NRK Meny
Normal

Lynet slo ut skogens dronning

Et kraftig tordenvær gikk over Varteig i Sarpsborg natt til mandag. Da uværet stilnet lå en elgku igjen på bakken mens en noen uker gammel kalv går en meget uviss skjebne i møte.

Elg dø av lyn

En elg ble liggende igjen død på bakken etter at tordenværet passerte Varteig natt til mandag.

Foto: Stian Lunde

– Vi har vært med på mye rart, men jeg har aldri tidligere sett elg som er slått ihjel av lynet. Det har jeg ikke hørt om før heller, sier Hans Olav Bergerud i viltnemnda i Sarpsborg.

Viltnemnda ble varslet av en grunneier som kom over det døde dyret da han var på vei til skogen sin mandag middag.

Stenblokker lå spredd

Elg slått ut av lynet

Elgen hadde sviskader da den ble funnet.

Foto: Stian Lunde

Bergerud kan fortelle at store krefter har vært i sving:

– Stenblokker på flere hundre kilo lå spredt omkring på samme sted, forteller Bergerud.

– Elgen lå død blant dem, med sviskader.

Bergerud mener elgen trolig er truffet av både steinsprut og av lynet, skadene på dyret tyder på det.

En tragedie

Det som gjør historien ekstra tragisk er at elgkua hadde minst en kalv, og det er svært stor risiko for at den rett og slett sulter ihjel.

– Den kalven er bare noen uker gammel og har levd av melk fra kua, sier Bergerud.

Viltnemnda har vært ute og lett etter kalven, uten å finne den. Det er da heller ikke lett å finne fram til dem, de er svært forsiktige og vanskelige å få fram.

Laster kart, vennligst vent...

Elgen ble funnet like nord for Varteig kirke i Sarpsborg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Grønt skifte i norsk industri

    Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen iverksetter nå et tiltak han kaller "Prosess 21" som skal bidra til et grønt skifte i norsk industri. Han mener industrien må være med på å løse klima- og miljøproblemene våre. Norge har allerede i dag noen av verdens mest miljøvennlige industribedrifter, blant annet Borregaard i Sarpsborg sier ministeren. I dag fikk ministeren se hvilke miljøvennlige tiltak bedriften tar i bruk i det daglige arbeidet.

  • Ny smuglertrend mener tollerne

    Sju polakker ble stoppet på grensa ved Svinesund med kort tids mellomrom i helgen, alle med for mye alkohol i bilene. Sjåførene ble pågrepet og varene inndratt. Kontorsjef i Tollregion Øst-Norge, Wenche Fredriksen sier dette er en ny trend å smugle på. -Stadig oftere blir smuglervarene fordelt på flere biler slik at mengden i hver bil blir mindre. – Til sammen beslagla vi over 1200 liter alkohol i disse bilene, men i hver bil var det ca. 200 liter. – Smuglerne tenker kanskje det er enklere å slippe unna kontroller på denne måten sier Fredriksen.