Hopp til innhold

Skjøt og drepte isbjørn – slipper straff

Førstestatsadvokaten i Troms og Finnmark henlegger straffesakene mot isbjørnvaktene som skjøt og drepte en isbjørn på Svalbard.

Isbjørn Svalbard

Her er isbjørnen som ble skutt etter at den hadde gått til angrep på et besetningsmedlem fra et cruiseskip. Nå er straffesaken henlagt.

Foto: Sysselmannen

Hendelsen skjedde 28. juli i 2018. En tysk ansatt på cruiseskipet MS «Bremen» fikk alvorlige hodeskader etter at en isbjørn gikk til angrep.

Mannen ble angrepet av bjørnen da han var i land sammen med en gruppe turister fra skipet på Phippsøya som tilhører øygruppa Sjuøyane, helt nord på Svalbard.

Isbjørnen ble skutt og drept på stedet av isbjørnvakter som var med turistfølget.

Sysselmannen opplyser at bjørnen først ble skutt på med skremmemidler uten å reagere synlig på dette, og uten at den ville avslutte angrepet på isbjørnvakten. Deretter ble det løsnet tre skudd som tok livet av isbjørnen.

Lovlig på grunn av nødrett

Det er i utgangspunktet straffbart å avlive isbjørn, og det ble derfor opprettet straffesak mot de to vaktene som skjøt isbjørnen.

Nå er saken ferdig etterforsket, og førstestatsadvokaten i nord har konkludert.

– Sakene mot isbjørnvaktene som skjøt og drepte isbjørnen er henlagt grunnet nødrett. Det betyr at handlingen er straffbar, men anses som lovlig fordi den ble foretatt for å redde livet til mannen som ble angrepet av bjørnen, sier assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl.

Også selskapet som var ansvarlig for turen har blitt etterforsket.

– Når det gjelder foretaket, har statsadvokaten heller ikke funnet at vilkårene for straff er til stede. Saken mot foretaket er derfor henlagt på bevisets stilling, opplyser hun.

MS Bremen

Det var besetningsmedlemmer og turister fra MS «Bremen» som gikk i land.

Foto: Hapag-Lloyd Cruises / Pressefoto

Det er ikke klart hva som var årsaken til at isbjørnen gikk til angrep. Men isbjørnforsker Jon Aars sa like etter hendelsen at isbjørnen så mager ut.

– Isbjørner kan angripe folk, uavhengig av om den er sulten eller ikke. Men det er større risiko for at den angriper mennesker når den er sulten, sa forskeren ved Norsk Polarinstitutt til NRK.

I forskriftene for ferdsel på Svalbard står det blant annet at man ikke skal oppsøke isbjørn med vilje. I tillegge er det krav om bevæpning når man ferdes utenfor bebygget område på Svalbard.

Det har vært en rekke angrep fra isbjørn på mennesker på Svalbard de siste årene. Siste gang det skjedde var 28. august i år da isbjørn angrep og drepte en mann som sov i telt på campingplassen i Longyearbyen. isbjørn ble avlivet like etterpå.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark