Hopp til innhold

Passasjer rystet over manglende smittevern i sikkerhetskontrollen på Oslo lufthavn

– Kontrollørene ved sikkerhetskontrollen på Oslo lufthavn brukte ikke hansker. Det var heller ingen skjerming mellom dem og oss reisende, sier Gøril Skog som har sendt klage til Avinor etter det hun beskriver som en ekkel opplevelse.

Sikkerhetskontrollen på Oslo lufthavn

Avinor har mottatt flere klager fra reisende som reagerer på rutinene for smittevern på flere flyplasser i landet. Gøril Lund fra Tromsø reagerer spesielt på rutinene på Oslo lufthavn.

Foto: Vidar Ruud

I slutten av april fikk luftfarten egen koronaveileder som skulle sikre nødvendig smittevern for ansatte og reisende på flyplassene i landet. Veilederen er utgitt av Helsedirektoratet, og er basert på faglige vurderinger levert av Folkehelseinstituttet i samarbeid med Luftfartstilsynet.

Nokas utfører sikkerhetskontrollen på 40 flyplasser i landet, deriblant Oslo lufthavn. Avinor har ansvar for å legge til rette for at smitteverntiltakene følges.

Men Avinor har fått, ifølge deres egen postliste, klager fra reisende som hevder smitteverntiltakene mot korona ikke blir overholdt godt nok på alle flyplasser i landet.

Gøril Skog

Gøril Skog fra Tromsø mener det er for dårlig smitteverntiltak på Oslo lufthavn.

Foto: privat

Gøril Skog fra Tromsø er en av dem som har sendt klage til Avinor etter sin reise fra Oslo til Tromsø 17. mai-helga.

– Jeg opplevde en kontrollør som ikke hadde smittevernutstyr på seg, verken hansker eller ansiktsskjerm. Etter at veska mi ble skannet i sikkerhetskontrollen ble alt i veska tatt ut, og hver minste ting ble tatt på – uten hansker. Da jeg spurte høflig om ikke de skulle bruke hansker når de tok på tingene mine, fikk jeg et uhøflig svar om at de brukte hansker hvis det passet dem, og da kun for å beskytte seg selv.

Skog forteller at opplevelsen var så rystende, at hun etterpå gikk på toalettet og vasket alt i veska med desinfiseringsvæske før hun gikk til flyet sitt.

Avinor svarer følgende til Skog på hennes klage:

«Grunnet covid-19 pandemien ble det iverksatt en rekke smitteverntiltak i sikkerhetskontrollen, blant annet bruk av hansker ved etterkontroll av håndbagasje. Det er altså ikke valgfritt, smitteverntiltakene er til for å beskytte og forhindre smitte både for reisende og operatører. På vegne av Oslo lufthavn og Nokas beklager vi på det sterkeste at du hadde denne opplevelsen.»

Nokas kommenterer i en e-post til NRK Skogs opplevelse:

«Hvis dette medfører riktighet, beklager vi det sterkt. Alle våre ansatte skal bruke hansker på etterkontroll. Vi vil gå gjennom rutinene for å forvisse oss om at alle ansatte følger reglene som gjelder.»

Ansatte ønsker flere tiltak

– I sikkerhetskontrollen på flyplassen i Tromsø har ansatte kun standard smittevernutstyr som hansker og desinfiserende væske å ty til for å forhindre at de blir smitta av korona.

Det sier Marit Nilsen, distriktssekretær i avdeling 9, Norsk Arbeidsmandsforbund, fagforbundet for Nokas-ansatte i Troms og Finnmark.

– Mange av de ansatte føler at dem står på bar bakke med tanke på deres helse, og det å bli utsatt for smitte.

Nilsen sier ansatte ønsker pleksiglass mellom kontrollører og passasjerer. I tillegg ønskes det også desinfiseringsvæske før folk går gjennom sikkerhetskontrollen.

Både Nokas og Avinor skriver i e-post til NRK at de har løpende dialog om smitteverntiltak.

