Hopp til innhold

Klubba kan bli hans – Fremskrittspartiet størst i meningsmåling

I en ny meningsmåling ligger det an til maktskifte i Finnmarks største by.

Ronny Berg og ordførerklubba i kommunestyresalen på Alta rådhus

I 2015 kunne ordførerklubba bli Ronny Bergs, men en Frp-representant bytta side i 12. time og la ordførerdrømmen hans i grus. Ifølge en ny meningsmåling ser det ut som drømmen kan endelig gå i oppfyllelse.

Foto: Sara Beate Eira

Høyresiden i Alta gjør et sjumilssteg, samtidig som de rødgrønne partiene faller som en murstein.

Ronny Berg (Frp) kan overta som ordfører dersom meningsmålinga Norstat har gjort for NRK også blir valgresultatet.

Han vil likevel ikke ta gleden på forskudd.

– Jeg tar ingenting for gitt før stemmene er telt, sier Berg.

I 2015 lå alt til rette for at Berg skulle bli ordfører, men en utbryter fra hans eget parti sørga for at Monica Nielsen (Ap) fikk grep om ordførerklubba.

Les også Fullt kaos i Alta – stormet ut av kommunestyremøtet

Politikerne i Frp, Høyre, Venstre, Kystpartiet og Senterpartiet forlater det konsisuerende kommunestyretmøtet i Altga i protest.

Borgerlig flertall

De rødgrønne partiene har hatt makta i Alta de siste åtte årene. Nå viser meningsmålinga, om det skulle vært valg i morgen, at det er en blå bølge som skyller over nordlysbyen.

Frp er det største partiet på målinga, og Høyre dobler sin oppslutning. Med venstres stemmer får de tre borgerlige partiene flertall om målinga holder til valget i høst.

– Det er kjempemotiverende og det viser at det er fullt mulig å få til et politisk skifte i Alta fra høsten av, sier Ronny Berg.

Partimåling Alta kommune

PartiOppslutningEndring
22,4%
+3,3
17,8%
−6,0
17,2%
+9,1
9,1%
−0,7
8,5%
+1,6
6,9%
−2,1
3,6%
−10,8
3,5%
−0,6
2,5%
−1,4
0,4%
+0,4
8,1%
+7,1
Klikk på partisirkelen for å se hele partinavnet. Basert på 596 intervjuer gjort i perioden 17.4.23–22.4.23. Feilmarginer fra 0,5–4,6 pp. Kilde: Norstat

Når Norstat har spurt Alta-velgerne om hva de vil stemme, oppgir 8,1 prosent av de spurte partier som ikke stiller liste i kommunevalget i høst.

Om lag halvparten av disse svarer Pasientfokus som gjorde stor suksess under stortingsvalget og ble valgt inn.

At så mange ville stemt Frp gjenspeiler seg også blant de unge velgerne, der tre av ti unge i Finnmark vil stemme Frp.

Mange unge fremsnakker Frp, men få av de NRK har snakka med har stemt på partiet.

– Hvis man ønsker å få gjennomslag for det man støtter, så må de gå til valgurnene. Vil de eksempelvis ha økt motorisert ferdsel, som jeg tipper mange av dem er opptatt av, da må de stemme Frp før det kan skje endringer, sier Berg.

Monica Nielsen (Ap), nåværende ordfører, tror mye av de utfordringene Ap møter nasjonalt, speiler seg i kommunene. Hun mener dette er en av flere årsaker til hvorfor de synker på meningsmålingen lokalt.

Hvem får ordførerkjedet?

Nielsen er fortsatt den de fleste vil ha som ordfører, ifølge meningsmålinga.

Men likevel er det velgerflukt hos Arbeiderpartiet i Alta. Sammen med Senterpartiet mister de flest velgere.

Alta-ordfører Monica Nielsen (Ap)

Monica Nielsen (Ap) synes det er veldig hyggelig at så mange vil ha henne videre som ordfører. – Så skal vi gjøre en jobb i partiet for å synliggjøre den politikken vi ønsker å styre Alta med de fire neste år. 

Foto: Erlend Hykkerud / NRK

Siden Nielsen er en kandidat for hele venstresida, mener valgforsker Jonas Stein at det er årsaken til at hun ligger foran Berg på denne målinga.

– Vi ser ofte i lokalvalg at en ordfører med lang erfaring kan få et ordførertillegg. Så spørs det om det er nok til å motvirke de negative trendene for Ap på fylkes- og nasjonalt nivå.

Nesten like mange ønsker Ronny Berg som ordfører.

Stein peker på om vi tar andelen som vil ha Høyres kandidat som ordfører, vil Berg stille like sterkt som Nielsen, om ikke sterkere.

Høyre vokser, Senterpartiet faller

Selv om Frp får størst oppslutning, er det Høyre som har størst framgang. Partiet vil øke fra tre til sju mandater, i kommunestyret, dersom Norstats måling slår til ved valget til høsten.

Høyre har stor oppslutning på nasjonale meningsmålinger, men førstekandidat Alex Bjørkmann mener lokale saker spiller en viktig rolle.

– Vi er et næringslivsparti. I Alta kommune er 70 prosent av arbeidstakerne ansatt i privat sektor. De må vi jobbe videre med, sier han og legger til at han håper den omdiskuterte skolesaken i Alta blir løst i løpet av kort tid.

Mandatfordeling Alta kommunestyre

PartiAntall mandater Endring
Fremskrittspartiet9+2
Arbeiderpartiet7−2
Høyre7+4
Rødt3+1
Sosialistisk Venstreparti3−1
Venstre30
Kristelig Folkeparti10
Senterpartiet1−4
Miljøpartiet De Grønne10
596 intervjuer gjort i perioden 17.4.23–22.4.23. Feilmarginer fra 0,5–4,6 pp. Kilde: Norstat

I Norstats beregning av mandater til kommunestyret er svarene fra velgere som oppgir partier som ikke stiller liste luket ut.

Det er de lokale sakene som kommer til å være en viktig faktor, mener Stein. For Ap står i en vanskelig posisjon i Alta, sier han:

– Både med forholdet mellom Alta Ap og Finnmark Ap, og at sykehussaken har vært så betent over tid for Ap.

NRK presiserer:

I målingen blir folk spurt åpent uten svaralternativ om hva de vil stemme. Noen svarer da partier som ikke stiller til valg i kommunen. I Alta er dette tallet uvanlig høyt. NRK mener dette er et interessant trekk ved Alta og har i samråd med Norstat valgt å vise at 8,1 prosent svarer slik.

I et reelt kommunevalg ville slike stemmer ikke bli tatt med. Dersom man tar bort disse «andre»-stemmene og bare beregner oppslutningen om partier som faktisk stiller i 2023, vil resultatet av målingen bli slik: Frp 24,3 (+5,2), Ap 19,3 (-4,5), H 18,7 (+10,6), SV 9,8 (0,0), R 9,3 (+2,4), V 7,5 (-1,5), Sp 3,9 (-10,5), MDG 3,8 (-0,3), KrF 2,7 (-1,2), Andre 0,6 (-0,4)

Alex Bjørkmann (H) under pressekonferanse for folkeavstemninga i Alta.

Alex Bjørkmann (H) får pallplass i hvem Alta ønsker som ordfører i kommunen, med 13 prosent av stemmene.

Foto: Christina Gjertsen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark