Hopp til innhold

Erik hadde 580.000 kroner i kryptovaluta – sitter igjen med 45.000

Etter Tesla-eierens tweet, startet panikksalget. Tross et stort tap, nekter hobbyinvestoren Erik Storli å gi seg. Kjendis-økonom sier de som vurderer å investere må tåle å bli «sjøsyk».

Erik Storli satset på krypto og har tapt en del penger men er ikke bekymret.

Erik Storli bor i Bodø og har i flere år solgt og kjøpt forskjellige typer kryptovaluta. På det meste var han oppe i 580.000 kroner, som til slutt krympet dramatisk.

Foto: Privat

I 2017 bestemte Erik Storli seg for å investere 100.000 kroner i kryptovalutaen Bitcoin.

Etter noen måneder med bytting av valuta frem og tilbake, satt han igjen med en enorm gevinst.

– Jeg investerte i september, og byttet til en alternativ kryptovaluta for å ta litt høyere risiko. Dette var uansett penger jeg følte jeg hadde råd til å tape. I begynnelsen av 2018 hadde jeg tjent 480.000 kroner, og hadde 580.000 kroner i den alternative kryptovalutaen.

Men ikke lenge etter kom duppen. Mot slutten av 2018 gikk kursen rett ned, og beholdningen til Storli var på rundt 8000 kroner.

I dag er det som en gang var verdt over en halv million kroner, kun verdt rundt 45.000.

Omstridt valuta

Kryptovaluta er noe som har vært mye omtalt, og som den siste tiden har vært i vinden på grunn av twitterkontoen til en av verdens rikeste menn, Elon Musk.

Han gjorde for kort tid siden en helomvending.

Fra å si at folk kunne kjøpe Tesla-biler med kryptovaluta, til å offentlig kritisere den enorme energibruken som kreves for å både opprettholde og «finne» eller «mine» nye Bitcoins.

Tirsdag sank verdien med 26 prosent.

Erik Storli tjente faktisk de siste månedene en del penger på å følge Musks råd for en tid tilbake – invester heller i Dogecoin.

Nå er den investeringen også innskrumpet.

– Jeg fikk meg en ganske stor opptur på Dogecoin, takket være Elon Musk. Men nå har jeg kjøpt meg inn i Bitcoin igjen for å holde verdien mer stabil, sier Storli.

Laster Twitter-innhold

Vil ikke selge seg ut

Man kunne kanskje spørre hvorfor Storli ikke solgte seg ut da han hadde gjort 100.000 kroner om til det nesten seksdobbelte.

Ifølge investoren selv, var det aldri en slik gevinst som var poenget.

Derfor bryr han seg ikke så mye om sakene i media rundt valutaen.

– Jeg tar ganske lett på medieskriveriene, siden jeg har vært ute en vinterdag før. Det dummeste man gjør er å selge når det går ned. Jeg tror Bitcoin og annen kryptovaluta har en plass i fremtiden også, sier han og legger til:

– Jeg kan heller la de godgjøre seg litt og se om jeg kan bli ekstra heldig fremover.

– Så du tenker ikke «herregud, jeg burde solgt meg ut da jeg hadde sjansen»?

– Nei, ikke i det hele tatt. Det er som å ha en oddskupong på en fotballkamp. Det blir mer spennende når noe er på spill. De pengene jeg satt inn for noen år tilbake er avskrevet.

Han har noen klare råd til de som har lyst til å melde seg på kryptokjøret.

– Ja, ett godt råd, hold deg unna! Nei da, men ikke sats det du ikke har råd til å tape. Hold hodet kaldt og kjøp fra kilder du stoler på. Pass på at du ikke blir lurt og sitter igjen med ingenting. Og for guds skyld rapporter om kryptoformue og inntekter til Skatteetaten, så man ikke får problemer etterpå!

Forbrukerøkonom: – Må tåle å bli «sjøsyk» underveis

Rådet fra Storli får støtte fra forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

– Når man tar høy risiko med pengene sine, kan man bli sjøsyk underveis. Mitt råd er å ikke gå om bord om du ikke tåler svingninger, sier hun til NRK.

Flere har i likhet med Storli satset og investert i kryptovaluta. Sandmæl vil ikke kalle det en trend, men sier at mange nok har lagt merke til at folk rundt seg går inn og investerer i valutaen.

– Og så ser man at det øker og blir interessert. Da er det viktig å vite at selv om det har økt

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB råder de som vurderer å investere i kryptovaluta må tåle å bli «sjøsyk» underveis.

Foto: DNB

mye, kan det også gå veldig mye ned. Det svinger veldig både i kryptovaluta og i aksjemarkedet.

Selv om det ikke er mange likheter mellom investering i aksjer og kryptovaluta, har Sandmæl et viktig råd:

– Du skal aldri investere penger som du ikke kan tape. jeg pleier å si at hvis du skal ta høy risiko med pengene dine, skal det være et krydder til annen sparing.

PS!: Fra onsdag til torsdag steg Bitcoin-kursen fra bunnivået 307.653 kroner per Bitcoin til om lag 337.387 kroner. Fredag 21. mai kl. 06:51 er prisen 332.285 kroner.

Bitcoin bruker enorme mengder energi. Bli med inn på Norges største "bitcoin-fabrikk" for å se hvorfor.

Bitcoin bruker enorme mengder energi. Bli med inn på Norges største «bitcoin-fabrikk» for å se hvorfor.