Hopp til innhold

Å sminke hverdagen tilbake

Forestill deg at du står foran et speil med maskarabørsten, men du har bare fire-fem øyenvipper igjen. På et spesialsminkekurs skal kreftsyke finne tilbake til identiteten de hadde før de ble syke.

Kreftpasienter får tilbud om å gå på sminkekurs.

SE VIDEO: Etter mer enn 30 års kamp mot kreften setter Gunn Kristiansen Wegg (53) pris på sminkekurset som hun mener gir kreftsyke et pusterom i en grå hverdag.

– Det er fantastisk nydelig å sitte her. Allerede nå føler jeg meg litt som en glamourmodell, kurrer Gunn Kristiansen Wegg mens sminkør Tove Berg danderer brunkrem med lette trykk i ansiktet hennes.

Seks uker har det gått siden Gunn sist var på Radiumhospitalet. Det rødbrune håret har rukket å bli rundt 2 centimeter langt. Hun klarer ikke å holde smilet tilbake når hun bekrefter at øyenvippene og brynene også er «helt nye».

Erik Løkkevik og Gunn Kristiansen Wegg

30 ROSER: Lege Erik Løkkevik fikk 30 rosa roser av Gunn da hun ble skrevet ut av Radiumhospitalet i 2009. Da hadde hun vært pasient der i 30 år.

Foto: Privat
Gunn Kristiansen Wegg

NYSMINKET OG LIVSGLAD: Gunn ønsker å bruke sine erfaringer til å hjelpe andre. Det andre prosjektet for framtida er å spille poker i Las Vegas.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK
Tove Berg

BRINGER ANISKTENE TILBAKE: Mangeårig sminkør Tove Berg sier det gjør dypt inntrykk å se personer som er med på sminkekurset hennes gå ut av døra ranke i ryggen og med nytt håp.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Sorgen inni oss forsvinner litt

– Jeg fikk sjokk da øyenvippene mine forsvant, og jeg ble fryktelig lei meg da det kun var noen få øyenbrynshår igjen på hver side, forteller 53-åringen.

– Rouge setter farge på livet, kvitrer sminkør Tove Berg. Hun lar kosten danse i åttetall mellom Weggs øyne og kinn.

Den erfarne sminkøren vet hvor viktig det er for kreftpasienter bokstavelig talt å finne igjen gløden etter dager, uker og måneder med cellegift, strålebehandling og sengeleie. Når ditt en gang så velkjente ansikt har forsvunnet sammen med øyenbrynene og håret på hodet.

– Den sorgen vi har inni oss forsvinner litt når vi får være på dette. Man er veldig ustelt på innsiden, og da er det viktig å kompensere og være stelt og pen på utsiden, bekrefter Wegg fra sminkestolen.

30 rosa roser for 30 år

Horten-kvinnen var bare 19 år da hun fikk den ufattelige beskjeden: Du har kreft.

– Når man er 19 år så tror man at livet går videre. Du har ingen dødsangst. Livet er så lett. Familien din overtar angsten for deg.

Første runde kostet henne beinet, men ikke livsmotet. Tyngre var det da legene fant en kul i brystet hennes - ikke bare én, men to ganger.

Da andre cellekur var over i 2009 tok Gunn med seg en bukett med 30 rosa roser til legen på Radiumhospitalet og en bløtkake.

– Det markerte at jeg hadde vært der som pasient i 30 år, og at jeg nå var ferdig, forteller Wegg.

Lite visste hun da at hun måtte inn for en ny runde med brystkreft.

Fikk kreft tre ganger

– Da jeg fant en ny klump i brystet i 2012, tenkte jeg at dette måtte være feil, men jeg beit tenna sammen, sier Gunn.

– Det å få kreft som 50-åring er nok det motsatte. Da må du ta dødsangsten din selv. Du kan dele den med noen, men angsten må du leve med, sier hun ettertenksomt.

Etter nok en tøff kamp ble Wegg for tredje gang i livet skrevet ut av Radiumhospitalet i 27. mai i år.

– Nå føler jeg meg frisk, smiler 53-åringen med nymalte rubinrøde lepper.

Hun ønsker på bruke sine erfaringer til å hjelpe andre i samme situasjon.

– Også vil jeg spille poker i Las Vegas, legger hun raskt til med et stort glis.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sminkekurs

Deltakerne får utdelt en illustrasjon med tips for hvordan de best kan sminke seg.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Et pusterom

«Look good - feel better»-kurs er beregnet på pasienter som er under behandling mot kreft. De lærer å tegne øyenbryn, skape en illusjon av vipper, sminke bort utslett og hevelser for å skape avstand fra sykdommen ved hjelp av profesjonelle sminkører.

