Agdestein: – Sjakk-OL er surrealistisk

Simen Agdestein gleder seg enormt til sjakk-OL i Tromsø. – Det har skjedd så mye fantastisk innenfor sjakken i Norge den siste tiden, sier han til NRK.

Agdestein

Sjakkmester Simen Agdestein er i Tromsø for å se på fasilitetene til sjakk-OL i Tromsø.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Først ble Magnus Carlsen verdensmester i sjakk, og sjakk ble en populær TV-idrett. At vi i tillegg skal ha et så enormt arrangement som sjakk-OL i Tromsø er surrealistisk, sier sjakkmester Simen Agdestein til NRK.

For 25 år siden var han den 16. beste sjakkspilleren i verden. Etter at han la opp har han blant annet jobbet som sjakktrener og skrevet sjakkspalter til norske aviser.

Trent i to år

For to år siden begynte Agdestein å trene seg opp til et comeback i sjakksirkuset, når sjakk-OL starter i august.

– Jeg hadde det helt nydelig som sjakktrener, ved å se andre svette i sjakkrigen. Men da Tromsø fikk sjakk-OL satte vi oss et mål om å bli topp ti. Det er et hårete mål, og da måtte jeg begynne å trene igjen, sier Agdestein.

Som en del av opptreningen har Agdestein nylig deltatt i Norway Chess i Stavanger. Her endte han som nummer ti. Magnus Carlsen kom på andreplass.

– Jeg tenkte «er de ikke bedre enn som så» da jeg spilte i Stavanger, spøker Agdestein.

carli

Magnus Carlsen skal spille sammen Simen Agdestein på det norske landslaget under sjakk-OL.

Foto: Kamran Jebreili / Ap

Landslaget som skal hevde seg i OL består av Magnus Carlsen, Agdestein, Jon Ludvig Hammer, Kjetil Lie og Leif Erlend Johannesen.

Hviler seg i form

Ifølge Agdestein er det vanskelig å leve av sjakk.

– Det er det bare Magnus som klarer. Jeg og Jon Ludvig er sånn semiproffe, men du er avhengig av andre inntekter. Det koster å være med i de ukeslange turneringene, og det er ikke mange arbeidsgivere som lar deg gjøre det, sier sjakkmesteren.

Og inn mot OL skal han hvile seg i form.

– Sjakk-konkurranser er veldig krevende. Jeg er sliten i flere uker etter. Inn mot OL skal jeg blant annet på ferie, og må jobbe med å få sove godt om natten og få samle overskudd igjen, sier Agdestein til NRK.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se ukas første Nordnytt med Sveinung Åsali

Se ukas første Nordnytt med Sveinung Åsali