NRK Meny
Normal

Familie truffet av lynet

En familie på fire var ute og gikk tur ved Jølvatnet i Sør-Trøndelag da alle ble slått i bakken av lynet. Én av dem fikk hjertestans.

Laster kart, vennligst vent...

TRUFFET AV LYNET: Det var her ved Jølvatnet i Rennebu kommune i Sør-Trøndelag at familien på fire ble truffet av lynet like etter klokken halv seks lørdag ettermiddag.

Sønnen i 20-årene fikk hjertestans etter at han og resten av familien ble truffet av lynet ved Jølvatnet i Rennebu kommune.

Familien ble raskt fraktet til St. Olavs Hospital med luftambulanse.

– Alle fire ble slått i bakken av lynet. Én av dem fikk hjertestans, men gjenoppliving på stedet førte til at hjertet begynte å slå igjen, sier operasjonsleder Tore Kyllo i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Sykehuset opplyser til NRK lørdag kveld at sønnen har moderate skader. Tilstanden er stabil og han får behandling ved intensivavdelingen.

Mor og far i 50-årene samt datteren i 20-årene har alle lettere skader.

Laster Twitter-innhold

Var ute og gikk tur

Familien var ute på tur da de skal ha blitt truffet av lynnedslaget på 1100 meters høyde i fjellområdet. Det var familien selv som kontaktet redningsmannskapene.

Politiet fikk melding om ulykken like etter klokken halv seks lørdag ettermiddag. Alle nødetater var på stedet.

Det har vært svært dårlig vær i området med haggelbyger, lyn og torden.

Hele 80.000 lynnedslag i dag

Forsker i Sintef, Frank Dahlslett forteller om en voldsom og uvanlig lynaktivitet i dag, noe som er helt uvanlig for Skandinavia.

– Helt siden midnatt har vi registrert 80.000 lynnedslag fra nord til sør, og særlig heftig aktivitet har det vært i området ved Rennebu hvor familien ble truffet, forteller Dahlslett.

Godt vær og svært gode temperaturer over hele landet den siste tiden, må ta skylda.

– Det gjør at bakken blir veldig varm. Når det da først kommer litt fuktighet og det blir værskifte, ja da stiger det til værs.

Lynnedslag i Norge siden midnatt

ANTALL LYNNEDSLAG: Dette kartet fra Sintef viser uvanlig stor lynaktivitet siden midnatt. Kartet viser særlig mange lynnedslag i Midt-Norge, hvor familien ble truffet av lynet i dag.

Foto: Sintef

Én omkommer hvert 5–6 år

Heldigvis er det sjelden at personer har omkommet av lynnedslag i Norge. Ifølge Dahlslett er det sannsynlig at én person omkommer hvert femte til sjette år.

Frank Dahlslett

UVANLIG MANGE LYNNEDSLAG: Forsker ved Sintef i Trondheim, Frank Dahlslett har registrert hele 80.000 lynnedslag i dag.

Foto: Sintef

Sjansen for og bli truffet er størst på Indre Østlandet, hvor det er størst lynaktivitet og størst befolkningstetthet.

Sammenlignet med England omkommer to til tre mennesker hvert år, mens seks til åtte i Frankrike. Naturligvis skyldes dette mer varme, mer luftfuktighet og større befolkningstetthet.

Gode råd

Dahlslett har gode råd til hva man bør gjøre når det er lummert og utrygt, slik det har vært i dag.

– Jeg snakket med noen venner i dag som var på fjelltur i Oppdal, men de gikk ned da det begynte å lyne kraftig. Så det er et godt råd: Søk ly der det er mulig. I åpen lende er du mer utsatt, sier forskeren.

Dahlslett sier videre at du bør unngå fuktige bekkedrag hvor ledningsevnen er stor.

– Og bilen er den aller tryggeste plassen å være.

De mange lynnedslagene i dag har også skapt problemer for brannvesenet flere steder i landet. Brannvesenet i Innlandet kunne telle opp til 25 utrykninger i løpet av dagen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger