Hopp til innhold

Økning i kryptosvindel: – Økokrim ber folk om å passe på

Investering i virtuelle penger blir mer og mer populært blant nordmenn. Samtidig øker svindelen.

Nettsvindel - nettside

MILLIONSVINDEL: Økokrim anslår at nordmenn årlig sender ca. 50 millioner kroner til ulike investeringsbedragerier.

Foto: Ole Andreas Bø

Tidligere i vår ble en mann fra Troms svindlet for 2,5 millioner kroner, etter å ha blitt anbefalt å investere i kryptovalutaen bitcoin.

Han er langt fra den eneste. For mens rundt 300.000 nordmenn eier kryptovaluta, øker svindelsakene i takt hos bankene og politiet.

Et rykte om noen som har fått avkastning på flere hundre tusen på kort tid, kan friste til investering for mange.

– Det er lett å slenge seg på, sier bitcoin-ekspert Torkel Rogstad.

Det er likevel flere ting man skal tenke på før man kaster seg på «investeringstrenden», mener han.

NRK forklarer

Hva er kryptovaluta?

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta er digital valuta

Pengene finnes kun på internett. Derfor kan du uansett hvor du befinner deg i verden, gjøre opp i én digital valuta uten mellomledd.

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta kontrolleres ikke av banker

Kryptovaluta er desentralisert og kryptert. I teorien er det ingen som kontrollerer den. Det gjør gjerne at kursen til slik type valuta er ekstremt ustabil. Det kan altså øke muligheten for å oppnå en høyere avkastning på din investering, men også risikoen for at du taper stort.

Hva er kryptovaluta?

Hva er blockchain?

Grunnen til at «ingen» kontrollerer kryptovaluta er teknologien den bruker, som heter «blockchain». Blokkkjeden er en form for en database, hvor dataene ikke er lagret bare på ett sted, men hos alle i nettverket. Teknologien tillater deltakerne i nettverket å godkjenne transaksjoner uten samtykke fra en tredjepart.

Hva er kryptovaluta?

Det finnes tusenvis av forskjellige kryptovalutaer

Noen av de største heter Bitcoin, Ethereum, Litecoin og Ripple. Valutaen kjøpes på såkalte kryptobørser, som det etter hvert begynner å finnes ganske mange av.

Hva er kryptovaluta?

Hva brukes det til?

Kryptovaluta benyttes i større grad som et investeringsobjekt, og spekulasjonsobjekt, enn betalingsmiddel som var det opprinnelige formålet.

Hva er kryptovaluta?

Å lage flere coins (enheter av valutaen) kalles mining

Mining er prosessen der «blokker» av transaksjoner blir verifisert, og nye enheter lansert. Har du «minet» eller utvunnet virtuell valuta som for eksempel bitcoin må du rapportere det i skattemeldingen.

Hva er kryptovaluta?

Prosessen krever enorme mengder datakraft

Om bitcoin hadde vært et land, ville det ranket som nummer 58 i verden når det gjelder strømforbruk. For å utvinne bitcoin brukes tusenvis av kraftige datamaskiner. Dette har ført til mye klimakritikk fordi mye av utvinningen bruker kullkraft som energikilde, den mest skadelige typen fossil energi for klimaet.

Kan ikke garantere avkastning

Ifølge Rogstad er det først og fremst viktig å være observant på hvem man handler med, og holde seg til de norske aktørene.

Bitcoin-eksperten er også programvareutvikler i Arcane Crypto. Selskapet han jobber i eier blant annet kryptomegler Kaupang Krypto, som er en handelsplass for kryptovaluta.

De norske kryptobørsene må registrere seg hos Finanstilsynet og følge hvitvaskingsloven. Men kryptovaluta er stort sett uregulert og de fleste handler på utenlandske børser.

Uansett, finnes det ikke lovpålagte innskuddsgarantier eller lignende som beskytter investeringen din dersom noe skulle oppstå.

Torkel Rogstad er bitcoin-ekspert og softwareutvikler i Arcane Crypto

Torkel Rogstad merker den økende interessen for kryptovaluta

Foto: Arcane Crypto

– Hvis tilbudet er for godt til å være sant, så er det mest sannsynlig det. Hvis du blir lova garantert avkastning bør varsellampene lyse og du bør holde deg unna, sier Rogstad.

