Hopp til innhold

Nå har de fjernet sporene etter kulleventyret på Svalbard

Sveagruva er ferdigrydda. Etter 100 år med gruvedrift er et område på størrelse med Oslo tilbakeført til naturen.

Prosjektleder Morten H. Johansen i Store Norske og klima- og miljøminister Espen Barth Eide viser bilde av hvordan Svea så ut før oppryddinga.

Prosjektleder Morten H. Johansen i Store Norske og klima- og miljøminister Espen Barth Eide viser hvordan Svea så ut før oppryddinga.

Foto: Jannicke Mikkelsen

Svea var en anleggsby innerst i Van Mijenfjorden på Svalbard. Nå er flyplassen, kraftanlegget, dypvannskaia og nærmere 60 bygg revet.

Oppryddinga etter gruvedrifta til Store Norske Spitsbergen Kulkompani i Svea er Norges største tiltak for å restaurere naturen.

Svea etter opprydning.

Svea etter opprydding.

Svea etter opprydning.

Svea etter opprydding.

Svea etter opprydning.

Svea etter opprydding.

Svea etter opprydning.

Svea etter opprydding.

Svea etter opprydninga

Svea etter opprydding.

Opprydding av Svea

Svea etter opprydding.

– Dette er et utrolig fascinerende prosjekt. Her har vi tilbakeført hele området til sin opprinnelige tilstand. Det minner oss om at vi ikke kan skape mer natur, men vi kan gjenskape det som var, sier klima- og miljøminister, Espen Barth Eide (Ap).

Torsdag denne uka var han i Svea for å gjøre nedleggelsen offisiell.

Les også Her skal flyplassen rives og byen fjernes

Jon Gunnar Hansen

Ryddearbeid til 1,6 mrd.

I 2017 ble det bestemt at gruvesamfunnet her skulle jevnes med jorda. Ministeren sier det blir gjort fordi regjeringa er opptatt av å ivareta Svalbards unike, villmarkspregede natur.

Nå er det meste av bygninger og verktøy borte. Men det er fortsatt spor etter kulldrift og arbeidsfolk i Svea på Svalbard. Men det er betydelig færre enn for få år siden.

– Det var et senter for norsk kulldrift og et ganske livlig samfunn. Det var et samfunn som var våkent nesten døgnet rundt, også julaften og påskeaften. Aldri stopp, prosjektleder Gudmund Løvli.

Les også Kullsamfunnet som går i dvale

Stein-Thomas Kaas

Ryddearbeidet er anslått til å ha en kostnad på 1,6 milliarder kroner. Klima- og miljøministeren sier prosjektet har blitt billigere enn planlagt.

Eide var imponert over å se resultatet.

Offisiell nedlegging av Svea

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide sto for den offisielle nedleggelsen av Svea denne uka.

Foto: Jannicke Mikkelsen

– Arbeidet er gjort på en sånn måte at man inviterer naturen til å gjøre resten. Vi har gjort vårt til å fjerne de fleste sporene av menneskelig aktivitet, sier han.

Les også I dag ble gruvene stengt for godt – oppryddingen vil koste nærmere 2,5 milliarder

I dag ble Svea nord-gruva på Svalbard låst. Dermed er over 100 år med industrihistorie over. Administrerende direktør i Store Norske Spitsbergen Kulkompani, Jan Morten Ertsaas, kommenterer stengingen.

Har ryddet egen arbeidsplass

Det er Norsk institutt for naturforskning (NINA) som har hatt ansvar for det faglige med planlegging og gjennomføring av restaureringa av naturen. Selve gjennomføringa er det Store Norske Spitsbergen Kulkompani som har stått for.

Flere av dem som har vært med på ryddearbeidet har jobbet med gruvedrifta i Svea. For noen har det vært en følelsesladd prosess.

prosjektleder Gudmund Løvli i Svea

Prosjektleder Gudmund Løvli i Svea.

Foto: Jannicke Mikkelsen

– Jeg tror det er mange som synes det har vært vondt. De rydder jo vekk sin egen, tidligere arbeidsplass. Samtidig er det mange som har vært med, som jeg har fått inntrykk av har syntes det var et spennende oppdrag, sier Løvli.

Les også Gigantopprydding på Svalbard: – Et helt samfunn skal fjernes

Åpning ny gruve, Lunckefjell

Flere bygninger fredet

Noen av minnene fra gruvesamfunnet stående igjen.

– Vi beholder det vi ønsker for å ha et minne om den store virksomheten som var her, sier Barth Eide.

Det er bare de eldste byggene som ikke er jevnet med jorda.

Svea etter opprydding

Kun tre bygg blir stående.

Foto: Jannicke Mikkelsen

Tre vernede bygninger fra før andre verdenskrig blir stående igjen.

– Her i Svea er bygninger som er bygget før 1945 automatisk fredet. I tillegg er det enkelte spor på og under bakken som er arkeologiske spor. Nå har naturen fått tatt området tilbake, men vi synes det er flott at det står igjen noen spor etter den spennende historia her, sier riksantikvar Hanna Geiran.

Riksantikvar Hanna Geiran i Svea

Riksantikvar Hanna Geiran.

Foto: Jannicke Mikkelsen