Hopp til innhold

Fullt kaos i Alta – stormet ut av kommunestyremøtet

De blågrønne politikerne stormet ut i protest, da flertallet glapp på konstitueringsmøtet til det nye kommunestyret i Alta mandag.

Politikerne i Frp, Høyre, Venstre, Kystpartiet og Senterpartiet forlater det konsisuerende kommunestyretmøtet i Altga i protest.

Her stormer politikerne ut av kommunestyresalen på rådhuset i Alta.

Før dagens kommunestyremøte i Alta lå det an til at Frps Ronny Berg skulle bli ny ordfører i Alta.

Nå kan det likevel se ut som Finnmarks største by kan bli styrt av Arbeiderpartiet. Det etter at Ellinor Nilsen som representerte Frp har brutt med eget parti, og det blå-grønne alternativet dermed ikke har rent flertall.

Det ble klart på det som skulle være konstitueringsmøte for nytt kommunestyre i Alta kommune i dag. Da lista over representanter ble lest opp, ble Ellinor Nilsen lest opp som uavhengig, og ikke som medlem av Frp.

Ellinor Nilsen bryter med Frp

PÅ SAMME BENK: Ellinor Nilsen satt seg med Arbeiderpartiets Monica Nielsen på mandagens kommunstyremøte. Der ble det klart at hun brøt med Fremskrittspartiet.

Foto: Gyda Katrine Hesla / NRK

Gikk i protest

Representantene fra Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Kystpartiet og Venstre har stormet ut av dagens kommunestyremøte i protest mot utviklingen.

– Å komme med dette èn og en halv time før alt skal bestemmes, det er ikke verdig noen, sier Frps Ronny Berg til NRK.

Berg er spesielt skuffet over at Arbeiderpartiet stemte mot å utsette møtet, etter at det ble kjent at alliansen mellom Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Kystpartiet og Venstre likevel ikke hadde flertall.

– Vi er fem parti som skal sette oss ned og fordele posisjoner, og det gjør man ikke på to timer, sier Ronny Berg.

Bengt Stabrun Johansen fra Kystpartiet mener det er uredelig måte å gjøre politikk på.

– Når man inntil i går kveld later som man er med på en avtale, samtlige partier i kommunstyret er ikke det redelig. Hadde vi fått beskjed på fredag, kunne vi omkalfatret, sier Stabrun Johansen.

Ifølge Altaposten er det økningen i lønningene til politikerne som gjorde at Nilsen bryter med partiet.

Kaos på kommunestyremøte

Kommunestyremøte i Alta i dag, før representantene fra Frp, Venstre, Senterpartiet, Høyre og Kystpartiet stormet ut.

Foto: Gyda Katrine Hesla / NRK

– Dolket i rygget

– Jeg er utrolig skuffet. Dette er som å bli dolket i ryggen, sier Rut A. Olsen fra Kystpartiet. Olsen er sjokkert over at Nilsen brøt med Frp.

– Hun har ikke bare dolket Frp i ryggen, hun har faktisk dolket fem parti i ryggen, sier Olsen.

Hverken Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Monica Nielsen eller Ellinor Nilsen (uavhengig) vil foreløpig kommentere saken til NRK.

Fremdeles ordfører

Ordfører i Alta kommune, Laila Davidsen, sier at hun nå må kalle inn til et nytt møte, før slutten av oktober. Kommunestyret vil møtes igjen 26. oktober, for igjen å prøve å kontituere nytt kommunestyre og innsette ny ordfører.

Laila Davidsen blir sittende som ordfører frem til 26. oktober, litt lengre enn planlagt.

– Dersom det da viser at det fortsatt ikke er to tredjedels flertall til å gjennomføre møtet, så har vi anledning til å gjennomføre det med simpelt flertall, femti prosent av representantene, sier Davidsen.