– Alle som møtte han, likte han med en gang

Det var den daglige lederen av Longyearbyen camping som ble drept av en isbjørn. Eieren av campingplassen har vært venner med han i over 15 år.

Teltet som ble angrepet

Campingplassen hvor mannen ble drept av en isbjørn ligger rett ved flyplassen i Longyearbyen. Ingen har blitt drept av isbjørn der tidligere.

Foto: Line N. Ylvisåker / NRK

– Han var en elskverdig person. Alle som møtte han likte han med en gang. Han var en type person som alltid var villig til å hjelpe folk.

Det sier eier av Longyearbyen Camping, Michelle van Dijk. Hun og avdøde, som begge er fra Nederland, har vært venner i over femten år.

Johan Jacobus Kootte (38) ble drept av en isbjørn på campingplassen utenfor Longyearbyen natt til fredag.

Isbjørnen som drepte ham er den samme bjørnen som ble jaget bort fra Hiorthhamn tidligere denne uka. Det bekrefter isbjørnforsker Jon Aars ved Norsk Polarinstitutt.

Michelle van Dijk

Michelle van Dijk eier campingplassen i Longyearbyen. Hun forteller at hun er i sjokk etter at Sysselmannen ringte og fortalte at hennes venn og kollega ble drept av en isbjørn.

Foto: NRK

– Familien hans er knust. Dem som er nær han trenger tid til å sørge nå, sier hun.

Eieren av campingplassen ble informert om angrepet tidlig fredag.

– Jeg har ingen ord. Jeg er i sjokk etter at Sysselmannen ringte og fortalte om angrepet, sier hun.

Sover i telt

Campingeieren har selv bakgrunn som guide. Hun forteller at de ansatte får velge selv om de sover inne, eller ute i telt. Selv velger hun å sove i telt når hun er på campingplassen i sommersesongen. Det har hun gjort hver sommer siden 2004. På grunn av korona er hun ikke på Svalbard i år.

– Det kunne vært meg, sier hun.

Mange ansatte velger å sove ute siden de er utendørsfolk som foretrekker det, forklarer campingeieren.

Hadde stolpene klare for isbjørngjerde

Den siste tiden har det vært flere isbjørn i nærheten av bebyggelse rundt Longyearbyen.

– De siste årene har vi sett flere isbjørn, derfor bestemte jeg meg for å sette opp et gjerde rundt campingen, sier van Dijk.

Planen var at gjerdet nå skulle beskytte campinggjestene mot bjørn. Det var den nå avdøde daglige lederen som skulle sette opp gjerdet.

– Jeg bestilte gjerdet i mars i år. 200 stolper ligger stablet utenfor huset. Planen var at daglig leder skulle fly opp, og sette de på plass. Så kom korona, og Svalbard ble stengt.

Svalbard stengte for utenlandske turister fordi øygruppa er spesielt sårbar for smitteutbrudd.

Kan ikke settes opp om sommeren

Hun forteller at stolpene ikke kan settes opp på sommeren, fordi jorda er for myk.

– Hadde det ikke vært for korona, hadde det vært et gjerde der nå, sier hun.

Hun ble oppringt av Sysselmannen klokken 7 fredag morgen.

Kunne du ha gjort noe annerledes?

– Jeg kunne ha fått satt opp gjerdet ett år tidligere, men det er lett å si nå.

Hun sier hun aldri har tenkt på å flytte campingplassen nærmere Longyearbyen.

– Det har aldri vært et problem før, og campingplassen har vært der siden 1976. Men jeg så problemet med flere bjørner, og derfor ville jeg sette opp gjerdet.

Campinggjester får ikke ha våpen

Alle som ferdes utenfor Longyearbyen anbefales av Sysselmannen å ha med våpen i tilfelle isbjørn angriper. Gjestene på campingplassen, som ligger 10 minutter unna Longyearbyen, har ikke lov til å bære våpen.

– Grunnen er at alle slags folk sover der. Våpen er ikke tillatt i byen. Det hadde vært farlig hvis folk begynte å springe rundt med våpen, sier hun.

Sysselmannen er i gang med etterforskning av hendelsen. De vil blant annet se nærmere på om det ble brukt isbjørnvakt på campingplassen.

– Vi er i isbjørnens rike, og isbjørnen er en fare for mennesker. Så det å sikre seg med både skremselsmiddel og våpen når man er utenfor bosetting er absolutt noe vi anbefaler. Det sier Sølvi Elvedahl, assisterende sysselmann på Svalbard.

– Man må se etter hvert om det er læringspunkter man kan dra med seg fra denne tragiske hendelsen, sier hun.

Lokalsamfunnet i Longyearbyen er sterkt preget av dødsfallet.

Politiet etterforsker

Politiet etterforsker saken. Isbjørnen som ble skutt og drept skal obduseres. Det er ikke klart om denne bjørnen er en av de to bjørnene som har vært i nærområdet til Longyearbyen tidligere denne uken.

Sist en person ble drept av en isbjørn på Svalbard var i august 2011. En britisk skoleelev ble da drept i en teltleir ved Von Post-breen.

Les også:

Seks drept siden 1971: – Utrolig at det ikke har skjedd flere tragiske hendelser

Nyheter fra Troms og Finnmark

Turi Enoksen

Se ukens siste Nordnytt med Turi Enoksen