«Nokas har jobbet systematisk med smittevern og nødvendige tiltak helt siden 12. mars. Alle tiltakene og rådene er kommunisert ut fortløpende til alle våre ansatte. I tillegg har vi innført et strengt smittevernregime på våre egne kontorer rundt i landet, nettopp for å sørge for at våre ansatte og kunder skal føle seg trygge på jobb. Vi har også bedt våre mange lokale ledere sørge for at tiltakene overholdes i det daglige», står det i e-posten.

Hyrte inn rengjøringsbyrå

I sikkerhetskontrollen på alle flyplasser legger reisende kofferter, vesker og annet privat utstyr i plastkasser som skannes i sikkerhetskontrollen. Disse kassene vaskes ikke så ofte som de skal, hevder kilder i Nokas som NRK har snakket med.

Til manglende renhold av kassene svarer Nokas og Avinor følgende:

«På sikkerhetskontrollposisjoner utføres det daglig renhold, og alle vertikale og horisontale flater vaskes. Kasser vaskes rutinemessig.»

Sikkerhetskontrollen på Gardermoen

Her er kassene som sendes gjennom sikkerhetskontrollen med reisendes private ting på Oslo lufthavn.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Da ledelsen i Avinor på flyplassen i Tromsø fikk nyss om at journalister hadde fått tips om manglende renhold av kassene der, tok de umiddelbart affære.

Kassene skal vaskes av Nokas, men jeg har hørt at det ikke skjer og har derfor hyrt inn et rengjøringsbyrå som skal vaske dem to ganger om dagen. Det sier Ivar Helsing Schrøen, lufthavnsjef i Tromsø til NRK.

På spørsmål om manglende pleksiglass i sikkerhetskontrollen sier lufthavnsjefen følgende:

– Nokas har akkurat kommet med forespørsel om vi kan sette opp pleksiglass i sikkerhetskontrollen, og det skal vi selvfølgelig gjøre ...!

Nokas er fornøyd med at lokale ledere i Avinor gjør fortløpende vurderinger av ulike smitteverntiltak, slik som i Tromsø.

Flere tiltak på gang

NRK har stilt Avinor spørsmål om hvordan smitteverntiltakene på flyplassene i landet følges opp, og får til svar via kommunikasjonsavdelingen at det jobbes fortløpende med bedre og eventuelle nye tiltak.

– Hvor mange flyplasser har per i dag fått montert pleksiglass for å beskytte ansatte?

«Vi har ikke per nå svar på hvor langt arbeidet har kommet ved hver enkelt lufthavn når det gjelder for eksempel pleksiglass. Det jobbes med å plassere ut pleksiglass i bagcheck-området i alle sikkerhetskontrollene, samt alle skrankeposisjoner der passasjer og ansatte møtes», opplyser Avinor.

– Hva gjør Avinor for å sikre avstand mellom passasjerer i kø, og mellom rekkene når reisende skal gjennom sikkerhetssjekken?

«Man organiserer køer, men det er viktig å understreke at det er den reisende selv som må påse man ikke står for tett innpå andre reisende. Det er info på skjermer der man ber reisende holde avstand», opplyser Avinor.

– Har Avinor forsterket renhold på hyppig berørte punkter, slik som kasser som kjøres gjennom røntgenapparatene, og er det satt opp hånddesinfeksjon til kunder før sikkerhetskontrollen, eller kun ved utgangen av den?

«I sikkerhetskontrollposisjoner utføres det daglig renhold for pax og ansatte. Alle vertikale og horisontale flater vaskes over. Kasser vaskes rutinemessig. Det er utplassert Antibac før og etter sikkerhetskontrollen til alle reisende. Det jobbes med å supplere med flere antibac-stasjoner i terminalen», avslutter Avinor.

Men opplevelsen i sikkerhetskontrollen på Oslo lufthavn sitter fremdeles i Gøril Skog.

– Jeg må si jeg gruer meg til sikkerhetskontrollen neste gang jeg skal ut og reise med fly, hvis ikke smitteverntiltakene blir bedre.