Hopp til innhold

Bitcoin faller dramatisk: Prisen halvert på en måned

Prisen på Bitcoin har i dag falt med rundt 26 prosent. Det skjer etter kommentarer fra Elon Musk, og nye restriksjoner på bruken av kryptovaluta i Kina.

Illustrasjonsbilde Bitcoin

BERG-OG-DAL-BANE: Etter en toppnotering på mer enn 500.000 kroner i april, har verdien på Bitcoin nesten halvert siden da. Til sammen representerer det et tap på mer enn 500 milliarder dollar verden rundt.

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Etter en topp på 358.000 kroner i natt, har verdien på verdens desidert ledende kryptovaluta sunket kraftig gjennom dagen, helt ned til et lavpunkt på 266.000 kroner for én bitcoin i dag rundt kl. 13.

Det er en nedgang på rundt 26 prosent, det laveste nivået på over tre måneder, og en halvering fra et toppnivå i april. Verdien har derimot steget noe senere på ettermiddagen, opp til en pris på rundt 300.000 kroner.

Også andre virtuelle valutaer slik som Ethereum har rast i dag.

Musk-effekten

Musk på Teslas nye "gigafabrikk"

Multimilliardær og grunnlegger av Tesla, Elon Musk vinker til kamera under en omvisning på selskapets nye «gigafabrikk» i nærheten av Berlin denne uken.

Foto: Michele Tantussi / Reuters

En medvirkende årsak til nedgangen er Elon Musks utspill på Twitter om saken. Han blir beskyldt for å manipulere markedet gjennom sine hyppige kommentarer på sosiale medier. Musk har mer enn 55 millioner følgere på Twitter.

Etter å tilsynelatende ha omfavnet valutaen i flere måneder og uttalt at det vil bli mulig å kjøpe Tesla-biler med den, har multimilliardæren nå endret innstilling.

Blant annet etter å ha kritisert Bitcoins kolossale energiforbruk, kunngjorde han at Tesla ville fjerne muligheten for å kjøpe selskapets biler med valutae. Han antydet også at han ville selge stor deler av beholdningen av Bitcoin. Dette har skapt forvirring blant investorer.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Kina tar avstand

På tirsdag advarte tre kinesiske bank- og betalingsinstitusjoner andre finansaktører mot å involvere seg med virtuell valuta, inkludert handel eller bytte av vanlig valuta mot kryptovaluta.

Kinesiske aktører har tidligere stått for om lag 90 prosent av verdenshandelen i kryptovaluta. Myndighetene har flere ganger innført begrensninger på bruken av Bitcoin, som de frykter kan brukes til hvitvasking av penger og at folk flytter penger ut av Kina.

I 2017 stengte myndighetene lokale børser for kryptovaluta og forbød selskaper fra å utstede såkalte «Intitial Coin Offerings» (ICO). Selskaper bruker slike ICO-er ved å utstede nye virtuelle valutaer og dermed hente penger.

– Helt umulig å spå utviklingen

bilete av Dagfinn Rime. svarte briller og lyse krøller. smiler til kamera.

Dagfinn Rime er professor ved Institutt for finans på BI og spesialist på valuta.

Foto: BI

Dagfinn Rime, professor ved Institutt for finans på BI, mener Elon Musks og Kinas innflytelse på svingningene i kursen på bitcoin er avgjørende.

– Den kraftige veksten på Bitcoin har på mange måter vært en boble, og i sånne situasjoner er det avgjørende at man har «bjellesauer» som Musk som gir signaler, forklarer han.

Han mener det er uklart hvordan verdien på kryptovalutaen kommer til å utvikle seg videre.

– Nå er det mange som har gamblet på denne boblen, og som nå sitter litt på gjerdet for å se an hvordan kursen utvikler seg. Jeg tror ikke Bitcoin kommer til å stige tilbake til det nivået den har vært på nylig, men det er helt umulig å spå utviklingen, sier Rime.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger