Hopp til innhold

PST advarer mot etterretning på internasjonal konferanse

PST tror at utenlandske etterretningsagenter følger med på Arctic Frontiers-konferansen i Tromsø. Den geopolitiske situasjonen har påvirket innholdet i konferansen, sier arrangøren.

Tromsø

Denne uken får konferansen Arctic Frontiers av stabelen i Tromsø. Her ventes både norske og utenlandske regjeringsmedlemmer. Men PST tror også at utenlandsk etterretning kan være på plass.

Foto: Bernt Olsen / Bernt Olsen

Nesten 900 deltagere er i disse dager samlet på Arctic Frontiers-konferansen. Men Politiets sikkerhetstjenester (PST) tror at konferansen også tiltrekker seg agenter fra ikke vennligsinnede land.

– Vi har grunn til å tro at utenlandske etterretningstjenester viser interesse for konferanser av denne dimensjonen, sier Gunnar Fugelsø, leder i PST i Troms.

Gunnar Fugelsø, leder i PST i Troms

Leder i PST i Troms, Gunnar Fugelsø, sier de har grunn til å tro at utenlandske etterretningsagenter har kommer til Tromsø på grunn av konferansen.

Foto: Pål Hansen / NRK

Han sier det er en mulighet for at etterretningsagenter har kommet til Tromsø i anledning av konferansen. PST har tidligere trukket frem at de er spesielt observant ovenfor land som Russland og Kina.

Det var Nordlys som først omtalte bekymringen fra PST.

– Geopolitikk en større del av programmet

Statsminister Jonas Gahr Støre og norske og utenlandske regjeringsmedlemmer kommer. Også forskere og topper i næringslivet er blant deltagerne til den årlige konferansen i Tromsø – i skyggen av krigen i Ukraina. Deltagere fra over 30 land er på plass.

Direktør for Arctic Frontiers, Anu Fredrikson, er klar på at det arktiske samarbeidet slik man kjenner det er delvis satt på pause.

– Det er ingen tvil om at vi er i en alvorlig situasjon. Vi har så å si ingen russisk representasjon, en viktig stemme er borte. Men samtidig så står vi midt i en veldig alvorlig situasjon i Europa, det er ingen tvil om at man må reagere på det vi ser i Ukraina.

Direktør for Arctic Frontiers, Anu Fredrikson

Direktør i Arctic Frontiers, Anu Fredrikson, sier at konferansens avvikling og innhold har blitt påvirket av den geopolitiske situasjonen i verden.

Foto: Pål Hansen / NRK

Den geopolitiske situasjonen i verden har påvirket avviklingen og innholdet i konferanse.

– Geopolitikk er blitt en større del av vårt program. Det kommer til å prege blant annet åpningsdiskusjonen.

Ledelsen for konferansen har tett kontakt med PST. I år vil flere politi delta under fullt navn.

Les også PST orienterte om sikkerhetssituasjonen i nord

PST

– Her for å bevisstgjøre deltagerne

Ifølge Fugelsø har PST vurdert akademia og forskningssektoren som trusselutsatt.

Oktober i fjor ble en mann pågrepet på vei til jobb på UiT Norges arktiske universitet. PST har siktet mannen for grov etterretningsvirksomhet.

– Vi er her for å bevisstgjøre deltagerne på at det kan være deltagere i konferansen som ønsker å snakke med dem og over tid pleie et vennskapsforhold.

Les også PST: – Veldig strenge vilkår for at man skal bli dømt for spionasje

Assisterende PST-sjef Hedvig Moe.

Han trekker frem at dette ikke bare gjelder erfarne deltagere på konferansen, men også yngre deltagere som har fremtidige posisjoner i sentrale forskningsoppgaver. Fugelsø sier det er spesielt viktig at de yngre er bevisst på hvem de snakker med.

Fugelsø sier PST ønsker en åpen dialog med akademia.

– Det handler ikke om å kontrollere, men om å skape en bevisstgjøring knyttet til det man forsker innenfor i hverdagen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark