Hopp til innhold

Oppdrettsselskapet Lerøy permitterer nær 350 ansatte

Lerøy Seafood Group permitterer 339 ansatte fra nyttår. 158 av dem jobber i hjørnesteinsbedriften på Skjervøy i Nord-Troms.

Skjervøy
Foto: Øystein Antonsen / NRK

Lerøy Seafood Group får ikke kontrakter på videreforedling av laks. Dette begrunner de med grunnrenteskatten, også kalt lakseskatt – en ekstra skatt for bruk av våre felles naturressurser.

Regjeringen innfører grunnrenteskatt på havbruk og vindkraft. Det vil øke skatteinntektene med rundt 33 milliarder kroner årlig.

Nå permitterer Lerøy Seafood Group 339 ansatte over hele landet fra nyttår. 158 av dem jobber i hjørnesteinsbedriften på Skjervøy i Nord-Troms, som da kun får 22 ansatte igjen.

De berørte selskapene er:

  • Lerøy Aurora AS, Skjervøy, 158 ansatte permitteres
  • Lerøy Midt AS, to anlegg på Hitra, 125 ansatte permitteres
  • Lerøy Fossen AS, Osterøy, 56 ansatte permitteres

– Regjeringens forslag rammer alle

Daglig leder ved Lerøy Aurora, Kurt-Einar Karlsen, sier det ikke har vært mulig å få nye kontrakter for bearbeiding av laks. Det sammen med forslaget om innføring av grunnrenteskatt er årsaken til permitteringene på ubestemt tid.

Å være i en situasjon der jeg er nødt til å gi permitteringsvarsel til de samme ansatte som har vært med å bygge eventyret på Skjervøy, synes jeg er helt forferdelig, sier Karlsen.

Lerøy Seafood Group ASA hadde i 2021 et resultat etter skatt på 1,42 milliarder kroner. Selskapet betalte ut 1,49 milliarder i ordinært utbytte til sine eiere. Selskapet har 74 prosent egenkapital.

Daglig leder ved Lerøy Aurora på Skjervøy, Kurt-Einar Karlsen

Daglig leder ved Lerøy Aurora, Kurt-Einar Karlsen, sier det gjør fryktelig vondt å sende ut permitteringsvarsel til sine ansatte.

Foto: Hans-Ludvig Andreassen / NRK

Oppdrettsgiganten bestemte seg for å stanse utbyggingen av en planlagt filetfabrikk på Skjervøy i oktober på bakgrunn av grunnrenteskatten. Anlegget skulle koste 420 millioner kroner og gi 30 nye arbeidsplasser.

Karlsen mener flere oppdrettsselskaper også vil se seg nødt til å permittere ansatte og sette utbygginger på pause.

– Det er dessverre sånn at regjeringens forslag rammer alle som driver med bearbeiding. Det vil være en naturlig konsekvens at det kommer flere som gjør det samme som oss, sier han.

Romsdal Processing varsler også permitteringer

Romsdal Processing, som driver med foredling av fisk, varsler også at de vil permittere 94 ansatte fra 1. januar, ifølge VG.

Bedriften eies 45 prosent av Salmar, 45 prosent av Lerøy og 10 prosent av Molde kommune.

Til NRK sier daglig leder, Hugo-Vegar Heggdal, at 49 egne ansatte og 45 innleide blir permittert.

– Bare noen få nøkkelpersoner blir igjen for å holde i gang nødvendige funksjoner. Det er helt katastrofalt. Nå har vi holdt på med dette siden 2005 og har hatt en positiv utvikling i selskapet. Nå har vi ikke noe annet valg enn å permittere, siden våre kunder ikke inngår nye kontrakter.

Romsdal Processing

Romsdal Processing varsler permittering av 49 egne ansatte og 45 innleide.

Foto: Jiri Paur

Årsaken er regjeringen sitt forslag om å innføre en grunnrentebeskatning innen havbruksnæringen.

– Mye av skaden har allerede skjedd siden mange har valgt å permittere. Regjeringen må utrede forslaget bedre og utsette det. Vi får håpe at regjeringen retter opp i dette og snur. Om ikke ser vi mørkt på fremtiden, sier Heggdal.

Han frykter også konsekvensen det kan få både for næringen og lokalsamfunnet i Misund.

– Risikoen er at vi mister mye av kompetansen som er i bedriften og som vi har brukt lang tid på å bygge opp. Det får også store ringvirkninger i et lite lokalsamfunn, der mange jobber hos oss, sier Heggdal.

NRK har bedt Finansdepartementet om å svare på kritikken, men det har de foreløpig ikke gjort.

Les også Oppdrettsgigant stanser utbygging etter regjeringens skatteøkning

Skjervøy

Lerøy, Aina Valland

Aina Valland, leder for kommunikasjon- og samfunnskontakt i Lerøy, sier selskapet ikke driver maktkamp mot regjeringens forslag om grunnrenteskatt.

Foto: Hans Ludvig Andreassen / NRK

– Kan ikke leke butikk

Aina Valland, leder for kommunikasjon- og samfunnskontakt i Lerøy, sier situasjonen er svært beklagelig. Hun avfeier at selskapet kjører ansatte foran seg for at regjeringen skal legge bort forslaget om grunnrenteskatt.

– Vi oppfatter at det er regjeringen som kjører Lerøy foran seg nå. Når vi ikke har kunder til våre produkter så kan vi heller ikke produsere dem. Da kan vi dessverre heller ikke ha ansatte på anleggene.

– Mange mener dere driver maktkamp og utpressing for å få viljen deres?

– Jeg hører de sier det, men vi kan ikke leke butikk. Vi har både ansatte og kunder å prøve og ta vare på, og da må vi gjøre det på en ansvarlig måte.

Ørjan Albrigtsen, ordfører i Skjervøy.

Ørjan Albrigtsen, ordfører i Skjervøy, sier permitteringene hos Lerøy påvirker samfunnet kolossalt.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Renner inn med reaksjoner

Ørjan Albrigtsen (KrF) er ordfører i Skjervøy, der Lerøy er hjørnesteinsbedrift. Han sier det er mange følelser i sving, når Lerøy nå har gått fra å lansere nyheten om å investere 400 millioner kroner, til at det nå sendes ut permitteringsvarsel.

– Lerøy er utrolig viktig for kommunen, og er den desidert største arbeidsplassen. Det at så mange blir rammet og at det skaper usikkerhet for ansatte inn i jula, det påvirker samfunnet vårt kolossalt, sier Albrigtsen.

Men det er ikke bare i nord de er berørt av permitteringene. Harald Larssen, sjef i Lerøy Midt, sier det er lite hyggelig å få et permitteringsvarsel.

Det er familier og den største arbeidsplassen på Hitra, så det er mange berørte her. Det er en jul i vente og de fleste er avhengig av å få lønna på konto. Så det er mange fortvilede mennesker her, forteller Larssen.

Lars Fjeldstad, ordførar på Osterøy

Lars Fjeldstad, ordfører i Osterøy, ber regjeringen ta inn over seg konsekvensene av lakseskatt

Foto: Synne Lykkebø Hafsaas / NRK

Ordfører ut mot egen regjering

Osterøy-ordfører Lars Fjeldstad (Sp) tar ikke imot nyheten om at Lerøy permitterer 56 ansatte på laskeforedlingsfabrikken på Valestrandsfossen med glede.

– Det er selvfølgelig dramatisk. Lerøy Fossen er en hjørnesteinsbedrift på Osterøy. Vi trenger hver eneste arbeidsplass, sier ordføreren.

Han ber regjeringen se nøye på sitt forslag til grunnrenteskatt på havbruk.

– Jeg håper regjeringen snakker sant når de sier at det er ei reell høring, og at de ser på innspillene fra næringen og tar inn over seg konsekvensene før de eventuelt bestemmer seg, sier Fjeldstad.

Ole Erik Almlid, NHO

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, har uttrykt bekymring for konsekvensene av grunnrenteskatten på toppen av allerede eksisterende skatteutgifter.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Store konsekvenser for små kystsamfunn

Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, sier dette er svært triste nyheter. Både for Lerøy, men også resten av bransjen. Han har uttrykt bekymring for konsekvensene av grunnrenteskatten på toppen av allerede eksisterende skatteutgifter.

– Jeg håper at dagens nyhet fra Lerøy også gjør inntrykk på regjeringen, og at de utsetter innføringen og gjennomfører en skikkelig konsekvensutredning av forslaget før det sendes til Stortinget. Norske private eiere og vanlige folks arbeidsplasser er grunnstammen i norsk næringsliv, og livsgrunnlaget for mange kystsamfunn, sier Almlid.

Les også Lakseskatt kan ha ført til milliardtap for staten og norske kommuner

En av Salaks lokaliteter for oppdrett.

Stortingsrepresentant for Høyre i Troms, Erlend Svardal Bøe, mener regjeringens skatteøkninger får store konsekvenser for investeringsviljen og arbeidsplasser langs hele kysten.

Dessverre tror jeg vi kommer til å se mer av dette fremover, fordi det er distriktene som vil oppleve de største konsekvensene av de kraftige skatteøkningene, siden sjømat er en typisk distriktsnæring.

Også administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark reagerer, men er ikke overrasket over nyheten.

Vi har gjentatte ganger advart Arbeiderpartiet og Senterpartiet mot konsekvensene av skatteforslaget deres, innføringstidspunktet som er rett over jul, og prosessen de har lagt opp til. Disse permitteringsvarslene kunne vært unngått, mener jeg, dersom regjeringen hadde lyttet til oss, sier Ystmark.

Les også Vedum har brukt lang tid på å legge opp denne smashen

Statsministeren og finansministeren pressekonferanse
Åmot 20220928. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) under onsdagens pressekonferanse på Blaafarveværket. Foto: Terje Bendiksby / NTB