Sjakkpresidenten beordrer Sjakk-OL om å snu

Presidenten i det internasjonale sjakkforbundet beordrer ledelsen i Sjakk-OL i Tromsø til å sette inn lagene som er nektet deltakelse i turneringen.

Kirsan Iljumsjinov

FIDE-president Kirsan Iljumsjinov beordrer Tromsø-OL til å la ni lag delta i lekene, til tross for at lagene ikke meldte seg på innen fristen.

Foto: NRK

Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) aksepterer ikke avgjørelsen til ledelsen i Sjakk-OL om å utestengene lagene som meldte seg på for sent til turneringen i Tromsø.

– Som FIDEs president vil jeg på det sterkeste klage på den olympiske organisasjonskomiteens avgjørelser og oppførsel den siste tiden, skriver FIDE-president Kirsan Iljumzjinov i et brev som ble publisert på FIDEs nettsider fredag morgen.

Sjakk-OL arrangeres i Tromsø fra 1. til 14. august i Tromsø. Budsjettet for arrangementet er på nærmere 90 millioner kroner.

Utestengte lag skal få delta

Børge Robertsen, Jarle Heitmann

Kommunikasjonssjef Jarle Heitmann (t.v.) og direktør Børge Robertsen (t.h) for Sjakk-OL.

Foto: Gunnar Grindstein

Det russiske damelaget får ikke delta i Sjakk-OL i Tromsø fordi de meldte seg på etter fristen gikk ut.

Det samme gjelder herrelaget til Kambodsja, Den sentralafrikanske republikk, Gabon, Elfenbenskysten, Oman, Pakistan, Senegal og kvinnelaget til Afghanistan.

Derfor krever det internasjonale sjakkforbundet at lagene - anført av de regjerende russiske mesterne - skal føres opp på deltakerlisten.

Det skriver Iljumzjinov i brevet som er sendt til ledelsen i Tromsø-OL.

– Har akkurat mottatt brevet

Fredag formiddag sier kommunikasjonssjef for Sjakk-OL, Jarle Heitmann til NRK at de akkurat har mottatt brevet.

– Vi vil kommentere FIDEs krav så fort vi har fått satt oss inn i det, sier Heitmann.

I en pressemelding fredag ettermiddag skriver Heitmann at styret i Tromsø-OL vil bruke tiden fremover til å gjennom gå brevet.

– Inntil da vil vi ikke gi noen ytterligere kommentar, skriver Heitman.

Hva Tromsø-OL velger å gjøre blir klart mandag 21. juli heter det i pressemeldingen.

– Presidenten har siste ordet

I brevet fra Iljumzjinov får også Tromsø-OL kritikk for blant annet at flere av de som skal dømme kampene under lekene må bo på hotel sju mil fra byen.

Iljumzjinov kritiserer også at det skal ha vært problemer for flere av deltakerlandene å få visum.

Presidenten bruker artikkel 6.1 i OL-reglementet der det sier at han har siste ord i saker som dette.

Han argumenterer blant annet med at arrangøren så sent som 5. juni sendte ut en pressemelding der det bekreftes at OL blir arrangert som planlagt, men at de satte 1. juni som en siste frist for påmelding.

– Innen 21. juli må den olympiske organisasjonskomiteen i Tromsø bekrefte overfor FIDE at alle deltakerne har fått visum, og at ingen land blir ekskludert fra lekene uten FIDEs godkjenning, skriver Iljumzjinov.

Saken oppdateres!