Sjakk-OL snur: Russland får spille sjakk i Tromsø

Sjakk-OL i Tromsø bøyer av for Det internasjonale sjakkforbundets press om å tillate deltakere som meldte seg på for seint.

Børge Robertsen holder pressemelding

Sjakk-OL i Tromsø og direktør Børge Robersten gir etter for presset fra Det internasjonale sjakkforbundet om å gi alle lagene delta i sjakk-OL.

Foto: Ørjan Hansen

– Vi gir etter for kravene, men er fortsatt ikke enig, sier Tromsø 2014-direktør Børge Robertsen.

Arrangørene bak sjakk-OL i Tromsø sier mandag formiddag at de likevel stiller seg positiv til sjakkpresidentens krav om å gi tidligere utestengte deltakere lov til å delta.

OL-arrangører i hardt vær

Dette vil de gjøre av hensyn til spillere, forbund og god sportsånd. Arrangørene aksepterer dermed at de forbund som ikke har meldt seg på innen fristen 1.6.2014, får lov å melde på sine respektive lag, slik de ville vært den 1. juni.

Arrangørene vil søke i forhandlinger med FIDE å finne en løsning på de økte kostnader som dette vedtaket påfører OL-arrangørene.

Det har stormet rundt arrangørene for sjakk-OL i Tromsø den siste tiden. Arrangementet i Tromsø er truet med å bli avlyst og flyttet til Russland.

Verdens beste lag

Bakgrunnen er at arrangørene slo hardt ned på lag som ikke meldte seg på turneringen innen fristen.

Dette medførte blant annet til at det russiske kvinnelandslaget, som er rangert best i verden, ble utestengt fra konkurransen. Kambodsja, Den sentralafrikanske republikk, Gabon, Elfenbenskysten, Oman, Pakistan, Senegal og kvinnelaget til Afghanistan har heller ikke fått innpass på grunn av sein påmelding.

– Ville vært trist

NRKs sjakkekspert, Torstein Bae, mener Sjakk-OL i Tromsø har gjort det riktige når de nå lar landene få delta på sjakk-festen.

– Jeg synes det er en helt riktig avgjørelse, sier Bae.

Han mener det ville skadet arrangementet å ikke ha med det russiske kvinnelaget, og de andre lagene.

– En stor del av poenget er jo at man samler hele verden til et sånt stevne, så det ville vært synd om man på grunn av en sånn frist skulle gått glipp av så mange land, sier Bae.

– Alle er tjent med dette

– Vi har rekordpåmelding, og har hatt behov for å forholde oss til reglene FIDE har satt. Men nå ser vi at alle vil være tjent med at alle får komme, sier direktør for Sjakk-OL, Børge Robertsen til NRK.

Sjakk-OL vil diskutere med FIDE de økonomiske konsekvensene av at ytterligere ti lag nå skal komme til Tromsø for å spille sjakk.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Torstein Bae

NRKs sjakkekspert, Torstein Bae, mener arrangørene av OL i Tromsø har gjort det riktige når de nå ønsker alle de utestengte lagene velkommen.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Forbannet president

Det at Sjakk-OL nektet lagene å melde seg på har fått russiske sjakk-personer til å se rødt. Sist fredag sendte president for Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), Kirsan Lljumsjinov, et åpent brev der han krever at de utestengte lagene får delta.

– Som FIDEs president vil jeg på det sterkeste klage på den olympiske organisasjonskomiteens avgjørelser og oppførsel den siste tiden, skriver FIDE-president Kirsan Iljumzjinov i et brev som ble publisert på FIDEs nettsider.

Sjakkpresidenten truer med å ta i bruk en regel, den såkalte 6.1-regelen, som sier at han som leder kan overprøve alle kontrakter, inkludert forbundets egne regler.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kirsan Iljumsjinov

FIDE-president Kirsan Iljumsjinov beordrer Tromsø-OL til å la ni lag delta i lekene, til tross for at lagene ikke meldte seg på innen fristen.

Skylder på hverandre

OL-leiren i Tromsø er uenig i dette, og hevder presidenten ikke kan bruke denne regelen, som står i Olympic regulations.

Presidenten for det russiske sjakkforbundet er også forbannet, og har i et brev til Kulturdepartementet krevd erstatning og en offentlig beklagelse fra OL-arrangørene i Tromsø, skriver VG.

Det russiske sjakkforbundet truer med rettssak mot OL-arrangørene, og mener den sene påmeldingen skyldes svikt av arrangørene. Det er stikk i strid med hva andre sjakkpersonligheter mener.

Får støtte fra flere hold

Garry Kasparov, som er motkandidat til Lljumsjinov om presidentvervet i FIDE, mener forbundet er med på å støtte russerne i et forsøk på å politisere og tilsløre det som egentlig er påmeldingsrot og plunder fra Det russiske sjakkforbundets side.

Han mener sågar at det er snakk om et forsettlig brudd på reglene og samarbeid mellom organisasjonene i dette. Han får støtte fra Silvio Danailov, som er president i Den europeiske sjakkorganisasjonen.

Han er bekymret for FIDEs aggressive adferd, FIDE kan ikke være et vellykket organ hvis det ikke er en pålitelig partner for arrangører og sponsorer.