Ifølge Heidi Hveem Holtestaul, som er «Look good feel better» sin representant i Norge, handler spesialsminkekurset som tilbys på ved sju sykehus i landet, om å finne tilbake til identiteten kreftpasienter hadde før de ble syke – Et pusterom i en ellers grå hverdag.

– Målet er å skape litt hygge for kvinner i en vanskelig situasjon. Det er fint å se hvordan kvinnene kommer litt slitne inn etter tøffe behandlinger, men går ut igjen rett i ryggen og med en ny glød. De får tips til å finne tilbake til sin egen identitet kanskje, slik de så ut før de begynte å miste bryn og vipper, sier Holtestaul.

– Jeg opplever at mange av dem får en skikkelig opptur når de får tilbake brynene sine, og tar bilder og sender til familie og venner med teksten «se her, nå er jeg som før!», forteller Holtestaul, som selv er sykepleier med erfaring med kreftpasienter.

Kritiseres for overflatiskhet og profittmål

Heidi Holtestaul

Heidi Holtestaul som arrangerer kursene avviser at sminkeopplæring er overflatisk.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK
Heidi Skaara Brorson

Heidi Skaara Brorson i Kreftforeningen sier de kun har fått positive tilbakemldinger fra pasienter som har vært med på sminkekurset.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Rundt 420 kreftpasienter i året får tilbud om å være med på sminkekurset. Kurset er gratis fordi det sponses av ni kosmetikkfirmaer. Bak ideen står den amerikanske veldedige organisasjonen «Look Good Feel better».

Konseptet er avhenging av sponsing fra de ulike kosmetikkfirmaene for å drive tilbudet. Noen stemmer har reist kritikk mot konseptet.

Til Forskning.no uttalte forsker Venke F. Johansen, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder nylig, at: «firmaer gir uttrykk for å jobbe for den gode sak, men at det i virkeligheten er vanskelig å vite hvor mye som faktisk går til kreftsaken og hvor mye markedsføringen setter firmaet i et godt lys og øker deres profitt.»

Forskeren mener kurset også sender uheldige signaler om at det er utseendet som er viktig, og at kvinner derfor blir objekter som skal ta seg ut, - også når de er syke.

Avviser kritikken

Verken Wegg eller Holtestaul kjenner seg ikke igjen i kritikken:

– Det er ikke sånn at vi skal gjøre dem så veldig vakre, men det er mer det at de skal kunne føle at de er seg selv igjen, at de kan kunne gå ut uten at folk ser på dem, at du lyser sykdom lang vei når du kommer uten vipper og bryn, svarer Holtestaul.

– Hva sier du til kritikken om at kurset er god reklame for kosmetikkfirmaer og kan øke salget deres?

– Medlemsfirmaene får veldig lite igjen for dette her, annet enn at selvfølgelig så kan det hende at noen av disse kvinnene som får disse produktene kanskje kunne tenke seg å kjøpe dem igjen, men det er ikke slik at hovedtanken er å selge produkter, svarer Holtestaul.

– Programmet skal være merkenøytralt, men kan selvfølgelig ikke være helt nøytralt siden vi er avhengige av å få inn produkter av samarbeidsfirmaene våre, men det er aldri slik at konsulenter fra et firma står og selger produktene i forbindelse med kurset, legger hun til.

– Fikk tilbake ansiktet sitt

Kreftforeningen har kun fått positive tilbakemeldinger fra pasienter som har deltatt på sminkekurset:

– Tilbakemeldingene til oss er gode. Folk opplever at sminkekurset fokuserer på noe positivt og gir mestringsfølelse, sier Heidi Skaara Brorson, avdelingsleder i Kreftforeningen.

Hun forteller om en kreftpasient som under behandling mistet både øyenvipper og -bryn.

– Hun fortalte at da hun så seg i speilet, så kjente hun ikke seg selv igjen. Etter sminkekurset sa hun at hun fikk tilbake ansiktet sitt, sier Brorson.

En kreftbehandling forandrer ofte utseendet mer enn bare å miste håret. Pasienter taper ofte vekt eller hovner opp på grunn av medisiner.

– Da er det godt med sminketips, slik at de kan føle seg vel. Vi vet også at pasienter har sagt at de får energi av å kunne tenke på noe annet, og at de slipper å føle seg så bedrøvelig og begredelig, som en sa.

– Men må man se så fin ut hele tiden?

– Nei, det handler ikke om at man skal se fantastisk ut i det hele tatt. Man blir ikke overflatisk av dette, men er det noe som kan hjelpe deg med å mestre hverdangen bedre, så er det jo bra, sier Brorson.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)