Hopp til innhold

Siktet etter å ha skutt isbjørnen som angrep teltleir på Svalbard

Personen som forsøkte å redde livet til Johan Jacobus Kootte risikerer straff for å ha drept isbjørnen som gikk til angrep.

Den dreptes telt

Det var natt til 28. august at 38 år gamle Johan Jacobus Kootte mistet livet i et isbjørnangrep. Kootte var daglig leder på campingplassen i Longyearbyen og overnattet i teltet.

Foto: Line N. Ylvisåker / NRK

– Vi mener vi har fått en rimelig god oversikt over hendelsesforløpet, sier assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl.

En og en halv uke er gått siden en nederlandsk statsborger mistet livet etter å ha blitt angrepet av isbjørn. En person skjøt etter isbjørnen i et forsøk på å redde Johan Jacobus Kootte (38) som lå og sov i et telt på campingplassen i Longyearbyen.

Isbjørnen ble senere funnet død på parkeringsplassen ved flyplassen.

– Den som skjøt isbjørnen har jo status som siktet, og det vil også bli vurdert opp mot nødrettsbestemmelsene, sier Elvedahl.

– Det er ikke funnet sted noe nytt i etterforskningen. Den som avfyrte skuddene mot bjørnen fikk beslaglagt blant annet våpenet sitt, og da følger det av straffeprosessloven han automatisk får stilling som siktet. Det er normal prosedyre å ta beslag i et våpen som har vært brukt i en slik sak, sier Elvedahl.

– Skytteren beskyttet oss andre

Personen er siktet for overtredelse av Svalbardmiljøloven paragraf 30. Den sier blant annet at «Ingen må jage, fange, skade eller avlive fauna»

Det er altså i utgangspunktet straffbart å avlive isbjørn. Loven slår fast:

«Enhver som ferdes utenfor bosettinger (...) plikter å ha kunnskap om sikring mot isbjørnangrep. Det skal iverksettes nødvendige tiltak for å unngå fare for angrep fra isbjørn og for å kunne avverge et slikt angrep (...) og ha egnede midler for skremming og jaging av isbjørn».

Nødvergefellinger av isbjørn er en komplisert juridisk nøtt, blant annet fordi følelsen av livsfare er subjektiv, og vil variere fra person til person med for eksempel ulike erfaringsnivåer.

Det kan ta lang tid før det blir en avgjørelse i saker som handler om isbjørn. To år skulle det ta før statsadvokaten i forrige uke henla en annen straffesak mot to isbjørnvakter som skjøt en isbjørn.

En norsk turist som var på campingplassen hvor isbjørnen gikk til angrep skriver i et leserinnlegg i Svalbardposten at han er takknemlig for at han lever.

– Skytteren beskyttet også oss andre på campingplassen og jaget isbjørnen vekk slik at vi fikk leve. Det er selvsagt trist at en isbjørn må bøte med livet. Men akkurat i denne situasjonen var det avgjørende i forsøk på å redde menneskeliv, forteller 55-åringen.

Isbjørn drepte mann

Longyearbyen camping ligger like ved flyplassen i Longyearbyen.

Foto: Line N. Ylvisåker / NRK

Arbeidstilsynet koblet inn

Det er Statsadvokaten i Troms og Finnmark som bestemmer om det skal tas ut tiltale, eller om saken skal henlegges.

– Det har vært tidligere saker hvor det er ilagt reaksjoner for avliving av isbjørn. Det seneste tilfellet er fra 2016 hvor en ble bøtelagt etter å ha skutt en isbjørn. Da anså man det som uaktsomt, sier Elvedahl.

Det gjenstår fortsatt en del etterforskning før saken er ferdig.

– Vi har enda ikke mottatt svar på obduksjonen av avdøde. Det vil også være etterforskning opp mot foretaket, altså campingen. Om sikkerhetstiltakene er tilstrekkelig i forhold til arbeidsmiljøloven, sier Elvedahl.

Sølvi Elvedahl, assisterende sysselmann

Assisterende sysselmann, Sølvi Elvedahl, sier de har fått en god oversikt over hendelsesforløpet.

Foto: Vilde Kristine Malmo / NRK

Arbeidstilsynet er også koblet inn ettersom det var en ansatt ved campingplassen som omkom.

Sysselmannen vil per nå ikke kommentere hendelsesforløpet nærmere.

– Det tenker jeg må avvente til vi er ferdig med etterforskninga, sier Elvedahl.