En slik garanti er det ingen som kan gi, mener han. Derfor har han følgende råd:

Sender pengene ut av landet

De europeiske finanstilsynsmyndighetene gikk i mars ut med en advarsel mot virtuell valuta. Der minner de forbrukere om den høye risikoen. Det norske Finanstilsynet slutter seg til advarselen.

Økokrim advarer også mot investeringsbedragerier med kryptovaluta. De anslår at nordmenn årlig sender rundt 50 millioner kroner til slike bedragerier.

I flere svindelsaker bistår Økokrim med sporing av kryptovaluta. Blant annet i den pågående etterforskinga i Troms.

Bitcoin-mining

Kryptomining er utvinning av kryptovaluta ved å bruke datakraften sin. Dette krever enorme mengder energi.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Spesialetterforsker Ola Vassli i Økokrim forteller at mange tror kryptovaluta er nesten umulig å spore. Men dette stemmer ikke helt, ifølge han.

– I en god del tilfeller klarer vi å finne informasjon om bakmennene. Utfordringen er at dette er personer som holder til i land som det er vanskelig for politiet å samarbeide med, sier han.

Vassli forklarer at det er ganske liten sannsynlighet for at folk i disse sakene får straff i Norge, og at ofrene får tilbake pengene sine.

Derfor viser han til ti spørsmål Økokrim har utarbeida, som du kan stille deg selv før du velger å investere:

Svindlernes metoder

Svindlerne finner stadig nye metoder for å lure til seg penger. I mange saker blir folk oppfordra til å overføre penger fra nettbanken sin til en plattform der de kan kjøpe eller selge bitcoin.

I noen tilfeller blir man oppringt av falske meglere som skal hjelpe deg å investere.

Mange vet ikke engang at de er svindla, før de prøver å ta ut gevinsten sin.

Kryptovaluta blir også misbrukt som betalingsmetode i kjærlighetsbedragerier, ved at det brukes som et alternativ til normal bankoverføring.

I sosiale medier bruker svindlerne også kjendiser, som for eksempel Olav Thon eller Petter Stordalen. Der forteller de om hvor mye penger disse har tjent på investeringer og oppfordrer andre til å gjøre det samme.

Slik kan et svindelforsøk se ut:

21. mai

Bitcoin Ola:Dette er en automatisk melding som inneholder en advarsel om at eiendelene dine på din konto blir frosset på grunn av inaktivitet

21. mai

Bitcoin Ola:Du ble tildelt 1 Bitcoin for 5 måneder siden. Da var verdien av Bitcoin ca. 327 NOK. I dag er verdien av din Bitcoin 97.0147,15 NOK

21. mai

Bitcoin Ola:På grunn av verdiøkning på Bitcoin, krever vi nå at du bekrefter kontoen din før vi kan betale ut inntektene dine.

Økning i kryptosvindel

Flere banker NRK har snakka med forteller at de har sett en økning i kryptosvindel den siste tiden.

Ida Marie Edholm i Nordea forteller at de ser at koronapandemien har bidratt til at flere går på denne typen svindel.

– Mange befinner seg i en sårbar situasjon hvor de er mye hjemme, kanskje syke eller permittert. Dette gjør at man lettere går på et fristende tilbud som man kanskje vanligvis ikke ville gjort.

Et av rådene hun kommer med er å aldri oppgi sensitiv informasjon som BankID, passord eller kort- og kontoopplysninger til andre.

– En seriøs aktør vil aldri be deg oppgi passord til nettbank eller annen sensitiv informasjon​.

Dersom man har blitt lurt, er det viktig å kontakte banken med én gang slik at de kan sperre BankID og kort, dersom det er blitt misbrukt. I tillegg oppfordrer Edholm til å anmelde forholdet til politiet.

Bitcoin bruker enorme mengder energi. Bli med inn på Norges største "bitcoin-fabrikk" for å se hvorfor.

Bitcoin bruker enorme mengder energi. Bli med inn på Norges største «bitcoin-fabrikk» for å se hvorfor.

LES OGSÅ: