Lynet slo ned 47.000 ganger på et døgn – slik unngår du å bli truffet

De siste 24 timene har det vært over 47.000 lynnedslag i Nord-Norge, og det skal komme mer. Hvilke forholdsregler skal du ta i lyn- og tordenvær?

Lyn i Vadsø

Når lynet slår ned, er det enorme krefter som er i sving, og strømstyrken i et nedslag kan være opp til 300.000 ampere. Et vanlig sikringsskap er laget for å tåle opp til 80 ampere.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Tirsdag kveld var det kraftig regn, torden og en rekke lynnedslag i Troms. Totalt ble det registrert 47.114 lyn over Nord-Norge tirsdag kveld, 22 878 av dem traff bakken, opplyser SINTEF til NRK.

Statsmeteorolog, Signe Røysland Sørlie, ved Værvarslinga i Nord-Norge forteller at det er flere ting som kan være viktig å være bevisst på i slike situasjoner.

– Det er mange som går under trær for å unngå å bli våte i regnværet, men det skal du ikke gjøre. Under et tre er det mye større sjanse for å bli truffet av lynet. Generelt skal du være forsiktig med å oppholde deg utendørs, spesielt i høye områder, sier Sørlie til NRK.

Hun sier videre at det er lurt å tenke over at hodet ditt ikke skal være det høyeste punktet i et landskap, hvis du oppholder deg utendørs.

– En åpen slette er nesten den verste plassen du kan oppholde deg på under lyn- og torden. Er du på fjellet er det greit å komme seg ned i lavere terreng eller legge seg ned i en grop for eksempel, forteller statsmeteorologen.

Se video av lyn- og tordenværet:

Lyn og torden på Rødsand i Troms.

Foto: Simon Eliseussen

– Ikke sving kølla på golfbanen

Hvis du har planer om en fisketur eller et bad utendørs, og det begynner å lyne og tordne, bør du droppe disse planene, ifølge Sørlie.

– Du skal heller ikke svinge kølla på golfbanen eller bruke fiskestang på fjellet, fordi det kan lede lynet til kroppen din. Det er svært farlig, sier hun.

Befinner du deg inne i en bygning i slikt vær, skal du ikke bruke fasttelefonen, fordi et lydnedslag kan følge telefonledningen.

– Ta også ledninger ut av stikkontakter, for eksempel datamaskin og TV. Slikt utstyr har veldig lett for å bli ødelagt under torden og lyn, forteller Signe Røysland Sørlie.

Statsmeteorologen sier at det desidert tryggeste stedet å oppholde seg er i en bil, da lynet følger karosseriet under bilen og leder det til bakken.

– Fly er også trygt i torden og lyn, men det kan bli litt turbulens.

Lynnedslag Tromsø

Det er ikke vanlig med lynnedslag i Troms-området, forteller meteorologen. Her lynnedslag i Tromsø 15. juli.

Foto: Jan Kåre Paulsen

Omtrent 110 husstander uten strøm

Mange i Troms ble strømløse tirsdag kveld etter kraftig tordenvær. Onsdag er det fremdeles abonnenter som er uten strøm etter uværet med regn, torden og lyn.

– På grunn av lynaktivitet kan heller ikke våre mannskaper jobbe i høyspentnettet. Derfor er det foreløpig ukjent når strømmen vil være tilbake hos dem som er uten strøm, forteller kommunikasjonsrådgiver i Troms Kraft, Hege Willumstad.

Lyn over Tromsø

Når det er slikt vær er det tryggest å oppholde seg i en bil.

Foto: Linda Birkelund

Hun sier at det gjelder blant annet Vengsøya og Laukvik i Troms, og berører rundt 110 husstander.

Ifølge meteorologen kan det også onsdag komme torden og lyn i Troms. Det mener Willumstad at Troms Kraft er forberedt på.

– Vi har døgnkontinuerlig vakt, og skal være rustet til å møte mer bulder og brak, sier hun.

– Dette er ikke vanlig

Sintef forteller at det ble registrert 62.600 lyn i Nord-Europa tirsdag, de fleste av dem i Finland og Norge.

Det siste døgnet har SINTEF Energis lynmålere registrert 47.114 lyn over Nord-Norge, hvor av 22 878 traff bakken.

– Dette er ikke vanlig med så mye lyn i området her. I Tromsø-området er det normalt med torden og lyn kun en gang hver sommer. På indre strøk skjer det oftere, sier statsmeteorolog, Signe Røysland Sørlie, som forklarer uværet med varmen som har vært i nord den siste tiden.

Sørlie forteller at været i Troms blir svært variert fremover.

– Det ligger nok an til nye byger med stort tordenpotensial onsdag ettermiddag eller kveld, med tanke på at temperaturen har passert 20. I indre Troms har det allerede vært noen lynregistreringer. Finnmarksvidda kan også få lyn og torden, sier statsmeteorologen.

Torsdag og fredag skal det fortsette med enkelte byger, men fra lørdag av kan det bli pent vær.

– Det bygger seg opp et nytt høytrykk over oss. Særlig på søndag kan det bli temperaturer opp mot 20 grader, forteller hun til NRK.

Lyn Tromsø

Slik så det ut fra Slettaelva på Kvaløya 15. juli.

Foto: Nikoline L. Rasmussen