Hopp til innhold

Agdestein: – Sjakk-OL er surrealistisk

Simen Agdestein gleder seg enormt til sjakk-OL i Tromsø. – Det har skjedd så mye fantastisk innenfor sjakken i Norge den siste tiden, sier han til NRK.

Agdestein

Sjakkmester Simen Agdestein er i Tromsø for å se på fasilitetene til sjakk-OL i Tromsø.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Først ble Magnus Carlsen verdensmester i sjakk, og sjakk ble en populær TV-idrett. At vi i tillegg skal ha et så enormt arrangement som sjakk-OL i Tromsø er surrealistisk, sier sjakkmester Simen Agdestein til NRK.

For 25 år siden var han den 16. beste sjakkspilleren i verden. Etter at han la opp har han blant annet jobbet som sjakktrener og skrevet sjakkspalter til norske aviser.

Trent i to år

For to år siden begynte Agdestein å trene seg opp til et comeback i sjakksirkuset, når sjakk-OL starter i august.

– Jeg hadde det helt nydelig som sjakktrener, ved å se andre svette i sjakkrigen. Men da Tromsø fikk sjakk-OL satte vi oss et mål om å bli topp ti. Det er et hårete mål, og da måtte jeg begynne å trene igjen, sier Agdestein.

Som en del av opptreningen har Agdestein nylig deltatt i Norway Chess i Stavanger. Her endte han som nummer ti. Magnus Carlsen kom på andreplass.

– Jeg tenkte «er de ikke bedre enn som så» da jeg spilte i Stavanger, spøker Agdestein.

carli

Magnus Carlsen skal spille sammen Simen Agdestein på det norske landslaget under sjakk-OL.

Foto: Kamran Jebreili / Ap

Landslaget som skal hevde seg i OL består av Magnus Carlsen, Agdestein, Jon Ludvig Hammer, Kjetil Lie og Leif Erlend Johannesen.

Hviler seg i form

Ifølge Agdestein er det vanskelig å leve av sjakk.

– Det er det bare Magnus som klarer. Jeg og Jon Ludvig er sånn semiproffe, men du er avhengig av andre inntekter. Det koster å være med i de ukeslange turneringene, og det er ikke mange arbeidsgivere som lar deg gjøre det, sier sjakkmesteren.

Og inn mot OL skal han hvile seg i form.

– Sjakk-konkurranser er veldig krevende. Jeg er sliten i flere uker etter. Inn mot OL skal jeg blant annet på ferie, og må jobbe med å få sove godt om natten og få samle overskudd igjen, sier Agdestein til NRK.