Hopp til innhold

Gigantopprydding på Svalbard: – Et helt samfunn skal fjernes

Når gruvevirksomheten i Svea på Svalbard legges ned skal flyplassen, kraftanlegget, dypvannskaia og opptil 60 bygg fjernes på Svalbard. Kostnadene blir enorme.

Åpning ny gruve, Lunckefjell

Åpning av ny gruve i Lunckefjell i 2014. I fjor høst ble det bestemt at gruvevirksomheten her, og på Svea, skal legges ned. Nedleggelsen vil bli en gigantisk operasjon.

Foto: Trond Johansen/SNSG

– Det er et isolert samfunn i Arktis hvor i utgangspunktet alt skal fjernes. Et helt samfunn skal fjernes.

Det sier administrerende direktør i Store Norske, Wenche Ravlo, om arbeidet med nedleggelsen av gruvevirksomheten i gruvebyen Svea på Svalbard.

Det var i fjor høst at Stortinget vedtok at gruvevirksomheten i Svea og Lunckefjell skal legges ned. Opprinnelig var det antydet at oppryddingen ville koste 750 millioner kroner.

Nå er det foreløpige anslaget en fordobling av kostnadene, altså halvannen milliard kroner.

– Kostnadene avhenger av hvor store masser som må fraktes ned, og hva slags krav Miljødirektoratet og Sysselmannen vil sette. Hvis dette forurenser mye blir det et spørsmål om vi kan lagre det lokalt, eller om det må fraktes til fastlandet, sier Ravlo.

Wenche Ravlo

– Det har aldri vært gjennomført et tilsvarende prosjekt noen gang, så vidt jeg vet. Dette er helt unikt, sier administrerende direktør i Store Norske, Wenche Ravlo.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Arbeidet med å fjerne bygg og utstyr fra gruvesamfunnet Svea på Svalbard kommer ikke i gang før tidligst om ett år. Dermed vil de heller ikke kunne si noe helt konkret om kostnadene før den tid.

Står fast på vedtaket

Flere lokale har vist interesse for å fortsette gruvedriften i Svea og Lunckefjell. Blant dem er entreprenør Leonard Nilsen, som før jul var i møte med Næringsdepartementet for å ta opp dette.

Da NRK møtte næringsminister Monica Mæland, stod hun fast på å få gjennomført Stortingets vedtak om nedleggelse av gruvevirksomheten.

Næringsminister Monica Mæland

SNUR IKKE: Næringsminister Monica Mæland står fast på at gruvedriften skal legges ned.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

– Foreløpig er situasjonen slik at vi forholder oss til Stortingets vedtak om nedleggelse. Så skal vi i gang nå med en gjennomgang av oppryddingskostnadene, og det er den jobben vi har varslet at vi skal gjøre nå, sier Mæland til NRK.

– Den kan bli høy, opp mot 1,5 milliarder kroner?

– Ja, det kan den. Men vi får se hva tallet blir til slutt, sier Mæland.

Fremover vil Store Norske forberede en grundig analyse av kostnadene, som Finansdepartementet har bestemt at skal gjennomføres fordi prosjektet blir såpass omfattende. Analysen vil være avgjørende for pengene som eventuelt vil komme inn i statsbudsjettet for 2019.

Svea

Arbeidet med å legge ned gruvevirksomheten vil ta mange år, og kostnadene vil bli enorme. Men det er lite som skal gjøres med dette i 2018.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

– Vi jobber også med å få inn noe på revidert statsbudsjett for 2018. Vi har som mål å få ut entreprisen på oppryddingen til sommeren, sier Ravlo.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark