Hopp til innhold

Stoltenberg på Cold Response: – Kina og Russland øker sin tilstedeværelse i Arktis

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg er til stede på militærøvelsen Cold Response. Han advarer mot økt russisk og kinesisk aktivitet i nord.

Jens Stoltenberg på BArdufoss i forbindelse med Cold Response

BERØMMET SOLDATENE: Jens Stoltenberg besøkte militærøvelsen Cold Response og garnison Bardufoss fredag. Generalsekretæren sier til NRK at det er viktig at Nato er i nord.

Foto: Malin Straumsnes / NRK

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg begynte Cold Response-besøket med å hilse på offiserer og soldater på Bardufoss. Han kondolerte også overfor de pårørende i forbindelse med flyulykken i Beiarn.

– Denne øvelsen har vært planlagt lenge, men viktigheten av den har økt på grunn av Russlands brutale krigføring i Ukraina. Det blir enda viktigere å vise at vi kan stå sammen og forsvare alle Nato-land, nettopp for å unngå angrep på Nato-land, sier Stoltenberg til NRK.

Militærøvelsen Cold Response viser fellesskapet i alliansen, mener generalsekretæren. Han mener det blir behov for flere felles øvelser i tiden framover.

– Russlands krig mot Ukraina er et vannskille. Det er også et skille for sikkerheten i Arktis, sier Stoltenberg.

Stoltenberg ankommer Cold Response 22.

Oppstilling da Stoltenberg ankom Bardufoss fredag morgen.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Han påpeker at fem av de åtte arktiske landene i verden er Nato-medlemmer.

– Nato har en høy militær beredskap (i Arktis, journ.anm.), og vi har økt den militære beredskapen etter det som har skjedd i Ukraina. Og vi kan raskt få inn ytterligere styrker, sier Stoltenberg.

– Hensikten med det er ikke å provosere fram en konflikt, men å hindre og avverge konflikt og trygge freden, sier han.

Amerikanske soldater i nærheten av Sandstrand i Troms under Cold Response 2022.

Amerikanske soldater i nærheten av Sandstrand i Troms under Cold Response 22.

Foto: NATO / NATO
Franske soldater i nærheten av Sandstrand.

Franske soldater i Troms under Cold Response.

Foto: NATO / NATO
En nederlandsk soldat tar imot sin amerikanske kollega ved Sandstrans i Troms under Cold Response 22.

En nederlandsk soldat tar imot sin amerikanske kollega på land.

Foto: NATO / NATO
Cold Response 2022 går snart av stabelen, disse soldatene holder på med forberedelser.

Disse norske vernepliktige holder til på Bardufoss, og deltar under øvelsen. De er en del av sambandsbataljonen i Hæren.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK
Det franske amfibiske landingsskipet Dixmude passerer gjennom en fjord i nærheten av Harstad under Cold Response 22.

Det franske amfibiske landingsskipet Dixmude passerer gjennom en fjord i nærheten av Harstad under Cold Response 22.

Foto: NATO / NATO
En amerikansk soldat vinker troppene i land fra et nederlandsk skip i Sandstrand i Troms under Cold response 22.

En amerikansk soldat vinker troppene i land fra et nederlandsk skip i Sandstrand i Troms under Cold response 22.

Foto: NATO
Vernepliktige forbereder seg på Cold Response i Bardufoss.

Militære øvelser handler også mye om venting, slik disse norske vernepliktige soldatene fikk erfare på Bardufoss.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK
Amerikanske soldater setter opp samband under øvelsen Cold Response i Nord-Norge.

Amerikanske soldater setter opp samband for å kommunisere med hovedkvarteret etter å ha kommet i land i Sandtrand i Troms, under Cold Response 22.

Foto: NATO
Kronprinse Haakon besøker Cold Response

Kronprins Haakon har også besøkt Cold Response 22. Kronprinsen er general i Hæren og Luftforsvaret, og admiral i Sjøforsvaret.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK
Sjef for den britiske hæren general Sir Mark Carleton-Smith og Sjef Hæren generalmajor Lars S. Lervik besøker feltsykehuset på Setermoen Leir. Feltsykehuset er et samarbeid mellom sanitetsbataljonen i Brigade Nord og styrker fra US Navy og den britiske hæren.

