årene før de får sitt første barn, er perioden med umodne bryst spesielt lang, forklarer forskeren.

– Med mikroskop kan man se at cellene i kvinnebrystet har en høy aktivitet helt frem til første amming. Brystet er under utvikling, celledelingen går fort. Hvis man da utsetter seg for giftstoffer kan ting fort gå galt, forteller Eivind Bjerkaas.

US-LISTS-OF-SMOKING-RELATED-DISEASES-CONTINUES-TO-GROW

Faren for å få kreft i voksen alder er 15 prosent større for damer som begynner å røyke før de har vært gravide.

Foto: Andrew Burton / Afp

– Fortsatt et globalt helseproblem

Han sier det er interessant at man nå kan se en sammenheng mellom røyking og brystkreft.

Tidligere har man assosiert røyking med kreftfare i alle andre organer, som tykktarm, lunge og blære.

Etter å ha studert de 300.000 kvinnene fra 1974 til 2003, har Eivind Bjerkaas i tillegg sett at de som røyker har en økt risiko for å dø av brystkreft.

– Samtidig ser vi at de som røyker etter at de har fått sitt første barn, ikke har økt risiko for brystkreft, forteller han.

I dag er tallet på norske kvinner som røyker under 15 prosent, og kun 10 prosent av ungdomsjenter røyker. Trenden har snudd både i Norge og i vesten.

– I resten av verden har røyking hatt en oppgang, så tobakk er fortsatt et globalt helseproblem.

– Å få barn tidlig er bra

Tromsølegen har også sett på faktorer som beskytter mot brystkreft, og kan fortelle at det å få barn tidlig er bra, og å få mange barn er spesielt positivt med tanke på brystkreft.

Han forklarer at årsaken er det kvinnelige kjønnshormonet østrogen. Brystvevet er under konstant påvirkning av kvinnelige kjønnshormoner, og østrogenet spiller en viktig rolle i utvikling av brystkreft.

– Er man gravid er man mindre eksponert for østrogen, og jo flere graviditeter, jo mindre utsatt er du. Får du menstruasjon tidlig, og kommer i sen overgangsalder, er det uheldig, sier Bjerkaas.

Det er alltid en fordel å slutte å røyke.

– Vi har ikke sett på effekten når man slutter, men trolig vil risikoen reduseres.

Sigaretter

Før var det mange fler som røyket, og det kan være en grunn til det høye brystkrefttallet, tror forskeren.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX


– Viktig kamp mot tobakk

Ingrid Stenstadvold Ross

Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Det er nå rundt 20 kreftformer som er forbundet med røyking.

At studien knytter nok en kreftform sterkere til røyking viser ifølge leder for forebyggende avdeling i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, hvor viktig kampen mot tobakk er.

– Heldigvis ser vi at stadig færre begynner å røyke. Det viser hvor viktig tiltak mot røyking har vært og fortsatt er i tiden fremover. Men fortsatt røyker 22 prosent daglig eller av og til i aldersgruppen 16 til 24 år. Så vi er ikke i mål. Det haster nå med at myndighetene gjør mer for at unge ikke begynner å røyke, sier Stenstadvold Ross.

Kreftforeningen mener at det må innføres en tilsynsordning med dem som selger røyk for å hindre at mindreårige kjøper tobakk. Samtidig må røykpakningene bli nøytrale uten reklame.

– Dette har hatt stor effekt der det har blitt innført. I Australia har de hatt sin største nedgang i røyking på 20 år etter at røykpakningene ble nøytrale, avslutter Stenstadvold Ross.