Hopp til innhold

Veksler tusenvis av kroner med russere på rømmen

Rundt 34 millioner kroner er fraktet inn i Norge fra Russland i september. På Pub 1 i Kirkenes har russere vekslet for rundt 20.000 kroner hver dag den siste uken.

Bunke med dollarsedler

Mange av dem som flykter fra president Vladimir Putin mobilisering har behov for å veksle penger for å fortsette reisen sin. Illustrasjonsbilde

Foto: NRK

Etter at Russlands president Vladimir Putin varslet om delvis militær mobilisering, har flere russere valgt å forlate hjemlandet. De som har krysset grensen til Norge på Storskog, veksler i Kirkenes for å komme seg videre.

Det har vært veldig mange. Spesielt fra mandag til onsdag. Den ene dagen åpnet vi en halvtime før, da stod det russere utafor døra for å veksle, forteller Ann Brith Nilsen, som er daglig leder på Pub 1 i Kirkenes.

Ann Brith Nilsen har jobbet fra 13 til 20 hver dag denne uken. Hun kan fortelle at russerne som kommer innom puben ønsker å veksle euro og dollar til norske kroner.

– Det meste som blitt vekslet av én person er rundt 400 euro, sier Nilsen.

400 euro tilsvarer 4269,66 i norske kroner.

Roald Arne Erlandsen og Ann Brith Nilsen drivere av Pub 1 i Kirkenes

Roald Arne Erlandsen og Ann Brith Nilsen er drivere av Pub 1 i Kirkenes.

Foto: Privat

Fra søndag til torsdag denne uken hadde 1481 personer krysset grensen fra Russland til Norge.

Eier av Pub 1 Roald Arne Erlandsen forteller at det har vært mest mannfolk som veksler, men det kommer kvinner og familier også.

Det har vært en hel haug med russere hver dag. Vi har vekslet mellom 15.000 og 20.000 hver dag, forteller Roald Arne Erlandsen.

Det har hendt at det har stått folk på døra her klokka ti selv om vi ikke åpner før klokka 13.

Pub 1 i Kirkenes

Utenfor denne puben har det vært travelt den siste uken.

Foto: Roald Arne Erlandsen / Privat

Les også Ap-topp: – Vi hjelper Putin ved å stenge grensa for russere

Guro Brandshaug.

Store summer

Det er blitt deklarert 34,6 millioner kroner fra folk som har krysset grensen fra Russland til Norge på Storskog den siste måneden.

Det opplyser Skatteetaten til NTB.

Euro som tas ut av en minbak

Tallene gjelder fram til 28. september, men det er en frist på fem dager for å rapportere inn tallene, så det totale beløpet kan stige ytterligere. Illustrasjonsbilde

Foto: Mertens, Kerstin / Samfoto

Fra 1. til 28. september var det 853 valutadeklarasjoner knyttet til grensepassering inn i Norge på Storskog. Det er mange forskjellige valutaer, men i hovedsak dollar (tilsvarende omtrent 17 millioner) og euro (tilsvarende 16 millioner kroner), skriver NTB.

Les også Høyre og Frp: Regjeringen bør vurdere å stenge grensen til Russland

Norsk-russiske grensa ved Storskog

Penger til turen videre

Mange av dem som flykter fra president Vladimir Putin mobilisering, ønsker å finne seg et nytt hjem i andre land som Tyrkia, Tyskland og Argentina.

Ann Brith Nilsen

Ann Brith Nilsen er daglig leder på Pub 1 i Kirkenes.

Foto: Privat

En del av dem som kommer for å veksle gjør for å kunne reise videre. De fleste vil ha norske penger for å kunne reise videre til Tromsø eller Oslo, sier Nilsen.

Les også Storskog: Her flykter russiske menn fra å bli sendt til krigen

En russisk statsborger på Høybuktmoen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark