NRK Meny
Normal

Full sjakkrig: Truer med å avlyse Tromsø-OL

Det russiske damelaget får ikke delta i sjakk-OL i Tromsø fordi de meldte seg på etter fristen. Nå truer visepresidenten i FIDE med å avlyse turneringen.

Børge Robertsen

Tromsø 2014-direktør Børge Robertsen nekter det russiske damelaget å delta i sjakk-OL. Da blir det bråk.

Foto: Torill Ustad Stav / NRK

– Jeg vil anbefale å avlyse sjakk-OL om det blir nødvendig, sier visepresident i Verdenssjakkforbundet (FIDE), Israel Gelfer.

Uttalelsene kommer etter at det i dag ble klart at ti nasjoner, inkludert det russiske damelaget, ikke får delta i sjakk-OL. Avgjørelsen kommer etter at de var for sent ute med å melde seg på.

Torstein Bae

Torstein Bae beskriver situasjonen som dramatisk.

Foto: Ole Kaland / NRK

– Vi har sendt brev til verdens sjakkforbund at vi ikke aksepterer påmelding etter fristen, sier Tromsø 2014-direktør Børge Robertsen til NRK.

Det var iTromsø som omtalte saken først.

Det faller ikke i god jord hos Gelfer, som slakter Tromsø-OLs avgjørelse.

– Jeg er veldig skuffet over de som organiserer Tromsø-OL. De lager mye problemer for FIDE og hele sjakkverden. De avslår visumsøknader fra våre folk, de avslår invitasjoner fra forbund, de respekterer ikke FIDEs avgjørelser. Vi må vurdere hva vi skal gjøre, men vi er veldig skuffet over oppførselen deres, sier han i en YouTube-video (ekstern lenke).

Det russiske kvinnelaget er regjerende OL-mestere og var blant favorittene til mesterskapet i Tromsø.

Deltagelsesnekten har blitt en stor «snakkis» i sjakkmiljøet, og den mektige FIDE-president Kirsan Ilyumzhinov, som er fra Russland, har forsøkt å få arrangøren til å gi etter.

Krast brev

Dette har imidlertid ikke Børge Robertsen og sjakk-OL gjort – og har i dag sendt et brev til FIDE-direktør Nigel Freeman om avgjørelsen.

– Vi forholder oss til det regelverket som FIDE har utarbeidet og den kontrakten vi har med dem, som sier når påmeldingsfristen er og at de ikke får delta om fristen ikke overholdes, sier Børge Robertsen.

Brevet, som er offentliggjort på nettstedet Chess24, har en relativ krass ordlyd:

«Etter å ha informert FIDE om vår tolkning og posisjon, har vi fått flere e-poster og telefoner fra FIDE-sekretariatet og visepresident Gelfer som ber oss om å la det russiske laget delta. Selvfølgelig kan vi forstå at det er pinlig for et mektig forbund som RCF at de ikke klarer å melde på et lag innen fristen. Likevel har vi en plikt som arrangør å behandle alle forbund likt.»

– Dramatisk

NRKs sjakkekspert beskriver hele situasjonen som dramatisk.

– Dette er nok noe som kan bli veldig kontroversielt. Det er klart at russerne har ikke overholdt denne fristen som gjelder og sånn sett har arrangøren rett til å nekte laget å delta. Samtidig er det russiske laget regjerende OL-mester og fra en mektig sjakknasjon, så det er veldig dramatisk at de ikke får delta, sier Bae til NRK.no

– Hva tenker du om ordlyden i brevet?

– Det er et nokså skarpt brev, og det har nok gått en del kommunikasjon frem og tilbake, forstår man. Det er vel kommet til et punkt der man føler for å gi klar beskjed om at disse landene ikke har overholdt fristen og har dermed ikke rett til å være med i OL, svarer han.

Bae tror ikke arrangøren er spesielt populær blant de høye herrer i FIDE på nåværende tidspunkt, og forteller at det forventes i Russland at presidenten skal rydde opp i situasjonen.

Store ekstrakostnader

I brevet kommer det frem at det vil koste arrangøren rundt 90.000 kroner ekstra for å sette enda et lag opp på startlisten.

– Det at Russland melder seg på etter at fristen har gått ut er veldig uheldig. Vi har en profesjonell kontrakt med FIDE, og det er store summer involvert. Med omfanget av avtalen forventer vi at de forholder seg til den, sier Robertsen til iTromsø.

Torstein Bae tror imidlertid at det russiske laget blir å se på startstreken til slutt.

– Jeg tror nok de finner en løsning her som gjør at de får bli med, enten at de betaler beløpet selv eller at det internasjonale sjakkforbundet trår til og betaler, sier Bae.

Siste nytt

 • 39-åring gjør keeper-comeback

  Tidligere landslagskeeper Tone Wølner (39) skal hjelpe et skadeutsatt Storhamar-lag i eliteserien i håndball.

  Hamar-klubben har bare hatt én målvakt tilgjengelig etter at Alma Hasanic Grizovic ble skadet. Nå styrkes den plassen med Wølner, som la opp i 2015.

  Tone Wølner
  Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix
 • Ny motstander for Anthony Joshua

  Neste lørdag skulle Anthony Joshua forsvare sin tungvektstittel i boksing mot bulgarske Kubrat Pulev.

  Nå har derimot Pulev trukket seg fra kampen som følge av en skade i skulderen.

  Pulevs erstatter er Carlos Takam. Franskmannen er rangert som nummer tre i verden på IBFs tungvektsliste, bak nettopp Pulev og Joshua.

  BOXING-HEAVYWEIGHT/JOSHUA-PULEV
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Tiger Woods friskmeldt

  Etter å ha vært ute med en ryggskade siden februar tidligere i år er nå Tiger Woods endelig friskmeldt av legene.

  Når 41-åringen vil være tilbake på golfbanen er likevel uvisst, skriver ESPN.

  Tiger Woods Golf
  Foto: Kamran Jebreili / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal