Hopp til innhold

Sjakk-OL kan havne i retten

Striden om lagene som har meldt seg på for sent, kan i ytterste konsekvens havne i retten. Det sier daglig leder i Sjakk-OL, Børge Robertsen.

Sjakk-OL i Tromsø
Foto: tromso2014.no

Jøran Aulin-Jansson

President i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I går ble det kjent at visepresidenten i det internasjonale sjakkforbundet truer med å avlyse arrangementet. Årsaken er at det russiske kvinnelandslaget ikke får delta fordi de meldte seg på for sent.

President i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson sier de tar trusselen alvorlig.

– Vi ønsker et så godt som mulig samarbeid med FIDE (World Chess Federation). Når de slår på stortromma på denne måten er det ikke noe som bedrer et samarbeidsklima, sier han.

Men Aulin-Jansson tror ikke trusselen kommer til å bli utført.

Ti lag for sent ute

Det russiske og afghanske damelandslagene i tillegg til sju asiatiske og afrikanske herrelandslag meldte seg på etter at fristen gikk ut 1. juni.

Daglig leder i sjakk-OL, Børge Robertsen, sier de har jobbet med saken siden påmeldingsfristen gikk ut og avventer fortsatt et offisielt svar fra FIDE om situasjonen.

– Vi er helt avhengig av å ha helt klare forutsetninger og rammebetingelser. Måten å regulere det på er gjennom et regelverk som FIDE selv har utarbeidet. Det forholder vi oss til sier, Robertsen.

FIDE skriver i en e-post til NRK at de vil komme med en uttalelse i løpet kvelden.

I avtalen med FIDE står det at Sjakk-OL i Tromsø skal betale for overnatting og mat for alle de tilreisende lagene.

– Ti lag ekstra på slutten vil ha en relativt stor økonomisk konsekvens for oss, sier Robertsen.

Hans Olav Lahlum med sjakkbrett

Lahlum mener et sjakk-OL uten de ti nasjonene som ikke får delta blir like bra, bare med litt færre nasjoner.

Foto: Gro Engen/NRK

Like bra OL uten stjernelaget

Sjakk kommentator og ambassadør for sjakk-OL, Hans Olav Lahlum, mener det i stor grad er det russiske damelaget, kontroversen er knyttet til. Men at man må være konsekvent å la alle lagene slippe til eller ingen.

Han har foreløpig ikke fått med seg noen store reaksjoner i det norske sjakkmiljøet, og mener det er mest fokus på NM i sjakk for tiden.

– Det er jo en veldig kjedelig sak at det er ti land som ikke får delta på grunn av for sen påmelding. Man ønsker jo at det skal være med flest mulig land i et sjakk-OL. Men det medfører betydelige ekstrautgifter og praktiske utfordringer for arrangøren hvis det plutselig dukker opp ti land til som skal være med. Så jeg har stor forståelse for den avgjørelsen, sier Lahlum.

– Jeg ville reagert mye verre hvis man hadde godtatt et av lagene og sagt nei til de andre, sier han.

Lahlum mener et sjakk-OL uten de ti nasjonene som ikke får delta blir like bra, bare med litt færre nasjoner.

– OL er ikke avhengig av at et bestemt lag deltar. OL er kjempe stort. Det russiske damelaget ville vært en sterk gullkandidat, men det ville ikke være sånn at det er det eneste stjernelaget. Både Kina og Georgia har sterke kvinnelag. Det er ikke en katastrofe for arrangementet men kjedelig for de landene som ikke får deltatt, sier han.