Hopp til innhold

Blå bølge i Finnmark – tre av ti unge velger Frp

Festen er definitivt over for Senterpartiet, mens Frp og Høyre er doblet siden forrige fylkestingsvalg. Det viser en fersk meningsmåling i Finnmark.

Viktor Esberg (V) og Even Nord (H)

Viktor Esberg (til venstre) og Even Nord jobber med snøskutere og andre små kjøretøy til daglig. For dem handler motorferdselspolitikk om bolyst.

Foto: Regine Anastasia Bakken / NRK

– Her er alle muligheter til fiske og snøskuterkjøring. Hvem vil bo på vidda, hvor det er snø 70 prosent av året, hvis man ikke kan bruke fjellet?

Viktor Esberg vet ikke engang om han skal stemme til høsten. Men 29-åringen fremsnakker snøskuteren som friluftsliv og som et viktig bidrag til bolysten. Da er han i alle fall trygt på linje med Fremskrittspartiet i akkurat den saken.

Frp kaprer tre av ti velgere i hans aldersgruppe – og er dermed soleklart største parti blant de unge.

Det viser en fersk meningsmåling utført av InFact for NRK og Altaposten.

Totalt sett er Frp mer enn doblet siden fylkestingsvalget i 2019. (Da sammenligner vi med stemmene som er avgitt kun i Finnmark, ikke i det sammenslåtte fylket.)

Høyre er heller ikke langt unna å doble oppslutningen på fire år.

Hvis det var fylkestingsvalg i Finnmark i morgen, hvilket parti ville du da velge?

PartiOppslutningEndring
27,5%
−1,9
17,6%
+9,6
16,2%
+6,7
8,6%
−5,0
8,0%
−16,1
7,7%
+4,0
6,0%
+2,7
3,2%
+1,1
2,6%
−0,8
2,6%
−0,3
Klikk på partisirkelen for å se hele partinavnet. Basert på 1005 intervjuer gjort i perioden 13.4.23–13.4.23. Feilmarginer fra 1–2,8 pp. Kilde: InFact

Even Nord

20 år gamle Even Nord stemte ikke sist, men sier at «han må vel gjøre det snart». Snøskuterpolitikken blir viktig.

Foto: Regine Anastasia Bakken / NRK

Tydelig for vekst

Statsviter Øystein Solvang er doktorgradsstipendiat ved UiT Norges arktiske universitet. Han mener flere saker ligger bak tallene, men tror én peker seg ut:

– Spørsmål om vekst og vern har blitt veldig aktualisert i den seneste tiden, etter debatten om elektrifisering av Melkøya og i forbindelse med Fosen-dommen i Høyesterett. Her ser vi at det er store skiller blant velgerne, sier Solvang.

Fremgangen til Nordkalottfolket føyer seg inn i det samme bildet. Partiet har vært en tydelig stemme for å prioritere utvikling av Finnmark og ikke la vernehensyn og reindrifta få forrang.

Partiet har 7,7 prosent av finnmarkingene i ryggen.

– Med denne målingen er Nordkalottfolket godt representert på fylkestinget. Det kan bli et viktig parti på vippen mellom borgerlig og rødgrønn side, sier Solvang.

– Det er ingenting som tyder på at spørsmål om bruk av land og naturressurser i Finnmark blir mindre aktuelt i tiden fremover. Det vil helt sikkert bli en veldig viktig dimensjon i fylkestingsvalget i Finnmark i år.

Toril Bakken Kåven

Toril Bakken Kåven har skaffet Nordkalottfolket oppmerksomhet og oppslutning denne perioden.

Foto: Nordkalottfolket

Sp til bunns

Senterpartiet, derimot, faller like dramatisk i Finnmark som i resten av landet. Partiet har mistet to av tre velgere.

Det skjer selv om Troms og Finnmark splittes. Reversering av kommunereformen var viktig for Sp nasjonalt ved siste stortingsvalg, mens Sp-folk i Alta var mer lunkne.

– Saken om å dele opp de sammenslåtte fylkene og kommunene har blitt langt fra den seiersparaden som det kunne ha blitt, sier Solvang.

Han viser til at saken har vært omstridt flere steder, blant annet i Innlandet, som ville forbli sammenslått.

Noen gevinst av at Sp og Ap lykkes med oppdelingen, er det i alle fall ikke spor av i denne målingen, påpeker Solvang.

– Tvert imot har Arbeiderpartiet og Senterpartiet langt lavere oppslutning enn det vi er vant til å se i fylkestingsvalg i Finnmark.

Sett fra en annen side klarer Ap seg relativt bra:

– Arbeiderpartiet har langt på vei holdt stand i Finnmark til tross for den nasjonale nedgangen, sier Solvang.

Geir Iversen, stortingsrepresentant (Sp)

Geir Iversen seilte inn på Stortinget på en medgangsbølge for Senterpartiet, men reverseringspolitikk ble ikke noen stor vinnersak.

Foto: Allan Klo / NRK