Hopp til innhold

Finsk emoji-kolleksjon vokser

Finland forbereder seg på å ta over formannskapet i Arktisk Råd og utvider sin suksessfulle emoji-kolleksjon med flere arktiske motiver.

Finlands oppsett med emojier vokser stadig og er en suksess.

– Finland er en av de ledende nasjonene i verden på grunn av sin arktiske plassering, ikke på tross av den, sier Ville Cantell, kommunikasjonsdirektør i det finske utenriksministeriet.

Finlands to år som leder av det Arktiske rådet begynner i mai. I forkant har Utenriksministeriet i Finland lansert nye emojier av nordlys, sparkslede, isbryter og isbjørn til sin nasjonale samling.

På Samefolkets dag i går ble også det samiske flagget lagt til kolleksjonen, skriver The Independent Barents Observer.

finske emojier

Isbjørnen som aldri har vandret i Helsinkis gater, selv om det er populært å tro at den har det, er et nytt tilskudd i emoji-samlingen.

Feirer mangfold og sameksistens

Det finske utenriksministeriet støtter også utviklingen av flere andre emojier. Blant dem er en av «Tom of Finland» (Touko Laaksonen), den internasjonalt anerkjente kunstneren som fremmet menneskerettigheter og homofil stolthet.

– Emojiene skal formidle finske verdier. Vi mener at biologisk mangfold og sameksistens, både med miljøet og med hverandre, er viktig, ifølge Petra Theman som er direktør for offentlig diplomati.

I anerkjennelse av homofile ekteskap, som offisielt blir lovlig i Finland 1. mars 2017, og premieren av den biografiske spillefilmen «Tom of Finland», blir også en Tom of Finland-emoji lagt til i samlingen snart, skriver utenriksministeriet på sin hjemmeside.

Finske emojier

Den finske emoji-samlingen består av 54 symboler som uttrykker finske følelser og fenomen.

Suksess-applikasjon

Finland var det første landet i verden som laget nasjonale emojier. De ble lansert i en julekalender fra det finske utenriksministeriet i desember 2015.

Siden har den finske emoji-applikasjonen høstet priser og den har blitt lastet ned av over 200 millioner brukere.

Flere av de finske emojiene har blitt godkjent og inkludert i Unicode Standard, som betyr at saunaen og de finske ullsokkene blir integrert i alle emoji-tastatur så snart app-utviklere får oppdatert sine egne emoji-samlinger. Det skjer sannsynligvis i sommer, ifølge utenriksministeriet.

Siste fra Troms og Finnmark