Sjef for den britiske hæren general Sir Mark Carleton-Smith besøker feltsykehuset på Setermoen Leir. Feltsykehuset er et samarbeid mellom styrker fra Norge, USA og Storbritannia.

Foto: Theodor Haugen/ Forsvaret / Theodor Haugen/ Forsvaret

– Mer kinesisk aktivitet

Stoltenberg sier Arktis er kritisk for kommunikasjonen mellom Nord-Amerika og Europa. Det er en region med høy strategisk viktighet for sikkerheten til det euroatlantiske området, forklarer han.

Og det er flere som har strategiske interesser i nord.

– Det er også en region med voksende strategisk konkurranse. Vi har sett en økende russisk militær tilstedeværelse her de siste årene, sier Stoltenberg.

Nato-sjefen påpeker at det høye nord er et testområde for mange russiske våpen. Han sier også at Kina i økende grad forsøker å markere seg i regionen.

Se NRKs intervju med Stoltenberg da han besøkte Cold Response og Bardufoss.

– Vi ser også en økt kinesisk interesse i regionen. Kina har definert seg selv som en «nær arktisk stat», og vil øke sin tilstedeværelse her.

I en kort tale til soldatene sa Stoltenberg at han i går hadde et møte med USAs president Joe Biden, Storbritannias statsminister Boris Johnson, og en rekke andre statsledere.

– Det møtet var viktig. Vi diskuterte hvordan vi skal reagere på de brutale krigshandlingene til Putin i Ukraina, men også hvordan vi skal styrke alliansen videre.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen og Nato-sjef Jens Stoltenberg.

– Det er kvinner og menn på bakken som er ryggraden i Nato, sier generalsekretær Jens Stoltenberg. Her med forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Foto: Malin Straumsnes / NRK

– Derfor er det fint å være her i dag, og se at det vi diskuterer i møterom i Brussel faktisk skjer på bakken her på Bardufoss, sier Stoltenberg.

Torsdag ble det kjent at Stoltenberg forlenger ledervervet i Nato. Samtidig sier han fra seg jobben som sentralbanksjef, som dermed går til fungerende sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

– Hvis jeg kan gjøre en forskjell i forhold til den oppgaven, så er det det viktigste jeg kan gjøre i mitt liv. Da opplever jeg det som et privilegium å fortsette som generalsekretær i Nato, sa Stoltenberg torsdag ettermiddag.

– Norge godt egnet for øving

Styrker fra 27 Nato-land deltar under øvelsen – på bakken, i luften, og i sjøen. I tillegg deltar styrker fra Sverige og Finland, som ikke er Nato-medlemmer.

Styrkene befinner seg for tiden spredt rundt i Norge i forbindelse med øvelsen, som varer til april.

General i det amerikanske marinekorpset, David H. Berger, mener bakteppet med krigen i Ukraina skjerper alle som er involvert.

Det var et Bell-Boing V-22 Osprey som styrtet i Nordland fredag kveld. Fire amerikanske soldater er bekreftet omkommet. Her er flytypen på Evenes.

Fire amerikanske soldater omkom da flyet av typen V-22 Osprey styrtet i forrige uke. Soldatene var i Norge i forbindelse med Cold Response.

Foto: Trygve Grønning / NRK

– Ukraina-krigen gjør denne øvelsen bare enda mer relevant, sier Berger til NTB.

– Det gjør det hele mer ekte. Våre soldater følger nøye med på situasjonen i Ukraina og vet at de er nødt til å være klare. De vet at de ikke vil få tid til å forberede seg dersom noe skulle skje – de må være klare umiddelbart, sier Berger.

Berger mener også at det norske landskapet egner seg svært godt til å øve i.

– Fjordene gjør oss i stand til å spre oss ut, flytte styrker fra sjøen opp på land og så tilbake igjen. Det er relevant erfaring som man får bruk for over hele verden. Dette er et fantastisk sted for oss å lære, eksperimentere og øve i, sier generalen.

Les også 70 år gammel Nato-avtale trumfer norsk lov

Militært personell på plass i Beiarn torsdag.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark